18.8 C
Athens

Νέα εκδοχή για το αεροπορικό δυστύχημα του Σάλα

Από χωρικό αποπροσανατολισμό ίσως υπέφερε ο πιλότος του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαινε ο Εμιλιάνο Σάλα

Ένα νέο σενάριο σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Εμιλιάνο Σάλα σε πτώση αποκαλύπτει η βρετανική Daily Express.

Σύμφωνα με τον έμπειρο πιλότο, Juan Arturo del Azar, ο πιλότος ίσως έχασε τον έλεγχο του αεροπλάνου εξαιτίας χωρικού αποπροσανατολισμού.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί όταν ο πιλότος κοιτάξει έξω από το παράθυρο, δει σύννεφα και χάσει τον προσανατολισμό του, άρα πρέπει να συνεχίσει το ταξίδι του βάσει των ενδείξεων στα όργανα. Ωστόσο, ο 59χρονος Βρετανός κυβερνήτης του ιδιωτικού αεροσκάφους, που μετέφερε τον Σάλα, δεν είχε τυπικά άδεια να οδηγεί με όργανα.

«Γνωρίζουμε με σιγουριά ότι ο πιλότος επιχείρησε κάθοδο. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν είχε συναντήσει πάγο. Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να πετάει με όργανα. Σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα θα ήταν απλούστερα. Θα μπορούσε να βρεθεί μέσα σε ένα σύννεφο, να μην ξέρει να χρησιμοποιεί τα όργανα και να πάθει αυτό που αποκαλούμε χωρικό αποπροσανατολισμό».

Από χωρικό αποπροσανατολισμό φέρεται να υπέφερε και ο Τζον Φ. Κένεντι Τζούνιορ, όταν κατέπεσε το ιδιωτικό του αεροπλάνο, το οποίο πιλόταρε, στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού το 1999.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς