17.1 C
Athens

Αυτοκριτική, ψυχραιμία, αντίδραση…

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για την απαραίτητη αντίδραση του Ολυμπιακού, με δεδομένο ότι στο επόμενο δεκαήμερο κρίνονται η πρόκριση στους «16» του Γιουρόπα και το δεύτερο εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ

Η διαδρομή παράδεισος – κόλαση πολλές φορές δεν διαρκεί πολύ. Στο ποδόσφαιρο αρκούν ενενήντα λεπτά για να σε προσγειώσουν απότομα. Ο Ολυμπιακός έχασε στην Τούμπα και μαζί κατά πάσα πιθανότατα και το πρωτάθλημα. Η εκτός σοβαρού απροόπτου απώλεια τίτλου για πρώτη φορά για δεύτερη σερί χρονιά τα τελευταία 23 χρόνια (οι Πειραιώτες μετά από ένα διάλειμμα μιας περιόδου επέστρεφαν στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων), απαιτεί σωστή διαχείριση, προκειμένου οι Ερυθρόλευκοι να ανέβουν πάλι στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Πρώτα απ´ όλα οι ποδοσφαιριστές και ο Πέδρο Μαρτίνς πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους. Ο τίτλος δεν χάθηκε στην Τούμπα. Είναι πολύ κοντά στο να χαθεί, διότι ο Ολυμπιακός ηττήθηκε δύο φορές από τον ΠΑΟΚ. Γιατί, δεν κέρδισε κανένα από τα τέσσερα ντέρμπι που έχει δώσει μέσα στη σεζόν (τα άλλα δύο ήταν οι ισοπαλίες με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη). Γιατί, ηττήθηκε από τον ΟΦΗ στην Κρήτη και δεν κέρδισε στην Ξάνθη. Γιατί, αδικήθηκε σε αρκετά παιχνίδια από τη διαιτησία. Και, γιατί, έγιναν πολλά λάθη στο τελευταίο ματς με τον Δικέφαλο του Βορρά.

Η επιλογή του Μαρτίνς με τον Νάτχο αντί του Καμαρά, δεν του βγήκε. Αφενός μεν γιατί ο Ισραηλινός μέσος δεν μπόρεσε να προσφέρει βοήθειες, ούτε επιθετικά ούτε ανασταλτικά, αλλά ούτε και στον Γκιλιέρμε, με συνέπεια ο Μπίσεσβαρ να έχει ελευθερία κινήσεων ανάμεσα στις γραμμές του Ολυμπιακού, κάνοντας τη ζημιά.

Παράλληλα, οι Ερυθρόλευκοι είχαν αρκετά ψηλά την άμυνά τους, έπαιξαν ανοιχτά, δεν είχαν σωστή αντίδραση στο τρανζίσιον, με τη μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα και δεν υπήρχαν αλληλοκαλύψεις στα πλάγια και στον άξονα.

Αυτό που έλειψε επίσης από τους παίκτες του Ολυμπιακού ήταν το πάθος, το πείσμα και η αντίδραση. Ο κόσμος τους πρόσφερε ψυχολογική υποστήριξη, τόσο το Σάββατο στο Καραϊσκάκη όσο και την Κυριακή την ώρα που αποχώρησε η αποστολή από το ξενοδοχείο που είχε καταλύσει στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν είδε αυτό που ανέμενε από τους παίκτες.

Ο Πορτογάλος τεχνικός υποστήριξε στις δηλώσεις του, ότι έλειψε η ενέργεια, η επιθετικότητα και γενικά ότι οι παίκτες είχαν παθητικό ρόλο. Όμως, στο χέρι του ίδιου και των παικτών δεν ήταν να κάνουν το ακριβώς αντίθετο; Επίσης, ο Μαρτίνς είπε ότι η στρατηγική χάλασε στο 3ο λεπτό, δηλαδή μετά το γκολ του Βιεϊρίνια.

Ωστόσο, κανένα παιχνίδι δεν τελειώνει στο 3´. Πρέπει να υπάρχει πάντα και plan B και plan C. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε και άλλες φορές στο παρελθόν με την πλάτη στον τοίχο στην Τούμπα, αλλά έφτασε στην ανατροπή του σκορ και πήρε τη νίκη. Ο Τοροσίδης και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, για παράδειγμα, ήταν μέλη εκείνης της ομάδας, που επικράτησε 2-1 του ΠΑΟΚ, το 2009.

Οι Ερυθρόλευκοι λοιπόν οφείλουν να κάνουν την αυτοκριτικής τους, ο προπονητής και κάθε παίκτης χωριστά, αλλά παράλληλα απαιτείται ψυχραιμία και σωστή αντίδραση.

Ψυχραιμία, διότι ο Ολυμπιακός είναι μια καινούργια ομάδα, που ουσιαστικά χτίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και έχει στον πάγκο του έναν προπονητή που δουλεύει σκληρά και έχει ομορφύνει το παιχνίδι των Ερυθρόλευκων. Από τους Πειραιώτες εξαρτάται να συνεχίσουν στηρίζουν το πρότζεκτ που έβαλαν σε εφαρμογή από τον περασμένο Μάιο.

Και η αντίδραση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει τον χρόνο για να κοιτάξει πίσω, αλλά μόνο μπροστά κυνηγώντας τους υπόλοιπους τρεις στόχους: Πρώτον, την πρόκριση στους “16” του Γιουρόπα Λιγκ αποκλείοντας την Ντιναμό Κιέβου. Δεύτερον, την εξασφάλιση της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα –που περνάει μέσα από το ντέρμπι με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη- που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Και, τρίτον, την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Τα δύο πρώτα, θα κριθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Κατά συνέπεια, δεν είναι η ώρα των λόγων, αλλά των πράξεων…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς