23.3 C
Athens

ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΒΕΛΓΙΟ: Το κλεμμένο γκολ του Βίλμοτς

Η πορεία θριάμβου της Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 2002, στιγματίζεται από την κραυγαλέα διαιτητική εύνοια στον αγώνα της με το Βέλγιο.

Όλα καλά με τη Βραζιλία του 2002. Δίκαια αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, μια και από κάποιο σημείο και μετά έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο σε μία μετρίου επιπέδου διοργάνωση, με παίκτες κορυφαίας κλάσης όπως ο αναγεννημένος Ρονάλντο, ο ώριμος Ριβάλντο και ο πιτσιρικάς ακόμα Ροναλντίνιο. Για ρωτήστε, όμως, τι έχει να σας πει ο Μαρκ Βίλμοτς…

Αυτό που συνέβη στο 37’ στον αγώνα της «σελεσάο» με το Βέλγιο , για τη φάση των «16», αποτελεί την… ξεχασμένη κλοπή, ανάμεσα στις πολλές που σημειώθηκαν στο Μουντιάλ της Άπω Ανατολής. Δεν μνημονεύεται τόσο συχνά, προφανώς επειδή το θύμα ήταν μία μικρή ομάδα και ευνοημένη μία μεγάλη -σε αντίθεση, π.χ., με την περίπτωση της Νότιας Κορέας στους αγώνες της με Ιταλία και Ισπανία. Για όσους δεν έχουν ασθενή μνήμη, όμως, έχει «λεκιάσει» την κατά τ’ άλλα υπέροχη εικόνα της εξαιρετικής (αν και… ευρωπαϊκής) Βραζιλίας του Λουίζ Φελίπε Σκολάρι, που κατέκτησε τον πέμπτο της παγκόσμιο τίτλο, με ηγέτες τον Ρονάλντο, τον Ριβάλντο, τον Ροναλντίνιο, τον Καφού και τον Ρομπέρτο Κάρλος.

Το αποτέλεσμα ήταν 0-0, οι Βέλγοι έπαιζαν ανοιχτά και είχαν χάσει ήδη ευκαιρίες, μέχρι που ήρθε η στιγμή της επίμαχης φάσης. Ο Βίλμοτς νίκησε κατά κράτος στον αέρα τον Ρόκε Ζούνιορ και σκόραρε με κεφαλιά. Την ώρα, όμως, που έτρεχε για να πανηγυρίσει, άκουσε απορημένος το σφύριγμα του διαιτητή. Ο Τζαμαϊκανός, Πίτερ Πρέντεργκαστ, είχε ακυρώσει το γκολ καταλογίζοντας επιθετικό φάουλ!

Ελλείψει VAR και λοιπών κομφόρ, η απόφαση δεν άλλαξε, ενώ και οι διαμαρτυρίες των Βέλγων ήταν ασυνήθιστα ήπιες. Το ματς συνεχίστηκε στο ίδιο καλό τέμπο και με καλές φάσεις εκατέρωθεν, όμως στο δεύτερο ημίχρονο μίλησε η κλάση των Βραζιλιάνων. Ο Ριβάλντο, με ένα υπέροχο σουτ στο 67’ και ο Ρονάλντο με πλασέ στο 87’, διαμόρφωσαν το 2-0 με το οποίο η «σελεσάο» προχώρησε στα προημιτελικά. Εξαιρετικός ήταν και ο γκολκίπερ Μάρκος, με πολλές σωτήριες επεμβάσεις μετά το 1-0. Ο Βίλμοτς, ο οποίος είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του από την εθνική μετά το Μουντιάλ, είδε τη διεθνή καριέρα του να τελειώνει με πικρό τρόπο. Φώναζε ο 33χρονος άσος, όπως και ο προπονητής του, Ρομπέρ Βαζέιζ, αλλά ποιος τους άκουγε…

«Όλοι με ρωτούν συνέχεια γι’ αυτήν τη φάση», έχει πει σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Βίλμοτς, ο οποίος ήλπιζε να πάρει ρεβάνς από τη Βραζιλία ως προπονητής του Βελγίου, στο Μουντιάλ του 2014, αλλά δεν τα κατάφερε –μια και οι δύο εθνικές ομάδες δεν συναντήθηκαν. «Ήταν ανθρώπινο λάθος, το είπα από εκείνη τη στιγμή, Αλλά ήταν το 37ο λεπτό, θα προηγούμασταν 1-0 και ήμασταν καλύτεροι από τη Βραζιλία. Στην αυτοβιογραφία του ο Σκολάρι παραδέχθηκε ότι το πιο δύσκολο ματς στην πορεία προς τον τίτλο ήταν με το Βέλγιο, ότι η Βραζιλία κόντεψε να μείνει νωρίς εκτός. Ορισμένες φορές μία λεπτομέρεια, μία λάθος απόφαση, αλλάζει την ιστορία».

Σε λίγη ώρα η νέα γενιά του Βελγίου έχει την ευκαιρία να δείξει στους Βραζιλιάνους την αξία της. Δεν φοβήθηκε να την αντιμετωπίσει, όπως έδειξε και στο ματς με την Αγγλία που έκρινε την πρωτιά στον όμιλο, άρα κάτι θέλει να αποδείξει.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς