17.2 C
Athens

Πριν χάσει στο γήπεδο, ηττήθηκε στα mind games

O Χρήστος Υφαντής κάνει τη σούμα για το πως και τι πραγματικά έχασε ο Ολυμπιακός στην Τούμπα, αλλά και για το τι μπορεί να κερδίσει στη συνέχεια

Η αλήθεια (για ένα και μοναδικό αγώνα, αυτόν με τον ΠΑΟΚ) αφτιασίδωτη: Ο Ολυμπιακός της Κυριακής 10/02/2019 δεν ηττήθηκε απλώς, πολύ εύκολα από ένα ανώτερο σε όλους τους τομείς ΠΑΟΚ. Στην ουσία διασώθηκε από διασυρμό.

Το σκορ (3-1) είναι εξαιρετικά τιμητικό για την εικόνα που παρουσίασαν στο χορτάρι οι ερυθρόλευκοι. Στην «δικαιοσύνη» του ποδοσφαίρου θα μπορούσε, εύκολα, τα γκολ που δέχτηκαν να είναι πέντε ή έξι, αριθμός που κανένα δεν θα έκανε να απορήσει. Δεν τα δέχτηκε ελέω Σα. Αυτά και τέλος.

Η επιχείρηση αποτύπωσης της αγωνιστικής εικόνας του Ολυμπιακού στον, υποτίθεται, αγώνα της χρονιάς στις εσωτερικές διοργανώσεις έχει διπλή ανάγνωση.

Η επιλογή του Νάτχο αντί του (όχι πλήρως έτοιμου) Καμαρά είναι η μία ανάγνωση. Επιλογή που κόστισε στον Ολυμπιακό, καθώς «εξαέρωσε» την αμυντική λειτουργία του άξονα της ομάδας και επέτρεψε στον ΠΑΟΚ (δια του Μπίσεσβαρ κυρίως) να μοιάζει στο πρώτο μέρος «Μπαρτσελόνα». Το τρομακτικό κενό στην αμυντική λειτουργία της ομάδας κατέστη, ειδικά μετά το 1-0, τόσο φανερό, αλλά και τόσο προβλέψιμο, που θα περίμενε κανείς διορθωτικές κινήσεις από το 15’ από την πλευρά του Μαρτίνς. Δεν έγιναν (για τους γνωστούς λόγους προπονητικής εμμονής που είναι παγκόσμιοι και διαχρονικοί) και, όπως όλα που δεν γίνονται στην ώρα τους, πληρώθηκαν. Και πληρώθηκαν άσχημα.

Από ένα σημείο και πέρα αυτή η μονότονη (αλλά τόσο αποδοτική) λειτουργία του ΠΑΟΚ «η μπάλα στον άξονα, γρήγορη και ανεμπόδιστη μετάβαση στην επίθεση, άνοιγμα στα άκρα και γύρισμα στον άξονα για την τελική ενέργεια» έγινε εμμονική. Η απάντηση του Ολυμπιακού; Οπτική επιμέλεια του Μπίσεσβαρ να οργιάζει παίζοντας «μόνος του».

Στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο από τότε που για πρώτη φορά η μπάλα κύλησε στο χορτάρι «κάθε ομάδα που θέλει να λέγεται σοβαρή είναι ο άξονας της». Και χθες το βράδυ στην Τούμπα ο Ολυμπιακός ήταν, στο θέμα αυτό, ασόβαρος.

Η χειρότερη ανάγνωση για την ερυθρόλευκη οικογένεια είναι η ήττα στα «mind games». Στην προετοιμασία και στη διαμόρφωση των εξωαγωνιστικών όρων διεξαγωγής του αγώνα. Στο κορυφαίας προτεραιότητας «παιχνίδι του μυαλού» που προηγείται του αγώνα και διαμορφώνει τους πραγματικούς όρους με τους οποίους αυτός θα παιχτεί.

Δεν υπάρχει φίλαθλος σε αυτή τη χώρα που να μην γνωρίζει πως παίζει ο ΠΑΟΚ. Πως οργανώνεται στον αγωνιστικό χώρο, πως αμύνεται, πως επιτίθεται, πως συνδέει την αμυντική με την επιθετική λειτουργία, ποιοι ποδοσφαιριστές υπακούουν σε ποιους ρόλους και με ποια ψυχολογία αντιμετωπίζει, φέτος, τους αγώνες του στο πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχει φίλαθλος σε αυτή τη χώρα που να μην έχει καταλάβει ότι ο Δικέφαλος του Βορρά δέχθηκε να ξεφτιλιστεί στο Europa League για να κερδίσει ένα πρωτάθλημα. Μέχρι και την Μακεδονία ξεπούλησε για ένα τίτλο.

Η εικόνα των ποδοσφαιριστών του στο γήπεδο ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη.

Ο Ολυμπιακός έδειξε πως δεν πήρε καν υπόψη του τα δεδομένα. Πως δεν διάβασε ούτε την πρώτη σελίδα του βιβλίου της αναμέτρησης.

Πήγε στη Θεσσαλονίκη να παίξει τον αγώνα της χρονιάς απολύτως αδιάβαστος. Λες και όλη την εβδομάδα ζούσε και ανέπνεε σε δοκιμαστικό σωλήνα.

Συνέβη κάτι ανεπανόρθωτο για τον Ολυμπιακό από την ήττα αυτή; Επικοινωνιακά είναι μια δύσκολη μέρα η σημερινή. Ουσιαστικά ουδέν συνέβη. Χάθηκε ένα ήδη χαμένο (από τα ματς του πρώτου γύρου) πρωτάθλημα.

Τι μένει; Το πολύ σκληρό μάθημα που πήραν οι ερυθρόλευκοι στα mind games, κάτι που θα τους χρειαστεί στο επόμενο διάστημα, καθώς ούτε τη δεύτερη θέση δεν έχουν διασφαλίσει (βλέπετε τι γίνεται με την ΑΕΚ) και μια αναγκαστική, πλέον, επιλογή που πρέπει να γίνει.

Για τον Ολυμπιακό «μ.Τ» (μετά Τούμπας) υπάρχουν μόνο η δεύτερη θέση και το Europa League. Τίποτε άλλο.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Μπαρτζώκας: Ξεκάθαρη παράβαση στην επαναφορά του Σατοράνσκι, μπορούσαμε να έχουμε πάρει άλλες αποφάσεις κι εγώ και οι παίκτες

Ο προπονητής του Ολυμπιακού στάθηκε στα τραγικά διαιτητικά σφυρίγματα που έκριναν το Game 3 ενώ μίλησε και για τις αποφάσεις που πήραν οι παίκτες του και ο ίδιος σε κρίσιμες στιγμές του αγώνα

Μπάγερν – Ρεάλ 2-2: Η σπίθα του Βινίσιους κράτησε όρθιους τους Μαδριλένους στο Μόναχο

Η τέταρτη σερί ισοπαλία της Ρεάλ στο Champions League είχε την υπογραφή του Βινίσιους και οι δυο κολοσσοί θα λύσουν τις διαφορές τους σε έναν επαναληπτικό που αναμένεται ΕΠΙΚΟΣ

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 80-82 (παρ.): Ληστεία μετά φόνου με υπογραφή EuroLeague

Τα μηνύματα είχαν έρθει από τα δυο ματς της Βαρκελώνης, ωστόσο απόψε οι απεσταλμένοι κομάντο της Euroleague ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην προσπάθειά τους να αφήσουν με το ζόρι τον Ολυμπιακός εκτός φάιναλ φορ, χαρίζοντας τη νίκη στους Καταλανούς με ένα σφύριγμα που δεν θα τολμούσε να το δώσει ούτε ο Γκριμάου