23.2 C
Athens

Αποκάλυψη: Έτσι έστησαν το ματς στο Ηράκλειο

Συνταρακτικά στοιχεία από την έρευνα της επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ για το ματς ΟΦΗ-Αιγινιακού. Οι απειλές του Τσάλου στο ημίχρονο που έπαιξε νίκη του ΟΦΗ με πάνω από 4 γκολ. Ποιοι τρεις παίκτες ταξίδεψαν αεροπορικώς, ποιος πλήρωσε ξενοδοχείο και εισιτήρια…

Νέα ανατριχιαστικά στοιχεία στην υπόθεση της δωροδοκίας-δωροληψίας στον αγώνα ΟΦΗ – Αιγινιακός (6-0), ο οποίος έγινε στις 12 Νοεμβρίου 2017 για το πρωτάθλημα της Football League, αναδεικνύει η έρευνα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ.

Το ερευνητικό τμήμα της επιτροπής δεοντολογίας, εισηγήθηκε για τον ΟΦΗ -αλλά και τον Αιγινιακό που είναι τελευταίος στο πρωτάθλημα της Football League- τις ποινές:

1. Υποβιβασμού
2. Αφαίρεσης έξι βαθμών από το πρωτάθλημα που θα δικαιούται να μετέχει και 3. Πρόστιμου 3. 150.000 ευρώ.

Η πολύμηνη έρευνα της ερευνήτριας Νίκης Ρεβύθη, οδήγησε σε συμπεράσματα που στηρίχτηκαν σε στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία.

Με βάση αυτά ο πρόεδρος του Αιγινιακού Γιάννης Νώπας, έλεγχε και διαμόρφωνε κατά προκαθορισμένο τρόπο τα αποτελέσματα της ομάδας του, συνεργαζόμενος και χρησιμοποιώντας τρεις ποδοσφαιριστές και συγκεκριμένα τους Βασίλη Λιόλιο, Θανάση Τόλιο και Παναγιώτη Γιατζιτζόγλου. Υπ’ αυτές τις περιστάσεις ο Φώτης Τσάλος ενεργώντας ως πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ, ήλθε σε συμφωνία με τον Γιάννη Νιώπα και μέσω αυτού με τους τρεις ποδοσφαιριστές, ώστε στον αγώνα της 12ης Νοεμβρίου 2017, να χάσει ο Αιγινιακός με διαφορά τριών γκολ.

Σκοπός της συμφωνίας με βάση της έρευνα της επιτροπής Δεοντολογίας, ήταν «αφενός η αποκομιδή οικονομικού οφέλους για τον Φώτη Τσάλο και για άγνωστα ακόμη πρόσωπα μέσω στοιχηματισμού και αφετέρου η αποκομιδή βαθμολογικού οφέλους για τον ΟΦΗ που είχε ως στόχο την άνοδο στην Super League».

Ως αντάλλαγμα ο Φώτης Τσάλος υποσχέθηκε να καλύψει τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης του Αιγινιακού και να δώσει 5.000 ευρώ σε μετρητά για να τα μοιραστούν οι παίκτες που θα ενεργούσαν προς το σκοπό διαμόρφωσης του αποτελέσματος.

Οι τρεις πήγαν… αεροπορικώς

Οι τρεις παίκτες ευνοήθηκαν ως προς τη μετακίνησή τους, καθώς ταξίδεψαν αεροπορικώς στο Ηράκλειο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη αποστολή του Αιγινιακού που ταξίδεψε οδικώς στην Αθήνα και από κει ακτοπλοϊκώς στο Ηράκλειο.

Στο ξενοδοχείο MARIN NREAM είχαν μισθωθεί 10 δωμάτια για 21 άτομα. Μετά το τέλος του αγώνα η αποστολή επέστρεψε με τον ίδιο τρόπο στην Πιερία, ενώ οι τρεις ποδοσφαιριστές ταξίδεψαν αεροπορικώς από Θεσσαλονίκη προς Ηράκλειο κι επέστρεψαν την ίδια μέρα.

Η έρευνα εντόπισε αποδεικτικά στοιχεία με βάση τα οποία ο Γιώργος Πηρουνάκης, μέλος του εμπορικού τμήματος του ΟΦΗ εκείνη την εποχή και κουμπάρος του Φώτη Τσάλου, κατέβαλε αυτοπροσώπως 1.909 ευρώ στην ΑΝΕΚ καλύπτοντας μέρος της μετακίνησης, ενώ τα έξοδα του ξενοδοχείου πληρώθηκαν από υποκατάστημα ξένης εταιρείας συμφερόντων του Φώτη Τσάλου.

Απειλές για περισσότερα γκολ

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας μετά το πρώτο ημίχρονο του αγώνα ο Φώτης Τσάλος επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον Γιάννη Νιώπα, όσο και με τον συνοδό του Αιγινιακού Αλέξανδρο Μαχαιρίδη και ισχυριζόμενος ότι είχε στοιχηματίσει πως θα σημειώνονταν πάνω από 4 γκολ από τον ΟΦΗ, απαιτούσε, πίεζε και απειλούσε αυτούς και φυσικά τους παίκτες του Αιγινιακού, να δεχθούν ακόμη δύο τέρματα. Τελικά ο αγώνας έληξε 6-0.

Ο τεχνικός τότε του Απόλλωνα Πόντου Δημήτρης Καλαϊτζίδης κατέθεσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ ότι ο Νιώπας του είπε πως υπήρχε ένα γκρουπ ομάδων, ο Αιγινιακός, ο Άρης, ο Πανσερραϊκός, ο Αχαρναϊκός, η Σπάρτη και η Βέροια που ήταν μπλεγμένες σε τέτοιες υποθέσεις:

«Σας καταθέτω τι μου είπε, δεν βγάζω τίποτα από το μυαλό μου. Ο ΟΦΗ δεν ήταν στο γκρουπ αυτό». Για το ματς του ΟΦΗ με τον Αιγινιακό ο Καλαϊτζίδης είπε σχετικά: «Για τον αγώνα ΟΦΗ – Αιγινιακός μου είπε ότι η συμφωνία ήταν ο ΟΦΗ να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, και να δώσει και 5.000 τα οποία τελικά, μου είπε ότι δεν έδωσε ποτέ. Η συμφωνία ήταν το σκορ ημιχρόνου να είναι 3-0 αλλά τελικά ήταν 4-0 και στην ανάπαυλα τον εκβίαζαν να μπουν άλλα δύο γκολ στο β’ μέρος. Ο αγώνας τελικά έληξε 6-0.

Μου είχε πει ότι είχε πέντε παίκτες για να κάνει αυτές τις δουλειές αλλιώς δεν βγαίνει. Θυμάμαι τους τρεις, τον Τόλλιο, τον Λιόλιο και τον Γιαζιτζόγλου. Στην αρχή δεν κατέθεσα τα ονόματα τους, ήθελα να τους προστατεύσω. Μου είπε ότι κάποιοι παίκτες πήγαν στο Ηράκλειο με αεροπλάνο, πιστεύω ότι ήταν τα δικά του παιδιά. Όλα αυτά μου τα είπε πριν το μεταξύ μας παιχνίδι. Όταν τον συνάντησα στο γήπεδο, του είπα «άρχισες τα στησίματα;», με έπιασε αγκαζέ, μη πήγε παραπέρα και μου τα είπε όλα αυτά. Από τότε δεν τον ξαναείδα».

Πολλές είναι οι ομάδες που ενδιαφέρονται για την τύχη της υπόθεσης ΟΦΗ-Αιγινιακού. Αν ο ΟΦΗ υποστεί τις συνέπειες θ’ ακολουθήσει ντόμινο ανακατατάξεων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Άπαντες πάντως θα περιμένουν πριν κινηθούν να τελεσιδικήσει η υπόθεση στην δικαστική επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ και ανάλογα με τα συμφέροντά τους θα κινηθούν.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς