20.3 C
Athens

Δεν παραιτήθηκε ο Παπαχριστόπουλος – Τι του ζήτησε ο Βούτσης

Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. βρέθηκε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής για να παραδώσει την έδρα του, αλλά ο κ. Βούτσης του είπε να περιμένει

Δεν παραιτήθηκε τελικά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, παρόλο που πήγε για το σκοπό αυτό στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Όπως είπε ο ίδιος μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής, ο ίδιος ο κ. Βούτσης τον παρακάλεσε να περιμένει πέντε ημέρες ακόμα.

Η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι πρέπει την ερχόμενη εβδομάδα, απερίσπαστη η ολομέλεια της Βουλής να ψηφίσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Σε περίπτωση παραίτησης του κ. Παπαχριστόπουλου, διαδικαστικά και τυπικά, ο κ. Κουίκ που είναι ο πρώτος επιλαχών θα έπρεπε να ορκιστεί στη νέα του ιδιότητα ως βουλευτής. Για να αποφευχθεί αυτή η διαδικαστική λειτουργία, ήταν που ο κ. Βούτσης ζήτησε να μην προχωρήσει στην προαναγγελθείσα κίνησή του ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα σχόλια που καταγράφονται στο περιστύλιο, η πραγματική αιτία είναι άλλη, καθώς τέτοια διαδικαστικά ζητήματα δεν θα προκαλούσαν ζητήματα στην ψήφιση του πρωτοκόλλου, πολύ δε περισσότερο επειδή η παρουσία του κ. Παπαχριστόπουλου δεν είναι καθοριστική για την υπερψήφισή του.

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είχε λάβει την «άνετη» πλειοψηφία των 153 ψήφων.

Πλέον, με βάση όλα τα παραπάνω, η οποιαδήποτε κίνηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου θα πρέπει να αναμένεται μετά τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του πρωτοκόλλου.

Η δήλωση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, μετά την συνάντησή του με τον Νίκο Βούτση:

«Με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής -επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί- αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση τεσσάρων-πέντε ημερών. Έχω υποσχεθεί να υποβάλλω παραίτηση σήμερα. Δεν πειράζει, τα προσωπικά μου είναι πιο κάτω από την ένταση που υπάρχει και νομίζω ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα, θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Τη στιγμή που ο πρόεδρος με παρακάλεσε, αναβάλλω την παραίτηση για 4 με 5 ημέρες και παίρνω το χρέος της ανακολουθίας μου. Η αμαρτία μου θα είναι αυτές οι 4 με 5 ημέρες».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς