19.1 C
Athens

Στο Σικάγο ανάβουν φωτιές στις ράγες των τρένων (vid)

Το φαινόμενο polar vortex σαρώνει τη χώρα των ΗΠΑ. Οι κάτοικοι του Ιλινόι συνηθισμένοι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν τους πολικούς στρόβιλους

Το φαινόμενο polar vortex (πολικός στρόβιλος) σαρώνει τη χώρα των ΗΠΑ. Οι κάτοικοι του Ιλινόι συνηθισμένοι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν τους πολικούς στρόβιλους.

Στο Σικάγο, η μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας, η θερμοκρασία έχει φτάσει τους -50 βαθμούς Κελσίου και η σφοδρή χιονόπτωση συνεχίζεται. Οι εργαζόμενοι στα τρένα φρόντισαν να μην σταματήσει η εκτέλεση των δρομολογίων.

Ο μοναδικός τρόπος για να συνεχίσει η λειτουργία των τρένων κανονικά ήταν η… φωτιά! Όπως αναφέρει το CNN, κάποιοι παρατήρησαν ότι στο Σικάγο από τις ράγες των τρένων ξεπηδούσαν φλόγες. Όπως εξήγησε αργότερα η εταιρεία Metra, οι εργαζόμενοι δεν είχαν βάλει φωτιά στις ράγες των τρένων.

Οι φλόγες δημιουργούνταν από το σύστημα θέρμανσης που υπάρχει κάτω από τις ράγες και τροφοδοτείται με φυσικό αέριο. Με τον τρόπο αυτό οι ράγες δεν παγώνουν και διατηρούνται σε μια θερμοκρασία που επιτρέπει την κίνηση των τρένων.Η Metra χρησιμοποιεί ένα σωληνοειδές σύστημα θέρμανσης και ανεμιστήρες ζεστού αέρα για τον ίδιο λόγο.

Οι ράγες των τρένων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποσυνδεθούν, καθώς λόγω του κρύου το μέταλλο συρρικνώνεται. Το αποτέλεσμα είναι οι ράγες να απομακρύνονται η μία από την άλλη. Η θέρμανση του μετάλλου είναι απαραίτητη για την ασφαλή λειτουργία των διαδρομών των τρένων.

Στα σημεία που γίνεται αλλαγή στις ράγες, συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες χιονιού, οπότε το σύστημα θέρμανσης χρησιμοποιείται για να λιώσει το χιόνι.

Η παραπάνω μέθοδος της φωτιάς είναι η πιο αποτελεσματική για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Πολλές φόρες όμως οι ράγες καταστρέφονται. Ωστόσο η Metra επιβεβαιώνει ότι η κίνηση πάνω στις φλεγόμενες ράγες είναι απόλυτα ασφαλής.

Δείτε παρακάτω το σχετικό απόσπασμα

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς