19.2 C
Athens

Έφτασε στην Άγκυρα ο Τσίπρας – Σε λίγο η συνάντηση με Ερντογάν (video)

Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός • Στις 18.50 η κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο

Στην Άγκυρα προσγειώθηκε στις 15.32 (με μισή ώρα καθυστέρηση) το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη γειτονική χώρα.

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης, με επικεφαλής την υπουργό Εμπορίου, Ρουχτζάν Πεκτζάν, ενώ στις 16.00 συνάντησε τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το κρίσιμο τετ-α-τετ με τον Ερντογάν στο Λευκό Παλάτι είναι προγραμματισμένο για τις 16.45, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών στις 18.50.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, πάντως, μετά τις φωτιές που άναψαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας -μεταξύ άλλων- για «τουρκική μειονότητα Θράκης», θέλησε να ρίξει τους τόνους και να καλωσορίσει ατύπως τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς απαντώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους έξω από την τουρκική εθνοσυνέλευση, είπε πως «τα μηνύματά του είναι πολύ ωραία. Μην τα αλλοιώνετε, να παραμένουν θετικά».

Στην ελληνική αποστολή, εκτός του πρωθυπουργού, συμμετέχουν ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης και ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας.

Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει η σύζυγός του, Μπέτυ Μπαζιάνα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, με βάση την ώρα Τουρκίας (+1 ώρα) έχει ως εξής:

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου

16:00 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Φουάτ Οκτάι.

16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς