16.1 C
Athens

Κοιτώντας τον καθρέφτη…

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης αναλύει πως οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν στο «έτσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό» από την πιο απαιτητική εξέδρα της Ελλάδας

Προκαλεί εντύπωση αυτό που συμβαίνει με τον Ολυμπιακό. Μια ομάδα που φτιάχτηκε σχεδόν από την αρχή το περασμένο καλοκαίρι, με 20 καινούργιους παίκτες, με προπονητή που ήρθε για πρώτη φορά να δουλέψει στην Ελλάδα, να παίζει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τέτοιο ποδόσφαιρο, στο οποίο να υποκλίνονται ακόμη και οι αντίπαλοί της.

Αυτό αρέσει και είναι κατανοητό από τους φίλους των Ερυθρόλευκων, αλλά δεν αρέσει και δεν γίνεται εύκολα κατανοητό από κάποιους άλλους.

Όλα όμως είναι προϊόν οργάνωσης, στοχευμένων επιλογών, μεθοδικότητας, ομαδικότητας και δουλειάς. Τίποτα δεν ήρθε τυχαία και τίποτα δεν χαρίστηκε στον Πέδρο Μαρτίνς και στους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Την εικόνα που βγάζουν στο γήπεδο και τα εύσημα που αποκομίζουν μετά από τους περισσότερους αγώνες τους στις εγχώριες διοργανώσεις, τα έχουν κερδίσει με το σπαθί τους και με πολλές ώρες κοπιαστικής εργασίας στου Ρέντη.

Πολλή κουβέντα γίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για το ποια ομάδα παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Και ο καθένας εκφράζει την δική του άποψη, ανάλογα σε πια πλευρά βρίσκεται. Όμως, η αλήθεια είναι μία και δεν μοιράζεται σε κομμάτια.

Μέχρι σήμερα μιλούν οι άλλοι κολακευτικά για την εικόνα του Ολυμπιακού. Αυτοί που τον αντιμετωπίζουν στο γήπεδο, που βλέπουν, κρίνουν, συγκρίνουν και δεν έχουν πρόβλημα να το παραδεχτούν. Γιατί άραγε τα λένε έπειτα από αγώνες με τους Ερυθρόλευκους και όχι μετά από παιχνίδια με άλλες ομάδες;

Επίσης, το σύνθημα, «έτσι ονειρευόμαστε τον…», έχει ακουστεί μέχρι τώρα μόνο σε ένα γήπεδο, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», για τον Ολυμπιακό. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου να έχει ειπωθεί σε άλλο γήπεδο μέσα στην σεζόν. Αν έχει συμβεί και δεν το πήρα χαμπάρι, ζητάω συγνώμη.

Για να φτάσουν λοιπόν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, που είναι γνωστό πόσο απαιτητικοί είναι και πόσο ψηλά έχουν τοποθετήσει τον πήχη, στο σημείο να τραγουδούν στις εξέδρες «έτσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό», κάτι καλό θα κάνουν ο Μαρτίνς, οι παίκτες, αλλά και η διοίκηση.

Για να φεύγουν ικανοποιημένοι και «γεμάτοι» μετά από κάθε αγώνα από το Καραϊσκάκη (και τελευταία και από άλλες έδρες, όπου έχουν ισχυρή παρουσία στις εξέδρες) όλο και κάτι καλό θα βλέπουν να ξεδιπλώνεται από την ομάδα τους στο χορτάρι.

Και δεν χαμογελούν μόνο για το σήμερα, αλλά κυρίως για το αύριο. Διότι, αντιλαμβάνονται ότι ο Ολυμπιακός έχει σχέδιο, δυναμική και προοπτική. Ό,τι δημιουργείται μια καλή ομάδα σε βάθος τριετίας και τετραετίας. Οι Ερυθρόλευκοι διαθέτουν πολλούς νεαρούς σε ηλικία παίκτες, έναν πολύ καλό προπονητή, αποδίδουν καλό ποδόσφαιρο και ας μην είναι όλοι μαζί πολύ καιρό και είναι φανερό πως με τη δουλειά που γίνεται, τα καλύτερα είναι μπροστά.

Θα πει κάποιος, ναι, αλλά ο Ολυμπιακός είναι αυτή τη στιγμή στο -8 από τον ΠΑΟΚ. Τους λόγους που συμβαίνει αυτό, τους έχουμε εξηγήσει κατ´ επανάληψη.

Πέρα απ’ όλα τα άλλα που έχουν γίνει μέσα στην περίοδο, με τις διαιτησίες και την γκίνια που είχαν οι Πειραιώτες σε πολλά παιχνίδια, μόνο το ματς με τον Δικέφαλο του Βορρά στο Καραϊσκάκη να λάβει κανείς υπόψιν του (δοκάρι του Χασάν, 23 – 4 οι τελικές προσπάθειες, εκ των οποίων 15 – 1 στο β´ ημίχρονο), η διαφορά κάλλιστα θα μπορούσε να είναι τώρα στο -2.

Το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό είναι να συνεχίσει να παρουσιάζει το ίδιο αγωνιστικό πρόσωπο με αυτό των τελευταίων μηνών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σε ότι αφορά το πρωτάθλημα δεν εξαρτώνται όλα μόνο από τον ίδιο, αλλά και από τα αποτελέσματα άλλων αγώνων. Όμως, εξαρτώνται από τον ίδιο, πως θα κυλήσουν τα πράγματα στο Γιουρόπα Λιγκ και εκεί είναι που πρέπει να κυνηγήσει την υπέρβαση με όλες του τις δυνάμεις.

Όσο για την εικόνα στον αγωνιστικό χώρο, κι αν παίζει καλά ή όχι, όταν κάποιος είναι μόνος, με τον καθρέφτη απέναντί του, βλέπει μέσα του την αλήθεια. Εκτός κι αν είναι παραμορφωτικός…

Υ.Γ.: Πρώτο χατ-τρικ στην καριέρα του. Πρώτο χατ-τρικ παίκτη την τρέχουσα σεζόν στο πρωτάθλημα. Και «νταμπλ – νταμπλ», για να μιλήσουμε σε μπασκετικούς όρους, με 12 γκολ και 10 ασίστ μέχρι σήμερα σε όλες τις διοργανώσεις. Η συμβολή του Κώστα Φορτούνη στο παιχνίδι του Ολυμπιακού είναι κομβική και είναι πέρα και πάνω από αριθμούς.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς