16.2 C
Athens

Πίεση πρωταθλητισμού και «τελικοί» ίσον Ολυμπιακός

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης αναλύει τους αριθμούς του Ολυμπιακού και την εβδομάδα που θα κρίνει πολλά στο πρωτάθλημα.

Οκτώ νίκες έχει στα τελευταία δέκα παιχνίδια του στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός. Οι πέντε εξ´ αυτών μάλιστα ήταν εκτός έδρας, σε Θεσσαλονίκη (1-0 τον Άρη), Περιστέρι (2-1 τον Ατρόμητο), Λιβαδειά (2-0 τον Λεβαδειακό), Γιάννενα (2-1 τον ΠΑΣ) και Τρίπολη (2-0 τον Αστέρα). Όλες σε ματς «τελικούς», χωρίς το περιθώριο του παραμικρού λάθους στο κυνήγι του ΠΑΟΚ. Οι Ερυθρόλευκοι όμως είναι μαθημένοι να λειτουργούν υπό πίεση και με την υποχρέωση να κερδίζουν κάθε αγώνα.

Το πρωτάθλημα είναι ένας μαραθώνιος και όχι μία κούρσα εκατό μέτρων. Το χάντικαπ των οκτώ βαθμών από τον Δικέφαλο του Βορρά είναι μεγάλο για μια διοργάνωση όπως η ελληνική Super League, με όλες τις ιδιαιτερότητές της, αλλά ο Ολυμπιακός γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον από «τελικούς».

Απομένουν 13 αγώνες μέχρι να πέσει η αυλαία στη διοργάνωση και πλέον θα δοκιμαστούν οι αντοχές όλων. Θα φανεί ποιος μπορεί να αντέξει το βάρος και την πίεση για την κατάκτηση του τίτλου. Ποιος θα αποφύγει τις παγίδες και ποιος θα κάνει τα λιγότερα λάθη.

Στην προσπάθεια αυτή, ο Ολυμπιακός έχει ως κύρια «όπλα» την γνώση, την εμπειρία και το γεγονός ότι παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, όπως παραδέχονται σε δηλώσεις τους οι αντίπαλοί του, αλλά και βετεράνοι άσοι ομάδων όλων των αποχρώσεων. Φτάνουν αυτά για να πάρει το πρωτάθλημα; Όχι, θα πρέπει να χάσει βαθμούς κι ο ΠΑΟΚ.

Πολλοί θεωρούν, και ίσως όχι άδικα, ότι όλα θα κριθούν στα δύο ντέρμπι σε διάστημα οκτώ ημέρων, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ και ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός. Στον α´ γύρο τα ματς μεταξύ των τριών ομάδων έβγαλαν στον «αφρό» τον Δικέφαλο του Βορρά, κόντρα στην εικόνα των αγώνων. Οι Ερυθρόλευκοι στρίμωξαν στα σχοινιά τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, αλλά δεν πήραν τίποτα και στο τέλος οι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν και με τους τρεις βαθμούς στο σακούλι. Μόνο από αυτό το παιχνίδι η διαφορά τώρα του Ολυμπιακού από την κορυφή θα ήταν στο -2. Οι παραπάνω αγώνες, λοιπόν, στον β´ γύρο, ενδεχομένως να φέρουν πάλι τα πάνω κάτω.

Μέχρι τότε, όμως, ο Ολυμπιακός οφείλει να πάρει έξι βαθμούς το τετραήμερο Τετάρτη – Σάββατο απέναντι στην ΑΕΛ και τον Πανιώνιο στο Καραϊσκάκη. Και το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου θα γνωρίζει με πόσους βαθμούς διαφορά θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, στις 10/2. Ο Δικέφαλος του Βορρά θα έχει προηγουμένως υποδεχτεί τον ΠΑΣ Γιάννινα και θα έχει παίξει με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

ΥΓ. Απομένουν λιγότερα από τέσσερα εικοσιτετράωρα για την ολοκλήρωση της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες κινήσεις από τον Ολυμπιακό, τόσο ως προς τις αφίξεις όσο και για τις αναχωρήσεις παικτών.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς