19.3 C
Athens

Εξιλαστήριο θύμα τον Παπαπέτρου για την γκάφα της ψάχνει η ΕΠΟ

Έστειλε mail για την τέταρτη αλλαγή στο κύπελλο, μόνο στους διαιτητές της Football League και της Γ΄ Εθνικής. Οι ευθύνες του Τριτσώνη. Ποιοι ψάχνουν δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση του Παναθηναϊκού από το παράθυρο;

Τη γκάφα της προσπαθεί να καλύψει η ΕΠΟ, ρίχνοντας τις ευθύνες στον διεθνή διαιτητή Τάσο Παπαπέτρου για το γεγονός ότι δεν επιτράπηκε σε Παναθηναϊκό και Λαμία να προχωρήσουν σε τέταρτη αλλαγή στην παράταση του χθεσινού αγώνα κυπέλλου του ΟΑΚΑ.

Η ΕΠΟ θέλοντας να ρίξει στάχτη στα μάτια για την κακή της λειτουργία, στοχοποίησε τον Αθηναίο ρέφερι, τον οποίο η ίδια έχει επιλέξει για τον πίνακα των διεθνών. Παράλληλα υπάρχει και η εκδοχή να ψάχνουν παράθυρο πρόκρισης για τον Παναθηναϊκό σε βάρος της Λαμίας. Αυτό που προέχει προφανώς είναι η στήριξη στον Σταύρο Τριτσώνη που είναι διευθυντής εκπαίδευσης. Ποιοι επέλεξαν τον Τριτσώνη στην ΚΕΔ; Ποιοι τον κρατάνε; Πλέον το παιχνίδι παίζεται σε… άλλα επίπεδα.

Η Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση όπου επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες με πολλή προσοχή πετώντας το μπαλάκι στην ΚΕΔ. Η ΕΠΟ δηλαδή δεν αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο διαιτητής είχε ενημερωθεί, αλλά ότι αυτή έπραξε τα όσα έπρεπε και στη συνέχεια το θέμα μετατέθηκε στην Επιτροπή Διαιτησίας. Τι έπραξε αυτή, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να το βρουν στην ΕΠΟ, αλλά προφανώς δεν τους συνέφερε ν’ αναδειχθεί.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΠΟ αναφορικά με το θέμα της εφαρμογής του νέου κανονισμού για την 4η αλλαγή ποδοσφαιριστή στη διάρκεια της παράτασης των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος, διευκρινίζει:

«Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) έλαβε την απόφαση για την εφαρμογή της 4ης αλλαγής στην παράταση, και η FIFA την ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2018 και την έθεσε σε ισχύ στους «κανόνες του παιχνιδιού» από την 1η Ιουνίου 2018.

Η FIFA εφάρμοσε για πρώτη φορά την 4η αλλαγή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, τον Ιούνιο του 2018.

Η Ε.Π.Ο., παρότι η εφαρμογή της απόφασης δεν είναι υποχρεωτική για τις εθνικές ομοσπονδίες, βάσει του άρθρου 2 κανόνας 3 των «κανόνων του παιχνιδιού» (έκδοση 2018-19), μετά από πρόταση της Επιτροπής Διοργανώσεων εναρμονίστηκε με τον κανονισμό αυτό, με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της στις 21 Αυγούστου 2018.

Η απόφαση της Ε.Ε. κοινοποιήθηκε με επίσημο έγγραφο την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 22 Αυγούστου 2018, στις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, τα Σωματεία που μετέχουν στο Κύπελλο Ελλάδος (με μέριμνα των οικείων Ε.Π.Σ.), τη Διεύθυνση Αγωνιστικού, την Κ.Ε.Δ. και την Πειθαρχική Επιτροπή.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας κ. Σταύρος Τριτσώνης περιέλαβε το νέο κανονισμό στην ύλη του σεμιναρίου για τους Αξιωματούχους Αγώνα Α΄ και Β΄ κατηγορίας, τον Αύγουστο του 2018 στο Καρπενήσι, και Γ΄ κατηγορίας στην Αθήνα.

Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας εναρμόνισαν άμεσα και με τον προσήκοντα τρόπο τον οικείο κανονισμό με τα διεθνώς κρατούντα.

Η περαιτέρω διαχείριση της υπόθεσης άπτεται των αρμοδιοτήτων της Κ.Ε.Δ.».

Ξέχασε την Super League

To fws.gr αποκαλύπτει ότι η ΚΕΔ στις 22 Αυγούστου έστειλε σχετικό mail μόνο στους διαιτητές της Football League και της Γ΄ Εθνικής. Για δικούς της λόγους δεν έστειλε τίποτα σχετικό στους 23 διαιτητές της Super League.

Τι ανέφερε το email;

“Αγαπητοί Διαιτητές,

Παρακαλούμε όπως λάβετε γνώση των παρακάτω:

Στους αγώνες όλων των Φάσεων του Κυπέλλου Ελλάδος μπορούν να πραγματοποιούνται έως τρεις (3) αλλαγές ποδοσφαιριστών.

Επίσης, στις περιπτώσεις που θα υπάρξει παράταση, θα εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός της FIFA, δηλαδή θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και τέταρτη (4η) αλλαγή ποδοσφαιριστή.

Παρακαλούμε για απαρέγκλιτη εφαρμογή των ανωτέρω.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Τζέλη Αντωνία».

Αυτός είναι και ο λόγος που στις 16/9/18, δηλαδή πριν από 4 μήνες, στην αναμέτρηση για το Κύπελλο Ελλάδας ανάμεσα στον Εθνικό και τον Ηρακλή, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση με τον διαιτητή, Άγγελο Μπακογιάννη του συνδέσμου Αθηνών, να επιτρέπει κανονικά την τέταρτη αλλαγή για την ομάδα του Εθνικού.

Να μιλήσουν οι διεθνείς

Σύμφωνα με τους κανονισμούς ποδοσφαίρου του Δειθνούς Ποδοφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) 2018/19 , η ΕΠΟ όφειλε να συμπεριλάβει την 4η αλλαγή στην προκήρυξη του κυπέλλου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 2, ότι

«Οι κανόνες της διοργάνωσης πρέπει να ορίζουν:

Εάν μια επιπλέον πρόσθετη αλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί, όταν ο αγώνας οδηγήθηκε σε παράταση(είτε η ομάδα έχει ήδη χρησιμοποιήσει τον μέγιστο αριθμό αλλαγών που επιτρέπεται, είτε όχι)».

Στην προκήρυξη του κυπέλλου η ΕΠΟ, δεν το έπραξε και κακώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τέταρτη αλλαγή στην παράταση.

Η UEFA σε κάθε αλλαγή είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει παρατηρητές και διαιτητές για το τι πρέπει να προσέξουν όταν η διοργάνωση περνάει σε άλλο σκέλος και δη στο σκέλος που υπάρχει παράταση και πέναλτι.

Καλό θα είναι η ΚΕΔ να δείξει το mail που έστειλε στους διαιτητές της Super League. Πολύ δε περισσότερο να μιλήσουν οι άλλοι διεθνείς με πρώτο και καλύτερο τον Σιδηρόπουλο για το τι συνέβη. Η ΚΕΔ ενημέρωσε για όλες τις άλλες μεταβολές(ηλικίες ποδοσφαιριστών, αριθμός αλλοδαπών), αλλά για την τέταρτη αλλαγή το… ξέχασε.

Όσον αφορά τον ΚΑΠ, αναφέρει ότι:

«3α. Στους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου των δύο επαγγελματικών κατηγοριών, επιτρέπεται σε όλη την διάρκεια του αγώνα, η αντικατάσταση μέχρι τριών ποδοσφαιριστών από κάθε ομάδα».

Ως εκ τούτου τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αυτοί που προσπαθούν να καλύψουν την ΚΕΔ, ας εμφανίσουν το mail που έστειλε στους διαιτητές όπως ορίζει το πρωτόκολλο της UEFA για τις αλλαγές που προκύπτουν στη φάση των «16» που είναι διπλές αναμετρήσεις με παράταση και πέναλτι και δη για την έξτρα αλλαγή.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς