18.7 C
Athens

Το τρίτο σερί νταμπλ του Ολυμπιακού

Στις 5 Ιουλίου 1959 οι Πειραιώτες νίκησαν στον τελικό του Κυπέλλου τη Δόξα Δράμας και σημείωσαν ένα ασύλληπτο ρεκόρ

Τρία διαδοχικά νταμπλ. Αυτό ήταν το ρεκόρ που ολοκληρώθηκε σαν σήμερα, 5 Ιουλίου του 1959, από τον μεγάλο Ολυμπιακό του Μπέμπη, του Υφαντή, του Σούλη, του Θεοδωρίδη και του Πολυχρονίου, με τη νίκη επί της Δόξας Δράμας με 2-1, στον τελικό του Κυπέλλου. Είναι ένα ρεκόρ που δεν έχει καταρριφθεί έως τις μέρες μας, μια και ούτε οι πρόσφατες σπουδαίες ομάδες των Πειραιωτών που έκαναν δύο νταμπλ, «κόλλησαν» στη συνέχεια στο τρίτο (τελευταία χαμένη ευκαιρία το 2014).

Λίγο έλειψε να χαθεί και τότε το σερί, μια και η Δόξα δεν ήταν τυχαία ομάδα. Πιο ώριμη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες παρουσίες στον τελικό, όταν είχε ηττηθεί πάλι από τον Ολυμπιακό (2-0 το 1954 και 5-1 το 1958) και με τον Τάκη Λουκανίδη στα ντουζένια του, αντιστάθηκε σθεναρά. Κι όταν προηγήθηκε στο 47’ με γκολ του Αντώνη Γεωργιάδη (ο μετέπειτα καταξιωμένος προπονητής), φάνηκε προς στιγμήν ικανή να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της.

Όμως, ο Ολυμπιακός αντέδρασε, εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Ο Ηλίας Υφαντής στο 52’ και ο κορυφαίος παίκτης της αναμέτρησης, Θανάσης Μπέμπης στο 59’, πέτυχαν τα γκολ με τα οποία το σκορ γύρισε… τούμπα. Το 2-1 διατηρήθηκε με σχετική άνεση μέχρι το τέλος και οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν το τρίτο σερί νταμπλ, αφού δύο εβδομάδες πιο πριν είχαν κατακτήσει και το πρωτάθλημα, ύστερα από σκληρή μάχη με την ΑΕΚ. Το τρόπαιο απονεμήθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος είχε παρακολουθήσει τον τελικό και μάλιστα είχε χαιρετίσει έναν-έναν τους παίκτες των δύο ομάδων πριν από τη σέντρα.

Το τρίτο διαδοχικό νταμπλ ήταν συνάμα και το έκτο για τον Ολυμπιακό, μέσα σε μία σκάρτη, λόγω πολέμου και άλλων δεινών, 30ετία δραστηριοτήτων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια στιγμή, απ’ όλες τις υπόλοιπες ομάδες, μόνο η ΑΕΚ είχε κάνει ντάμπλ μία φορά, το 1939, συνειδητοποιείτε πόσο είχαν οι Πειραιώτες εκείνη την εποχή, λίγους μήνες πριν την καθιέρωση της Α’ Εθνικής.

 

Οι συνθέσεις των ομάδων στον τελικό του 1959:

Ολυμπιακός: Θεoδωρίδης, Ξανθόπουλος, Σούλης, Στεφανάκος, Ιωάννoυ, Πoλυχρoνίoυ, Κ. Παπάζογλου, Χριστοφίδης, Yφαντής, Μπέμπης, Ψύχος.

Δόξα Δράμας: Μποϊτάρης, Κοτρίδης, Ιγναντίου, Νικολαΐδης, Τ. Λoυκανίδης, Τζαφέρης, Ναλμπάντης, Γρηγοριάδης, Θ. Λουκανίδης, Γεωργιάδης, Ιωάννoυ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς