21.7 C
Athens

Ορμπαν: «Από την Ελλάδα έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη, στην Ελλάδα να επιστρέψουν»

Μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα θέλει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας • Βλέπει την Ουγγαρία ως «Καπετάνιο των Συνόρων»

Τη χώρα του ως ένα είδος «Καπετάνιου των Συνόρων», βλέπει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν και αυτός είναι ο λόγος που θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατευθεί όχι μόνο η ίδια, αλλά και η Γερμανία, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Λάβρος κατά της αναποτελεσματικότητας της Ελλάδας να καταγράψει τους πρόσφυγες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε πως οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέφουν στην Ελλάδα, αφού από αυτήν φτάνουν στην Ευρώπη.

«Το θέμα είναι ότι η Ουγγαρία δεν είναι το πρώτο σημείο εισόδου, σε ό,τι αφορά το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πρώτο σημείο εισόδου είναι η Ελλάδα. Στην Ουγγαρία μπορείς να έρθεις μόνο εάν έχεις προηγουμένως πατήσει σε έδαφος της ΕΕ στην Ελλάδα ή στην Βουλγαρία, αλλά κυρίως στην Ελλάδα. Και εκεί συχνά συμβαίνει ότι δεν καταγράφονται», δήλωσε ο κ. Ορμπαν.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, στρατηγικός στόχος της Ουγγαρίας είναι να προστατεύσει την Ευρώπη, ώστε η εσωτερική αγορά, η οποία προστατεύεται από την Σένγκεν, να μπορεί να λειτουργήσει ανεμπόδιστα.

«Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και το ότι πρέπει να λειτουργεί η εσωτερική αγορά που προστατεύεται από τη Σένγκεν. Δεν είναι δική μας υποχρέωση να καταγράφουμε αυτούς που φτάνουν στα ουγγρικά σύνορα, διότι έρχονται από την Ελλάδα. Εκεί, όμως, αυτό δεν έγινε. Εμείς, όμως, τους καταγράφουμε, αλλά δεν αναγνωρίζουμε ότι η Ουγγαρία είναι το πρώτο σημείο όπου πάτησαν ευρωπαϊκό έδαφος. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να επαναπροωθούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα και όχι στην Ουγγαρία», προσέθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η κυβέρνησή του έχει επίγνωση ότι η νομική διαμάχη θα διαρκέσει αρκετά.

Εδωσε έτσι και μία απάντηση και επί γερμανικού εδάφους, μάλιστα, σε όλους όσοι υποστήριζαν πως η Ουγγαρία είναι μεταξύ των 16 χωρών με τις οποίες η Ανγκελα Μέρκελ συνήψε συμφωνίες για επαναπροώθηση των προσφύγων που καταλήγουν σε γερμανικό έδαφος.

Η θέση της Ουγγαρίας σχετικά με την μετανάστευση δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια, τόνισε ο Βίκτορ Ορμπαν και επισήμανε ότι «η Ουγγαρία έφτιαξε έναν φράχτη στα νότια σύνορα, ώστε να ανακτήσει το έλεγχο στην ίδια της την επικράτεια».

Είναι αδύνατο κάποιος να παρακάμψει την τήρηση των νόμων και μπει στην Ουγγαρία, τόνισε, για να καταλήξει: «Η Γερμανία μπορεί να είναι σίγουρη ότι εμείς, ως ένα είδος “Καπετάνιου των Συνόρων”, προστατεύουμε όχι μόνο την Ουγγαρία, αλλά και την Γερμανία. Παίρνουμε από τους ώμους της Γερμανίας ένα μεγάλο βάρος με το να μην αφήνουμε κανέναν να μπει στην Ουγγαρία. Η συζήτηση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή είναι νομικής φύσης».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς