Ο Κώστας Μήτρογλου δεν είναι ο πρώτος Έλληνας παίκτης που… δοκιμάζει την τύχη του στο τουρκικό πρωτάθλημα, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Γίνεται, μάλιστα, ο 12ος ποδοσφαιριστής από τη χώρα μας που θα παίξει στην Τουρκία και ο 1ος που φόρεσε τη φανέλα της Γαλατασαράι.
Μιλάμε, άλλωστε, για το πρωτάθλημα που φέρει το όνομα του Λευτέρη Κιουτσουκαντωνιάδη, του Έλληνας που λατρεύτηκε από τους Τούρκους.
Δείτε τους παίκτες που έχουν αγωνιστεί ή παίζουν ακόμα σε ομάδες της Τουρκίας, εκτός από τον Κώστα Μήτρογλου:
Φάνης Γκέκας (επιθετικός/Σαμσουνσπορ, Ακίσασπορ, Κόνιασπορ, Εσκίσεχιρσπορ, Σίβασπορ)
Γιώργος Τζαβέλλας (αμυντικός/Αλάνιασπορ)
Γιάννης Μανιάτης (μέσος/Αλάνιασπορ)
Αλέξανδρος Τζιώλης (μέσος/Καϊσερίσπορ)
Αβραάμ Παπαδόπουλος (κεντρικός αμυντικός/Τραμπζονσπόρ)
Ανδρέας Τάτος (μέσος/Ελαζίγκσπορ, Αλτάι)
Ανδρέας Βασιλόγιαννης (μέσος/ Ουμρανιγεσπορ)
Γιώργος Σαρρής (κεντρικός αμυντικός/Καϊσερί Ερσίγεσπορ)
Γιώργος Σαμαράς (επιθετικός/Σαμσουνσπορ)
Γιώργος Φωτάκης (μέσος/Σανλιουφασπορ)
Μιχάλης Σηφάκης (τερματοφύλακας/Σαμσουνσπορ)
Όσον αφορά στον Λευτέρη Κιουτσουκαντωνιάδης, να αναφέρουμε πως είναι ίσως ο σπουδαιότερος παίκτης στην ιστορία του τουρκικού ποδοσφαίρου. Έτσι το καλοκαίρι αποφασίστηκε το πρωτάθλημα που είναι σε εξέλιξη να πάρει το όνομά του.
Ήταν γνωστός ως Λεφτέρ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 13 Ιανουαρίου 2012 σε ηλικία 87 ετών. Ως ποδοσφαιριστής έλαμψε στη δεκαετία του ’50, έχοντας συνολικά 605 συμμετοχές και 421 γκολ στην καριέρα του. Εκείνα τα χρόνια ήταν μεταξύ των κορυφαίων επιθετικών στον κόσμο. Είχε γράψει ιστορία, σκοράροντας δυο γκολ κόντρα στη Γερμανία με τη φανέλα της εθνικής Τουρκίας στο Μουντιάλ του 1954.
Είχε ελληνική καταγωγή από την Πρίγκηπο (τα νησιά που είναι στη θάλασσα του Μαρμαρά), αγωνίστηκε 50 φορές με την εθνική Τουρκίας (1948-1963), από τις οποίες τις εννιά ως αρχηγός. Επίσης, είχε τέσσερις συμμετοχές με την Ολυμπιακή ομάδα της χώρας στους Αγώνες του 1948. Μέχρι σήμερα είναι ο δεύτερος σκόρερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος με 20 γκολ, πίσω από τον Χακάν Σουκούρ. Στο τέλος της καριέρας του αγωνίστηκε και στην ΑΕΚ το 1964, σε ηλικία 39 ετών, μετρώντας λίγες συμμετοχές με δυο γκολ.
Ήταν γιος Έλληνα ψαρά και με την εθνική Τουρκίας είχε σκοράρει κατά της εθνική μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες να μην τον δουν με «καλό μάτι». Εδώ να αναφέρουμε πως φορούσε σταυρό στο στήθος, ενώ κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Τουρκίας τον έβγαζε με περηφάνια έξω από τη φανέλα…
Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun sesinden “Ver Lefter’e Yaz Deftere…”
Efsane futbolcumuz anısına, 2018-2019 Lefter Küçükandonyadis Sezonu’nun sonu şampiyonluk olsun. Haydi #yeniden @Fenerbahce! ?? pic.twitter.com/ygNuloS85R— FBTV (@fbtv) 11 Αυγούστου 2018
Türk futbolu, efsanelerin bize emanetidir. 2018-19 Lefter Küçükandonyadis sezonunun Türk futboluna güzellikler getirmesi dileğiyle. pic.twitter.com/h5ElDBDR9a
— De Marke Sports (@demarkesports) 11 Αυγούστου 2018
41. Lefter Küçükandonyadis
Por décadas o maior artilheiro da seleção turca, só foi perder o posto pro Hakan Sükür. Tido por muitos como maior turco da história, tinha um chute tão forte de esquerda que alguns diziam ser comum fazer gols à 40m de distância. Independe, era craque. pic.twitter.com/Qj0Ka2FPAY— Luiz FC Almeida (@LuizFCAlmeida) 24 Ιανουαρίου 2019
Lefter Küçükandonyadis Sezonu 20. hafta karşılaşmasında Fenerbahçe’miz Göztepe'yi evinde ağırlıyor.Bu karşılaşmayı her zaman olduğu gibi Hira Cafe'de izliyor ve siz değerli üyelerimizi de aramızda görmek istiyoruz. pic.twitter.com/lTxxJX1xNy
— 1907 ÜNİFEB Karabük (@UFBKarabuk) February 1, 2019