21.7 C
Athens

Παραδικαστικό: 13 χρόνια με αναστολή ο Μαντούβαλος, 12 ο Γιοσάκης

«Αθώος» δήλωσε ο Πέτρος Μαντούβαλος στο άκουσμα της ετυμηγορίας του δικαστηρίου και τόνισε πως θα είναι παρών στη δίκη που θα διεξαχθεί σε δεύτερο βαθμό

Αυλαία έριξε η δίκη για ένα σκέλος του επονομαζόμενου «παραδικαστικού κυκλώματος 2» με την καταδίκη πέντε κατηγορουμένων. Η υπόθεση είχε ως έναυσμα  καταγγελίες του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Σε όλους τους καταδικασθέντες το δικαστήριο χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση είτε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα είτε χωρίς.

Μεταξύ άλλων το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην βουλευτή και δικηγόρο, Πέτρο Μαντούβαλο, τον πρόεδρο εφετών, Γιάννη Ευσταθίου και τον αρχιμανδρίτη, Ιάκωβο Γιοσάκη.

Στους κατηγορουμένους επιβλήθηκαν ποινές καθείρξεως απο πέντε μέχρι 13 έτη. Ο πρώην βουλευτής και ο δικαστής καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, ενώ ο Ιάκωβος Γιοσάκης σε 12 έτη.

Ο Πέτρος Μαντούβαλος ο οποίος ήταν παρών κατά την έκδοση της απόφασης δήλωσε «αθώος» στο Δικαστήριο και τόνισε πως θα είναι παρών στη δίκη που θα διεξαχθεί σε δεύτερο βαθμό, ζητώντας τόσο την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων, κάτι που δεν έγινε δεκτό, αλλά και να μην του επιβληθούν περιοριστικοί όροι προκειμένου η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα.

Σε όσους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν για νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, ενώ αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου μόνο σε έναν εκ των καταδικασθέντων.

Αντίθετα, με την απόφαση κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία ο δικαστής, Αθανάσιος Μουστάκας, ενώ έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος της δωροδοκίας για τον Ιωάννη Μπολέτση, Π. Λεωτσάκο και Δ. Ζήκο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς