22.6 C
Athens

Συμφώνησε ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία για το άσυλο – Εντός 48 ωρών οι επαναπροωθήσεις

Σε 48 ώρες αν κάποιος έχει υποβάλλει αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα, θα επαναπροωθείται σ’ αυτήν • Ζεεχόφερ: Ερχονται δύσκολες διαπραγματεύσεις με Ελλάδα-Ιταλία

Ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας συμφώνησε σε κοινή γραμμή στην πολιτική ασύλου.

Σύμφωνα με τη Bild, CDU, CSU και SPD συμφώνησαν την Πέμπτη για τις διαδικασίες ασύλου και μεταφοράς των προσφύγων-μεταναστών.

Πιο συγκεκριμένα, αντί για κλειστά κέντρα ασύλου συμφώνησαν σε επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου και επαναπροώθηση των προσφύγων που έχουν υποβάλει αίτηση σε άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος δήλωσε «ικανοποιημένος», θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της Αστυνομίας και των αεροδρομίων, προκειμένου εντός 48 ωρών να διαπιστώνεται εάν ένα άτομο έχει υποβάλλει ήδη αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα. Εάν έχει ήδη υποβάλλει αίτηση, θα επαναπροωθείται στην συγκεκριμένη χώρα, εφόσον βεβαίως έχει προηγουμένως συναφθεί σχετική συμφωνία με την Γερμανία.

Αυτό το σημείο θεωρείται ίσως το δυσκολότερο της απόφασης της κυβέρνησης, παραδέχθηκε ο κ. Ζεεχόφερ, ο οποίος τόνισε ότι «επίκεινται δύσκολες διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα».

Οι κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν ακόμη να συζητήσουν ήδη εντός του έτους νέο μεταναστευτικό νόμο, κάτι που υπήρξε πάγιο αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών. Σε αυτό το θέμα έχει μάλιστα σημειωθεί πρόοδος, είπε ο κ. Ζεεχόφερ, καθώς πολλά σημεία έχουν ήδη αποφασιστεί. Το μοντέλο που φαίνεται να προκρίνεται είναι αυτό του Καναδά.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς