23.3 C
Athens

Μαχαιριά από τον… Μπούλετ

Ο Ολυμπιακός έχασε στον... ξαφνικό θάνατο από τη Μακάμπι του Σφαιρόπουλου (65-64) και βλέπει την πρώτη πεντάδα να απομακρύνεται...

Η Μακάμπι του Σφαιρόπουλου «πλήγωσε» στην τελευταία επίθεση τον Ολυμπιακό και πήρε μια πολύ σημαντική νίκη στο δρόμο για την οκτάδα, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να υπερβάλλουν εαυτόν για το πλεονέκτημα έδρας.

Σε ένα σκληρό παιχνίδι που κρίθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Μακάμπι και κι έχασε κι άλλο έδαφος στη βαθμολογία της Euroleague. Ο Σπανούλης πήγε να πάρει μόνος του το παιχνίδι στο φινάλε, όμως ο Πρίντεζης αστόχησε στην τελευταία επίθεση. Οι ερυθρόλευκοι πλήρωσαν το πολύ κακό ποσοστό τους στα τρίποντα για 35 λεπτά και τα για μία ακόμα φορά πολλά λάθη. Γκος, Μιλουτίνοφ Πρίντεζης και Σπανούλης στο φινάλε, ξεχώρισαν, αλλά η ομάδα του Μπλατ επιβάλλεται να βρει κι άλλους πρωταγωνιστές.

H κατάσταση ήταν έτσι κι αλλιώς ιδιάζουσα. Στον πάγκο της Μακάμπι καθόταν ο άνθρωπος που για τέσσερα χρόνια καθοδηγούσε τον Ολυμπιακό φτάνοντας μαζί του σε δύο πρωταθλήματα και δύο τελικούς Ευρωλίγκας. Στον πάγκο του ο Ολυμπιακού εκείνος που πανηγύρισε με την Μακάμπι το τελευταίο της ευρωπαϊκό στέμμα το 2014.

Οι άρρηκτοι δεσμοί που συνδέουν τους δύο προπονητές με τους αποψινούς αντιπάλους τους είναι δεδομένοι, αλλά απόψε ήταν υποχρεωτικό να μείνουν στην άκρη. Ήταν τόσο κρίσιμο βαθμολογικά το ματς βλέπετε που δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για συναισθηματισμούς.

Η μεταμορφωμένη επί ημερών Σφαιρόπουλου Μακάμπι, με το οπλοστάσιο πλέον γεμάτο τρέχει να προλάβει το τρένο της οκτάδας, την ώρα που οι ερυθρόλευκοι χρειάζονταν ένα καλό “διπλό” για να καλύψουν την εντός έδρας ήττας από την Μπαρτσελόνα και να μείνουν ζωντανή στο κυνήγι της 4ης ή έστω 5ης θέσης. Με τρεις παίκτες (Μιλουτίνοφ, Παπανικολάου, Πρίντεζη), να έχουν ταξιδέψει στο Ισραήλ κουβαλώντας προβλήματα τραυματισμών.

Οι δύο πρώτοι μάλιστα ξεκίνησαν στην βασική πεντάδα του Ολυμπιακού όπως και οι Μάντζαρης, Λεντέι (σε θέση 4), μαζί φυσικά με τον Γκος. Ο Ελληνας γκαρντ έκανε καλή δουλειά στην άμυνα, ο Αμερικανός φόργουορντ-σεντέρ τελείωσε τις πρώτες φάσεις και οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν 2-8 και 8-14. Με τον Μπλακ να παίρνει πρωτοβουλίες η Μακάμπι ισορρόπησε το παιχνίδι και ισοφάρισε 14-14 λίγο πριν ο Σπανούλης γράψει το σκορ της πρώτης περιόδου με προσωπική ενέργεια (14-16).

Για δυόμισι λεπτά στο δεύτερου δεκαλέπτου οι δύο ομάδες έριχναν… άσφαιρα μέχρι που ο Μιλουτίνοφ να γράψει το 14-18. Η Μακάμπι απάντησε, αλλά ο Ολυμπιακός έδειχνε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο και ξέφυγε με 5 στο 16′ χάρη στον εξαιρετικό μέχρι εκείνη την ώρα Γκος. Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν λίγο πριν την ανάπαυλα (24-26), όμως ο Μπόγρης με ένα καλάθι και τρία επιθετικά ριμπάουντ φρόντισε ώστε η ομάδα του να πάει στα αποδυτήρια με βραχεία κεφάλή (26-29).

Ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να κρατήσει πολύ χαμηλά την Μακάμπι, να μην της επιστρέψει να βρεί ρυθμό σε κανένα σημείο του πρώτου μέρους κι αν δεν ήταν βιαστικός σε κάποιες επιθετικές επιλογές του θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο προβάδισμα. Μιλουτίνοφ και Παπανικολάου ήταν επηρεασμένοι από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και ο Μπλατ χρειαζόταν κι άλλες σταθερές πέρα από τους Γκος και Πρίντεζη. Το 1/12 τρίποντα ήταν ενα στοιχείο που έπρεπε επειγόντως να βελτιωθεί.

Το τρίτο δεκάλεπτο κύλησε αρκετά ισορροπημένα με τον Ολυμπιακό να κάνει κάποια αβίαστα λάθη χάνοντας έτσι ευκαιρίες να χτίσει κάποιες μικροδιαφορές, αλλά και την Μακάμπι να αδυνατεί να πάρει κεφάλι. Το σκορ πέρασε έξι φορές από την ισοπαλία μέχρι που η ομάδα του Σφαιρόπουλου προηγήθηκε για πρώτη φορά με τρεις πόντους διαφορά (45-42) στο 30′, ανεβάζοντας τα ντεσιμπέλ στην έτσι κι αλλιώς καυτή έδρα της.

Τα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου κύλησαν με τις δύο ομάδες να απαντούν η μία στην άλλη. Ο Ολυμπιακού προσπαθούσε να ξαναπάρει τα ηνία όμως η Μακάμπι κρατούσε το προβάδισμα, το οποίο έφτασε στο +5 πέντε λεπτά πριν το τέλος. Ο Σπανούλης με ένα τρίποντο-ανάσα (μόλις το δεύτερο των Πειραιωτών στο ματς) μείωσε στο καλάθι, λίγο αργότερα τον μιμήθηκε ο Τουπάν, αλλά το καλό δεν… τρίτωσε με τον Πρίντεζη ώστε ο Ολυμπιακός να ξαναπεράσει μπροστά δυόμισι λεπτά πριν το φινάλε.

Η Μακάμπι ξέφυγε και πάλι με πέντε, ο Σπανούλης πέταξε άλλη μια βόμβα, ο Πρίντεζης κέρδισε επιθετικό φάουλ κι ο Ολυμπιακός μπήκε στο τελευταίο λεπτό με την δυνατότητα να ισοφαρίσει ή και να προηγηθεί. Ο Σπανούλης έχασε το λέι άπ όμως …επέστρεψε δριμύτερος και με ένα ακόμα τρίποντο έγραψε το 63-64 στα 14” πριν το τέλος. Ο Γουίλμπεκιν βρήκε τρόπο να σκοράρει και να δώσει εκ νέου προβάδισμα στη Μακάμπι αφήνοντας τον Ολυμπιακό με κάτι λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα στη διάθεσή του. Το πεταχτάρι του Πρίντεζη βρήκε σίδερο και οι ερυθρόλευκοι γνώρισαν την τρίτη τους σερί ήττα με 65-64.

Τα δεκάλεπτα: 14-16, 26-29, 45-42, 65-64

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς