16.7 C
Athens

Και τα ντόρτια έπεφταν… ράι θρου! (vids)

Με δεύτερη τεσσάρα μέσα σε τέσσερις μέρες, ο Ολυμπιακός συνέχισε την ξέφρενη κούρσα του μέσα στο 2019 (4-0 τον Πανιώνιο) - Χασάν, Γκερέρο, Λάζαρος και Βούκοβιτς οι σκόρερ, δυο ασίστ ο καταπληκτικός Τοροσίδης

Μια ακόμα ευρεία νίκη με εξαιρετική εμφάνιση για τον Ολυμπιακό, ο οποίος δείχνει πραγματική ομάδα σε κάθε ματς, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε απουσίες.

Την περασμένη Τετάρτη, η ΑΕΛ έφυγε από το Καραϊσκάκη με… υπέρβαρο στις αποσκευές της. Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά του Πανιωνίου να κάνει εκγύμναση στα βασικά μαθηματικά, μαζεύοντας την μπάλα τέσσερις φορές από τα δίχτυα του.

«Αποσπάσματα από έρωτες» λεγόταν το διάσημο τραγούδι – αφήγημα του Γιώργου Ζαμπέτα, που έλεγε πως «η βρόχα έπεφτε ράι θρου». Στην περίπτωση του Ολυμπιακού, ο κόσμος του βλέπει αυτά αποσπάσματα ανελλιπώς τον τελευταίο καιρό: ποδοσφαιρικοί έρωτες που παιχνίδι με παιχνίδι φουντώνουν το πάθος και την αγάπη για μια ομάδα η οποία παίζει για να προσφέρει θέαμα και να χαρίζει χαρά σε όσους θέλουν να βλέπουν μπάλα.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Από τον άσο, αφού από εκεί ξεκινούσαν πάντα οι περισσότερες μεγάλες ομάδες. Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε τον τερματοφύλακά του δις στο πρώτο τέταρτο και ειδικά στη φάση του 10′. Και τον είχε ακριβώς εκεί που έπρεπε.

Ο Ζοσέ Σα αρχίζει να φλερτάρει με την αγιοποίηση, όπως είχε συμβεί πριν από αυτόν με τον Άγιο Αντώνιο (Νικοπολίδη) και τον… Σαν Ρομπέρτο. Το χοντρό λάθος του Βούκοβιτς στο 10’ έφερε τον Καμαρά απέναντι στον Πορτογάλο, αλλά ο πολύς χρόνος που είχε στη διάθεσή του για να εκτελέσει, λειτούργησε εις βάρος του: ο Σα τον άγχωσε, του έκλεισε το οπτικό πεδίο και η μπάλα σταμάτησε σωτήρια πάνω στο σώμα του…

Με τα «αν» δε γίνεται δουλειά βεβαίως, ωστόσο είναι σαφές πως ενδεχόμενο προβάδισμα του Πανιωνίου θα δημιουργούσε επιπλέον άγχος στους Πειραιώτες και ίσως να τους έκανε ακόμη πιο ευάλωτους στα μετόπισθεν απ’ ό,τι φάνηκαν στο πρώτο μισό του ημιχρόνου.

Ακόμα κι εδώ όμως, το χαρτί έχει γυρίσει για τα καλά: δεν είναι μόνο η γκίνια στην επίθεση που έχει σπάσει, αλλά κι εκείνη στα μετόπισθεν. Κακά τα ψέματα, ο Ολυμπιακός δεχόταν γκολ από… ψύλλου πήδημα. Με την πρώτη, άντε δεύτερη τελική του αντίπαλου. Καμιά φορά, ακόμα και χωρίς να έχει μεσολαβήσει τελική, όπως είχε συμβεί στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Πάνε αυτά…

Καταιγίδα μέσα σε 18 λεπτά

Ο Ολυμπιακός ξόδεψε ένα ημίχρονο προσπαθώντας να προσαρμοστεί στο 4-4-2 που επέλεξε σχεδόν… από ανάγκη ο Πέδρο Μαρτίνς. Γκερέρο και Χασάν χρειάστηκαν περίπου μια ωρίτσα να βρουν τα πατήματά τους, αλλά στη συνέχεια του έδωσαν και κατάλαβε. Το 1-0 προήλθε από μια ωραία πάσα του καταπληκτικού Τοροσίδη, την οποία άφησε έξυπνα ο Γκερέρο για να την τελειώσει ο Αιγύπτιος.

Το δεύτερο γκολ ήταν καθαρά μια πανέμορφη προσωπική ενέργεια: με το σώμα να κοιτάζει τον… βοηθό, ο Γκερέρο κατάφερε να στείλει την μπάλα στη γωνία του Κότνικ με μια σπάνια κεφαλιά.

Στο τρίτο ο Λάζαρος ευστόχησε στο πέναλτι που ο ίδιος κέρδισε, ενώ το 4-0 ήρθε από τον Βούκοβιτς: με αυτόν τον τρόπο, ο Σέρβος ξεπλήρωσε το λάθος που «έσβησε» ο Σα στο δεκάλεπτο.

Οι απουσίες και η αγωνία για τον Ομάρ

Η ομάδα του Μαρτίνς συνεχίζει να βγάζει σπίθες, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην ενδεκάδα. Δίχως Φορτούνη και Γκιλιέρμε, αλλά και δίχως τον Ομάρ Ελαμπντελαουί που αποχώρησε νωρίς λόγω τραυματισμού, οι Ερυθρόλευκοι δεν άργησαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ο Νάτχο ήταν εκεί που έπρεπε, ο Λάζαρος πήρε πολλές πρωτοβουλίες, ο Ποντένσε δημιούργησε ρήγματα και ο Τοροσίδης έκανε πάρτι από τα δεξιά. Δυο ασίστ από τον αρχηγό (πήρε το περιβραχιόνιο από τον Ομάρ) και κάμποσες ακόμη φαρμακερές μπαλιές, πιστοποιούν την τεράστια συμβολή του στα όσα έγιναν. Και επειδή το καλό πράγμα αργεί να ‘ρθει, οι οπαδοί του Ολυμπιακού χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι το 68’. Από εκεί και πέρα, δεν προλάβαιναν να κάτσουν ξανά στη θέση τους αφού τα γκολ διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Αν δεν υπήρχε και ο τραυματισμός του Ομάρ, θα μιλούσαμε για μια ακόμη ονειρεμένη βραδιά. Δυστυχώς, με τις υποχρεώσεις να είναι βουνό σε Ελλάδα και Ευρώπη, πιθανή απουσία του Νορβηγού θα συνιστούσε τεράστιο πλήγμα. Όχι επειδή ο Τοροσίδης είναι λίγος, αλλά γιατί θα πρέπει να κουβαλάει διπλό φορτίο στις πλάτες του στις διαβολοβδομάδες που έρχονται…

Διαιτητής: Κωνσταντίνος Κοτσάνης (Δράμας)
Βοηθοί: Χασάν Κούλα (Ξάνθης), Κωνσταντίνος Κωνστάντιος (Ευβοίας), 4ος: Γεώργιος Λάμπρου (Ευβοίας)
Σκόρερ: 68′ Χασάν, 75′ Γκερέρο, 79′ Χριστοδουλόπουλος (πεν.), Βούκοβιτς (86′)
Δοκάρια:
Κίτρινες Κάρτες: 57′ Νάτχο, 65′ Βούκοβιτς, 69′ Χριστοδουλόπουλος – 36′ Κόρμπος, 57′ Καμαρά, 71′ Παπαγεωργίου, 78′ Τσιλούλης.
Κόκκινες κάρτες:

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί (14′ Τοροσίδης), Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Καμαρά, Νάτχο, Ποντέσε, Χριστοδουλόπουλος (80′ Ντίας), Γκερέρο, Χασάν (83′ Σολδάνο).

Πανιώνιος (Ακης Μάντζιος): Κότνικ, Ντομίνγκες, Σταυρόπουλος, Παπαγεωργίου, Οικονομίδης (80′ Σπιριντόνοβιτς), Κότσιτς, Κόρμπος (55′ Μανθάτης), Μακρύλλος, Σίντι Αλί, Τσιλούλης, Καμαρά (75′ Μίκο),

 

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς