20.9 C
Athens

Στην Αγία Σοφία ο Αλέξης Τσίπρας (pics, video)

Στο πλευρό του βρισκόταν ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν • Συνοδευόταν από την σύντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα • Μεγάλο ενδιαφέρον από τον τουρκικό Τύπο για την επίσκεψή του

Στις 8:45 και με αρκετή καθυστέρηση, βάσει προγράμματος ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν.

Νωρίτερα, είχε μπει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν με άνδρες ασφαλείας, έλεγξε το χώρο και στη συνέχεια περίμενε τον Τσίπρα στην είσοδο για να εισέλθουν μαζί στο χώρο και να του κάνει ξενάγηση.

Η μοναδική δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας φτάνοντας στην Αγιά Σοφιά ήταν «είμαι χαρούμενος», όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚAΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Aρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός ήταν μόνος του στην Αγία Σοφία, ωστόσο τελικά συνοδευόταν από τη σύντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα.

Η αλήθεια είναι ότι η κ. Μπαζιάνα στεκόταν διακριτικά πίσω του και με όλο τον κόσμο που τον συνόδευε ήταν λίγο δύσκολο να την διακρίνει κανείς. Όμως κάποια στιγμή, στάθηκε δίπλα του την ώρα της ξενάγησης.

Η κ. Μπέτυ Μπαζιάνα φορούσε ένα λευκό πουκάμισο, μαύρο παντελόνι και δερμάτινο μπουφάν και έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσα τους έλεγε η ξεναγός.

Την ώρα που γινόταν η περιήγηση στην Αγιά Σοφιά δεν ήταν δυνατόν η κ. Μπαζιάνα να στέκεται δίπλα στον πρωθυπουργό όλη την ώρα και δεν ήταν λίγες οι φορές που την έψαχνε με το βλέμμα του.

Χαμογελαστοί και οι δυο και γοητευμένοι από τα όσα έβλεπαν κρεμόντουσαν από τα χείλη της ξεναγού σε αυτή την ιστορική επίσκεψη.

Το γεγονός της επίσκεψης έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στον τουρκικό Τύπο, που καλύπτει σε ζωντανή σύνδεση την ιστορική επίσκεψη του Τσίπρα στην Αγία Σοφία.

Λίγο μετά τις 11.00 ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Χάλκη, όπου θα ξεναγηθεί στη Θεολογική Σχολή (είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας που την επισκέπτεται μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο τον Σεπτέμβριο του 1933) και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς