27.5 C
Athens

«Ιπτάμενος» ΠΑΟ, δούλεψε και για τον Ολυμπιακό!

Ο Παναθηναϊκός έκανε σκόνη την Εφές (88-75) με ονειρική εμφάνιση Καλάθη, όταν η μπάλα έκαιγε. Σημαντικό αποτέλεσμα και για τα σχέδια του Ολυμπιακού για την τετράδα

Στο παιχνίδι που θα έκρινε εν πολλοίς την τύχη του Παναθηναϊκού στην φετινή Euroleague, οι «πράσινοι» ήταν ανώτεροι και έκαναν μεγάλη εμφάνιση κόντρα στην Αναντολού Εφές, παίρνοντας βαθμολογική ανάσα για τη συνέχεια, ενώ βοήθησαν και τον Ολυμπιακό να μείνει σε τροχιά τετράδας. (88-75).

Ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημα του παιχνιδιού είχε σαφή προσανατολισμό να μαρκάρει ασφυκτικά τος περιφερειακούς της Εφές, ώστε να μη μπορούν να διεισδύσουν είτε να ταΐσουν τους ψηλούς της ομάδας.

Για ακόμα ένα παιχνίδι το σύνθημα έδωσε ο Νικ Καλάθης, ο οποίος στο πρώτο πεντάλεπτο είχε ήδη 9 πόντους και 4 ασίστ.   Μεγάλη βοήθεια έδωσε και ο Τζέιμς Γκιστ που μάζεψε αρκετά ριμπάουντ, χαρακτηριστική η φάση με τα 2 συνεχόμενα επιθετικά.

Η Εφές δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει καλά τη μπάλα, ενώ ήταν απελπιστικά άστοχη από την περιφέρεια και έβρισκε με το «σταγονόμετρο» επιθετικές λύσεις. Με τον κόσμο στο ΟΑΚΑ να δίνει μεγάλη ώθηση, ο Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικός στις συνεργασίες του μέσα στη ρακέτα και είχε ένα +8 στο τέλος της πρώτη περιόδου (24-16).

Στη συνέχεια, η Εφές προσπάθησε να αντιδράσει και η αφύπνιση του Σέιν Λάρκιν έδωσε πρόωρα κάποια σουτ έξω από τα 6.75, ενώ καλή απόδοση είχε και ο Ροντρίγκ Μπομπουά δημιουργώντας ρήγματα στην «πράσινη» άμυνα. Οι γηπεδούχοι είχαν ένα τρίλεπτο χωρίς καλάθι, αλλά βρήκε σκορ με τον Ντεσόν Τόμας και τον Σον Κιλπάτρικ.

Η ομάδα του Ρικ Πιτίνο ήταν διαρκώς καλύτερη από τους Τούρκους στα ριμπάουντ, ενώ το πιο σημαντικό ήταν ο περιορισμός του Βασίλιε Μίσιτς, ο οποίος δεν βρήκε ρυθμό και έπαιρνε συνεχώς βιαστικές και λανθασμένες αποφάσεις.

Το 42-37 του ημιχρόνου θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο για τους γηπεδούχους, που αδράνησαν στις τελευταίες επιθέσεις όντας όμως συνέχεια μπροστά στο σκορ.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός ήταν πραγματικά απολαυστικός, κάνοντας ένα σερί 11-1 στο πρώτο τρίλεπτο με την διαφορά να εκτοξεύεται στο +19. Όμως, μετά από εκείνο το σημείο ήταν φανερή η κόπωση του Νικ Καλάθη και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Οι φιλοξενούμενοι βρήκαν την ευκαιρία και πέτυχαν μια σειρά από σουτ τριών πόντων, αλλά και εύκολα καλάθια στη «καρδιά» της ρακέτας του Παναθηναϊκού με τους Μπομπουά-Μοερμάν-Πλάις.

Ξαφνικά, η διαφορά έπεσε στους 8 (59-51), με τον Παναθηναϊκό να έχει χάσει τη συγκέντρωσή του. Η Εφές συνέχισε στο ίδιο ρυθμό και πλησίασε ακόμα περισσότερο (59-56), με την περίοδο να κλείνει ξανά στο +5 (61-56) μετά και το καλάθι του Παπαπέτρου.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι το «τριφύλλι» έμεινε δίχως πόντο για περίπου πέντε λεπτά στην τρίτη περίοδο, με το επιμέρους σκορ να είναι ισόπαλο 19-19.

Στη τελευταία περίοδο,  ο Λεκαβίτσιους πέτυχε το πρώτο του δίποντο και έδωσε για λίγο ένα +7 (63-56), με την Αναντολού Εφές να απαντά κατευθείαν με σουτ από τη περιφέρεια.

Ο Καλάθης ανέβασε τη διαφορά στο +6 (57-51), ενώ ο αιφνιδιασμός του Παναθηναϊκού διακόπηκε από τεχνική ποινή στον Αταμάν. Ο Έλληνας γκαρντ ήταν ασταμάτητος και έδωσε αέρα 9 πόντων στους γηπεδούχους (70-61).

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν μείωσε με τον Σίμον σε 72-68, αλλά ακολούθησε πράσινη «καταιγίδα», με το εντυπωσιακό κάρφωμα του Γκιστ και το γκολ-φάουλ του Κιλπάτρικ. Η διαφορά ανέβηκε εκ νέου στο +13 (81-68) τρία λεπτά πριν τη λήξη και είχε κλείσει στα σχοινιά την Εφές.

Παράλληλα, η Εφές είχε εκτελέσει 31 δίποντα και 31 τρίποντα σε εκείνο το σημείο, με το ποσοστό στα σουτ τριών πόντων να μην ξεπερνά το 28%.

Κάπως έτσι, τα τελευταία λεπτά ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα με τον Παναθηναϊκό να μένει ζωντανός στο κυνήγι της οκτάδας, τονώνοντας και την ψυχολογία του.

Πλέον, οι πράσινοι θα ταξιδέψουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη για να αναμετρηθούν με την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, για ένα ακόμα μεγάλο αποτέλεσμα.

Κερδισμένος από το σημερινό αποτέλεσμα είναι και ο Ολυμπιακός, ο οποίος παρέμεινε στη μια νίκη διαφορά από τους Τούρκους και φαίνεται ότι το παιχνίδι της τετράδας και του πλεονεκτήματος έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Η Εφές έμεινε στο 13-8, με τη Μπαρτσελόνα και τον Ολυμπιακό να είναι στο 12-9. Μετά από αυτή την επιβλητική νίκη ο Παναθηναϊκός ανέβηκε στην 11η θέση και το 9-12.

Κορυφαίος ήταν ο Νικ Καλάθης με 20 πόντους και 12 ασίστ, κάνοντας ένα προσωπικό double-double, ενώ για την Εφές ξεχώρισε ο Σίμον με 14 πόντους και 4 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 24-16, 42-37, 61-56, 88-75

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς