17.7 C
Athens

«Σωσίβιο» σε ΑΝ.ΕΛ. ρίχνει η κυβέρνηση μετά τις απειλές Καμμένου

Προς συζήτηση η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής για την πολιτική επιβίωση των μικρότερων κομμάτων όταν χάσουν το «μαγικό» αριθμό των πέντε βουλευτών • Αφορά και το Ποτάμι, αλλά και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη

Ενώ οι ώρες μετρούν αντίστροφα για την παράδοση της βουλευτικής έδρας του Θανάση Παπαχριστόπουλου που έχει δηλώσει ότι θα γίνει σήμερα, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής ψάχνουν τρόπους να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ.».

Μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση η τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής μέσα στον οποίο θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές που αφορούν την πολιτική επιβίωση των μικρότερων κομμάτων όταν απωλέσουν τον μαγικό αριθμό των πέντε βουλευτών αλλά και το πώς θα προσμετρώνται οι ανεξάρτητοι βουλευτές στις ψηφοφορίες.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος ήδη έχει απωλέσει τα προνόμια της Κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος μετά την σημερινή παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου κινδυνεύει να γίνει από αρχηγός κόμματος απλός βουλευτής. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, καθώς ο βουλευτής Γιάννης Σαρίδης βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός κόμματος.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές τους οποίους αφορά το δεύτερο σκέλος των αλλαγών είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε ήδη η λύση που θα δοθεί σε ό,τι αφορά τις μικρές κοινοβουλευτικές ομάδες αλλά και το πώς θα εκφράζονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές στις ψηφοφορίες.

Σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης αποφασίστηκε κατ’ αρχήν τα κόμματα που έχασαν τους βουλευτές τους να εξακολουθήσουν να λειτουργούν όπως και σήμερα μετά από τροποποίηση στον κανονισμό της Βουλής που θα γίνει ύστερα από συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις.

Δηλαδή οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων αυτών θα συνεχίσουν να έχουν τα προνόμια που είχαν εξ αρχής με την είσοδο τους στην Βουλή. Ίσως να μειωθεί ο αριθμός των αποσπασμένων αλλά αυτό δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα.

Λύση και για τους ανεξάρτητους βουλευτές

Σε ό,τι αφορά τις ψηφοφορίες στη Βουλή αποφασίστηκε να γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες ενώ θα υπάρξει και τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ώστε να προσμετρώνται στην ψήφο των εισηγητών και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η λύση αυτή έχει την σημασία της, καθώς οι ανεξάρτητοι βουλευτές με τον τρόπο αυτό ούτε θα ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας την εντύπωση της συναλλαγής, αλλά ούτε και θα συγκροτήσουν ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα με τα προνόμια και τις υποχρεώσεις της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση σκέπτεται να προτείνει την αλλαγή του κανονισμού -που για την ιστορία πρέπει να πούμε ότι είχε αποφασιστεί πριν από τα Χριστούγεννα αλλά δεν έγινε εξ αιτίας των αλλεπάλληλων κοινοβουλευτικών διαδικασιών- λέγοντας: «Η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο εθνικό κοινοβούλιο. Δεν μιλώ μόνον για τους ΑΝ.ΕΛ., μιλώ και για το Ποτάμι, μιλώ και για οποιοδήποτε άλλο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Δεν είναι, λοιπόν, πολιτικά και ηθικά ορθό η διάλυση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές για λόγους συνείδησης, για λόγους άποψης, για λόγους πολιτικών τοποθετήσεων μπορεί να επιλέγουν να αφήνουν, να αποχωρούν από τις κοινοβουλευτικές αυτές ομάδες».

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει τα επιχειρήματα της ΝΔ που θέλουν την κυβέρνηση «να υποκύπτει στους εκβιασμούς του Πάνου Καμμένου».

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης αναφερόμενος στα όσα λέει ο πρώην κυβερνητικός εταίρος της του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεντεύξεις του είπε ότι «η κυβέρνηση θα απαντά στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. όταν ξεπερνά τα όρια της ευπρέπειας και δυστυχώς, βλέπουμε μια διολίσθηση σε αυτή την αντίδραση. Ο Πάνος αδικεί τον εαυτό του, οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του δεν του κάνουν καλό. Θα τον αντιμετωπίσουμε πολιτικά και όχι ως γραφικό και βέβαια θα υπερασπιστούμε τους ανθρώπους στους οποίους επιτίθεται με χυδαιότητα, όπως την κ. Κουντουρά».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς