16.8 C
Athens

Το Facebook πλήρωνε παιδιά για να τα παρακολουθεί (pics)

Το Facebook πλήρωνε παιδιά 15 ευρώ το μήνα, με την προϋπόθεση να εγκαταστήσουν στα κινητά τους μια εφαρμογή που παρακολουθούσε τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο

Το Facebook πλήρωνε παιδιά 15 ευρώ το μήνα, με την προϋπόθεση να εγκαταστήσουν στα κινητά τους μια εφαρμογή που τα παρακολουθούσε. Στόχος της εταιρείας ήταν μια απελπισμένη προσπάθεια να εξάγουν δεδομένα σχετικά με τους ανταγωνιστές τους, συμπεριλαμβανομένου της Apple και της Amazon.

Η εφαρμογή είναι γνωστή ως «Facebook Research» και παρακολουθεί την δραστηριότητα των χρηστών της στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια οι ερευνητές του Facebook μελετούσαν τα δεδομένα, που είχαν συγκεντρώσει, για να δουν με ποιον τρόπο χρησιμοποιούν τα gadgets, τις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές οι έφηβοι.

Από το 2016 το Facebook προσέφερε σε ανθρώπους μεταξύ 13 και 35 έως 15 ευρώ το μήνα, συν τα μπόνους, για να πουλάει τα προσωπικά δεδομένα τους, σύμφωνα με την έρευνα του TechCrunch.

Το Facebook κρύβοντας την ταυτότητά του, πίσω από τρίτες εταιρείες ερευνών, δελέαζε τα παιδιά και τους εφήβους, μέσω διαφημίσεων στο Snapchat και στο Instagram. Το μήνυμα των διαφιμήσεων ήταν ότι μπορούσαν να βγάλουν χρήματα μέσω «έρευνας για τα social media».

Τουλάχιστον τρεις αμερικάνικες εταιρείες αναλάμβαναν να πραγματοποιούν την δουλειά για το Facebook, συμπεριλαμβανομένου της uTest, της Applause και της Betabound. Η κωδική ονομασία του πρότζεκτ ήταν «Project Atlas».

Τα άτομα που έκαναν κλικ στην έρευνα, μέσω της διαφήμισης, λάμβαναν την εντολή να εγκαταστήσουν την εφαρμογή, που τους παρακολουθούσε, σε Android ή iOS.

Όταν κανείς άνοιγε την εφαρμογή, ακολουθούσε μια διαδικασία εγγραφής για μια «έρευνα», η οποία συγκέντρωνε στοιχεία από το κινητό. Στόχος ήταν να βοηθήσει το Facebook να κατασκοπεύει πως ο χρήστης περιηγείται στο διαδίκτυο ή χρησιμοποιεί τις εφαρμογές.

Το Facebook διάβαζε τα προσωπικά μηνύματα των συμμετεχόντων, τις συνομιλίες, τα emails και τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Παράλληλα παρακολουθούσε την τοποθεσία του χρήστη μέσω των εφαρμογών εντοπισμού τοποθεσίας του κινητού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της TechCrunch, η εταιρεία κολοσσός δέχτηκε ότι έτρεχε το εν λόγω πρόγραμμα για να συλλέγει δεδομένα από τις συνήθειες χρηστών. Για την υπεράσπισή της δήλωσε ότι λιγότερο από το 5% των χρηστών ήταν παιδιά. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι οι χρήστες συναινούσαν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ακόμα και οι έφηβοι είχαν λάβει την άδεια των γονέων τους.

Το Facebook θα αποσύρει την εφαρμογή από το iOS, αλλά η εκδοχή της στα Android κινητά θα είναι ακόμα διαθέσιμη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς