17.7 C
Athens

Απίστευτος Φωκάς: Ήπια γκαζόζα, πήγα τουαλέτα κι έχασα την ψηφοφορία! (video)

Η αμίμητη ατάκα με την οποία ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. επιχείρησε να δικαιολογήσει την απουσία του που στάθηκε αφορμή για ένα πρωτοφανές αλαλούμ στη Βουλή

Οι κωμικοτραγικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν χθες στη Βουλή κατά την ψήφιση ενός νομοσχεδίου του ΑΣΕΠ είχαν αφορμή… μια γκαζόζα!

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε σήμερα ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ., Αριστείδης Φωκάς, ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία έντασης, παρεξηγήσεων και τελικά ενός πρωτοφανούς αλαλούμ στην προσπάθεια ερμηνείας του κανονισμού της Βουλής από κυβέρνηση και αντιπολίτευση που οδήγησε τελικά στη διακοπή της συνεδρίασης.

Ο λόγος ήταν πως ενώ αρχικά ως εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ. μπλοκάρισε το νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ, δηλώνοντας πως το κόμμα του θα καταψηφίσει τρία επίμαχα άρθρα, στη συνέχεια εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την αίθουσα, δίνοντας την ευκαιρία στον προεδρεύοντα Γιώργο Βαρεμένο να πάει σε ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο.

Η ψηφοφορία βεβαίως διεκόπη για σήμερα -οπότε το νομοσχέδιο πέρασε… πανηγυρικά χάρη και σε δύο κατά λάθος θετικές ψήφους βουλευτών της ΝΔ-, αλλά η απουσία του έδωσε το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να «εφεύρει»… άλλες διαδικασίες τις οποίες μάλιστα όπως διεμήνυσε σήμερα θα ακολουθήσει σε όλα τα νομοσχέδια εφεξής, προκειμένου να καταφέρει να τα περάσει, παρά το γεγονός ότι έχει χάσει τη δεδηλωμένη, όποτε αυτά «σκαλώνουν».

Τι ακριβώς είπε ο κ. Φωκάς σήμερα προκαλώντας αίσθηση; Έμπλεξε τη Βουλή με τη μπάλα (δεν είναι η πρώτη φορά, είναι ο πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων που είχε πει «να καεί το μπουρδ… η Βουλή» μετά το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ υποστηρίζοντας ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν είχε μπει με πιστόλι στο γήπεδο) και τη γκαζόζα με την ανάγκη να επισκεφθεί την τουαλέτα.

Μόνο που άργησε χαρακτηριστικά -ή κατ’ άλλους «βολικά»- να επιστρέψει στην αίθουσα της Βουλής, για την ακρίβεια δεν επέστρεψε καν, παρόλο που για μεγάλο χρονικό διάστημα γινόταν χαμός με αφορμή τον ίδιο μέχρις ότου αποφασιστεί η διακοπή της συνεδρίασης.

Ετσι ώστε ο οποιοσδήποτε να φαντάζεται πως το κατ’ αρχήν μπλόκο στο νομοσχέδιο και η επακόλουθη απουσία του να είναι απλώς ένα μήνυμα των ΑΝ.ΕΛ. προς τον πρώην κυβερνητικό τους εταίρο, για το τι μπορούν να κάνουν, χωρίς όμως να έχουν σκοπό να τραβήξουν το σκοινί μέχρι να σπάσει. Και παράλληλα να δίνουν «πάτημα» στην αντιπολίτευση να μιλάει για «σικέ» διαζύγιο.

Είπε λοιπόν ο κ. Φωκάς το εξής αμίμητο:

«Πριν από εμένα, αναφέρθηκαν συνάδελφοί μου για τον Κανονισμό της Βουλής, τι προβλέπει. Εγώ θα το πω με πιο καθαρά λόγια: στο ποδόσφαιρο, ζητάμε επίμονα να μπει VAR για τις αμφισβητούμενες φάσεις. Στο ελληνικό κοινοβούλιο ευτυχώς υπάρχει το βίντεο για να δούμε ακριβώς τι έγινε. Ξεκινάει η ψηφοφορία και εκείνη ακριβώς τη στιγμή, για το λόγο ότι είχα πιει μια γκαζόζα στο κυλικείο, πήγα στην τουαλέτα. Έλειψα για δυο λεπτά. Πού προβλέπει ο κανονισμός να σταματά η διαδικασία και να πηγαίνουμε σε ονομαστική; Αυτό που κάνατε είναι γελοίο, όχι η ιστορία που ανέφερα, αυτό που έγινε χθες είναι για γελοίο. Αν μπορείτε να μου πείτε σε ποιο άρθρο του κανονισμού της Βουλής αναφέρεται αυτό που έγινε χθες», είπε ο κ. Φωκάς που τάχθηκε κατά της χθεσινής πρωτοβουλίας του Βαρεμένου να μην ολοκληρώσει την ψηφοφορία δι’ εκφωνήσεως επί της αρχής με την αίθουσα πάντως να ξεσπάει σε γέλια και διαμαρτυρίες για την απίστευτη δικαιολογία του.

Προφανώς ο Πάνος Καμμένος βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για τα «παιχνίδια» του.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς