18.9 C
Athens

Η συγκλονιστική ιστορία του φυλακισμένου παίκτη Χακίμ Αλ-Αραϊμπί

Κύμα συμπαράστασης για τον άσο από το Μπαχρέιν, που παραμένει πολιτικός κρατούμενος στην Ταϊλάνδη και δεν θέλει να εκδοθεί στην πατρίδα του, καθώς φοβάται ότι θα βασανιστεί

Συγκλονίζει, πλέον, όλο τον κόσμο το δράμα που ζει ο Χακίμ Αλ-Αραϊμπί, ο οποίος είναι πολιτικός κρατούμενος στην Ταϊλάνδη και τρέμει στην ιδέα να εκδοθεί στην πατρίδα του (Μπαχρέιν), καθώς φοβάται ότι θα βασανιστεί. Έχει «γεννηθεί», πλέον, κύμα συμπαράστασης και αυτό είναι μεγάλο στην Αυστραλία, χώρα στην οποία ο 26χρονος παίκτης αγωνιζόταν σε σύλλογο, και του είχε χορηγηθεί άσυλο.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αυστραλίας (FFA) προωθεί την εκστρατεία της για την απελευθέρωση του, κάνοντας λόγο για φυλακισμένο πρόσφυγα. Άνοιξε, μάλιστα, λογαριασμό καταθέτοντας 7,263 δολάρια, σε μία προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα, για να βοηθήσουν τις προσπάθειες για την επιστροφή του στην Αυστραλία από την Ταϊλάνδη. Σε θέση «μάχης» είναι, ακόμα, η κυβέρνηση της χώρας, η FIFA και η ένωση διεθνών ποδοσφαιριστών FIFPro.

Ο Αραϊμπί, ο οποίος αγωνίζεται στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Μπαχρέιν, είχε ασκήσει έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης και του βασιλιά της χώρας. Καταδικάστηκε, μάλιστα, σε 10 χρόνια φυλάκισης ερήμην για βανδαλισμό σε αστυνομικό τμήμα και έτσι είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία, ενώ η κυβέρνηση του Μπαχρέιν έχει πει ότι μπορεί να ασκήσει έφεση εναντίον της ποινής, εφόσον επιστρέψει στο βασίλειο. Μόνο που αυτό ο διεθνής παίκτης του Μπαχρέιν (έχει παίξει και στην εθνική ομάδα της χώρας) δεν θέλει να σκέφτεται επιστροφή στη χώρα του.

Τον προηγούμενο μήνα η FIFA έκανε γνωστό πως βρίσκεται σε τακτική επαφή με την ασιατική συνομοσπονδία ποδοσφαίρου (AFC) για την συγκεκριμένη υπόθεση και έτσι το θέμα έγινε γνωστό παγκοσμίως.

Ο Αραϊμπί συνελήφθη στην Ταϊλάνδη τον περασμένο Νοέμβριο, όταν αποφάσισε να πάει με τη σύλλογό του για διακοπές στη συγκεκριμένη χώρα, μετά από σχετικό ένταλμα της κυβέρνησης του Μπαχρέιν. Ένα δικαστήριο της Μπανγκόκ, διέταξε τη Δευτέρα (4/2) να συνεχίσει να κρατείται για άλλους δύο μήνες μέχρι να διεξαχθεί ακρόαση έκδοσης. Κάτι που φέρεται να ζήτησε και το νομικό επιτελείο του 26χρονου παίκτη για να προετοιμαστεί ενόψει του επόμενου δικαστηρίου.

Όπως είπαμε, η FFA και η αυστραλιανή κυβέρνηση, καθώς η FIFA και η ένωση διεθνών ποδοσφαιριστών FIFPro, υποστήριξαν την απελευθέρωση του Αραϊμπί, ο οποίος δήλωσε ότι φοβάται για την ασφάλειά του αν επιστρέψει στο Μπαχρέιν.

«Ο Χακίμ Αλ-Αραϊμπί είναι μόνιμος κάτοικος της Αυστραλίας και ποδοσφαιριστής στη Pascoe Vale FC», δήλωσε ο επικεφαλής της ομοσπονδίας της Αυστραλίας (FFA) Ντέιβιντ Γκάλοπ και συνέχισε: «Μετά από μια διεξοδική διαδικασία, εκτιμήθηκε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας ότι είναι πρόσφυγας. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να προστατευθεί. Ζητάμε από την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να απελευθερώσει τον Χακίμ για να επιστρέψει με ασφάλεια στην οικογένειά του και στο σπίτι του στην Αυστραλία».

«Το επίπεδο υποστήριξης για τον Χακίμ ανέβηκε σε ένα άλλο επίπεδο το Σαββατοκύριακο. Όλο και περισσότεροι οπαδοί και παίκτες ζητούν ενεργά την επιστροφή του Χακίμ, τόσο στην Αυστραλία όσο και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Γκάλοπ.

Ομάδες από τα πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών φωτογραφήθηκαν πριν από τις αγώνες τους το περασμένο Σαββατοκύριακο πίσω από τα πανό #SaveHakeem.

Όπως αναφέραμε, ο Χακίμ Αλ-Αραϊμπί, ο οποίος έφυγε από το Μπαχρέιν το 2014, προτού λάβει μόνιμη κατοικία στην Αυστραλία, όπου έπαιξε για τη Pascoe Vale της Μελβούρνης, συνελήφθη με ένταλμα της Ιντερπόλ που εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του Μπαχρέιν. Φέρεται, μάλιστα, να έχει βασανιστεί από τις αρχές του Μπαχρέιν λόγω των πολιτικών δραστηριοτήτων του αδελφού του κατά την Αραβική Άνοιξη του 2011, σύμφωνα με έκθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νέα Υόρκη.

Οι αρχές του Μπαχρέιν αρνούνται τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια. Ο Αραϊμπί καταδικάστηκε για βανδαλισμό αστυνομικού τμήματος στο Μπαχρέιν και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών ερήμην. Να επαναλέβουμε πως ο ίδιος αρνείται το αδίκημα, λέγοντας ότι έπαιζε σε τηλεοπτικό αγώνα ποδοσφαίρου κατά τη στιγμή του υποτιθέμενου βανδαλισμού…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς