18.9 C
Athens

«Προσχώρησαν» στον ΣΥΡΙΖΑ οι 6 «πρόθυμοι»!

Ζητούν με επιστολές τους να προσμετράται η ψήφος τους στην κυβερνητική πλειοψηφία • «Κλείδωσε» η πλειοψηφία των 151 • Πήραν Ζουράρι-Παπαχριστόπουλο από ΑΝ.ΕΛ.

Την πρόθεσή τους να συνταχθούν σε όλες τις κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες στο πλευρό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν πριν από λίγη ώρα, με επιστολές τους οι 6 «πρόθυμοι» βουλευτές που κατά την τελευταία πρόταση εμπιστοσύνης στήριξαν την κυβέρνηση.

Πρόκειται για τους Ελενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Αικατερίνη Παπακώστα, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Σπύρο Δανέλλη και Κώστα Ζουράρι με τον τελευταίο να δηλώνει ότι εξαιρεί την ψηφοφορία για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, με επιστολές προς το Σώμα που διάβασε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Τάσος Κουράκης, οι «6» δήλωσαν πως σε συνέχεια της θετικής ψήφου στην πρόταση εμπιστοσύνης και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, εφεξής η ψήφος τους θα προσμετράται με αυτές της συμπολίτευσης.

Με τον τρόπο αυτό, οι κ. Παπακώστα, Κόκκαλης, Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις και Δανέλλης, ουσιαστικά μπορούν πλέον να υπολογίζονται στην πλειοψηφία, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να πραγματοποιείται ονομαστική ψηφοφορία για να διαπιστωθεί η πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη βδομάδα είχε προκληθεί μεγάλη θεσμική αναστάτωση αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί διαπιστωθεί η πλειοψηφία στα νομοσχέδια, όταν αυτά ψηφίζονται από τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους των κομμάτων.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις των βουλευτών δεν συνιστούν προσχώρηση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι έξι βουλευτές δεν εντάσσονται τυπικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσονται όμως… ουσιαστικά, κάτι που ενδιαφέρει στην παρούσα φάση την κυβέρνηση περισσότερο από κάθε τι άλλο, αφού της δίνουν το δικαίωμα να ψηφίζει και να περνάει νομοσχέδια.

Έχει δε ενδιαφέρον να φανεί αν η στήριξη του κ. Ζουράρι (εκτός από το ζήτημα της ονομασίας της FYROM», σημαίνει ανεξαρτητοποίησή του από τους ΑΝ.ΕΛ., καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει το παράδοξο να μετέχει σε ΚΟ της αντιπολίτευσης ενώ στηρίζει την κυβέρνηση.

Πριν λίγο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε επί της ουσίας επιβεβαιώσει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων με το αινιγματικό «κοντός ψαλμός αλληλούια».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς