16.6 C
Athens

Πέθανε ο σκηνοθέτης του «Sweet Movie», Ντούσαν Μακαβέγιεφ

«Έφυγε» από τη ζωή ο Σέρβος σκηνοθέτης, Ντούσαν Μακαβέγιεφ, δημιουργός της ταινίας «Sweet movie»

«Έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών, ο Ντούσαν Μακαβέγιεφ. Ο Σέρβος σκηνοθέτης έγινε γνωστός στην Ελλάδα από την ταινία «Sweet movie» (1974), τη μουσική της οποίας είχε συνθέσει ο Μάνος Χατζιδάκις.

Γεννημένος στο Βελιγράδι το 1932, ο Μακαβέγιεφ έκανε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία ως φοιτητής ψυχολογίας και φανέρωσε την ανατρεπτική του διάθεση από πολύ νωρίς όταν στο μικρού μήκους φιλμ «Μην Πιστεύεις σε Μνημεία» του 1958, οι λογοκριτές βρήκαν μια σκηνή αποπλάνησης ανάμεσα σε μια γυναίκα κι ένα άγαλμα τόσο ερωτική που απαγόρευσαν ολοκληρωτικά την προβολή της ταινίας.

Οι τρεις πρώτες ταινίες του, «Ο Ανθρωπος δεν Είναι Πουλί», «Ιστορία Αγάπης ή Η Υπόθεση του Χαμένου Τηλεφωνητή» και «Innocence Unprotected» έφεραν το όνομά του στο διεθνές προσκήνιο, κερδίζοντας μάλιστα την Αργυρή Άρκτο στο 18ο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Η τελευταία του ταινία του, το «Danske piger viser alt» (Οι Δανέζες τα δείχνουν όλα) προβλήθηκε το 1996, χωρίς ωστόσο να έρθει στις ελληνικές αίθουσες.

Oι ταινίες του παραμένουν χαρακτηριστικά δείγματα του γιουγκοσλαβικού Μαύρου Κύματος και ο ίδιος ένας δημιουργός που σημάδεψε το σινεμά της δεκαετίας του ’70.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς