27.5 C
Athens

Δεν υπάρχει γιατρειά για τον Παναθηναϊκό…

Ο Παναθηναϊκός έχασε τον αγώνα αλλά και τη διαφορά των πέντε πόντων (84-75) στο Τελ Αβίβ. Η Μακάμπι του Σφαιρόπουλου με το 4/4 βάζει πλώρη για την οκτάδα, η οποία μοιάζει πλέον άπιαστο όνειρο για τους «πράσινους»

Σε ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια στην φετινή Euroleague ο Παναθηναϊκός ήταν ανταγωνιστικός στο Ισραήλ, αλλά για ακόμα μια φορά δεν μπόρεσε να διεκδικήσει στο τέλος τη νίκη. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου εκτός από τη μεγάλη νίκη, πήρε και την διαφορά από τον Παναθηναϊκό που πλέον χρειάζεται ένα θαύμα για να μπει στα playoff.

Με την έναρξη του αγώνα στο «Γιάντ Ελιάου» ο Παναθηναϊκός είχε όρεξη και αρκετές ιδέες στην επίθεση με κύριο εκφραστή τον Νικ Καλάθη. Οι «πράσινοι»  πίεσαν από την αρχή τους γκαρντ της Μακάμπι, με τους Ισραηλινούς να αδυνατούν να βρουν χώρους, δοκιμάζοντας μπόλικα βεβιασμένα σουτ.

Ο Νικ άνοιγε τον δρόμο προς το καλάθι…

Ο Καλάθης διάβαζε εξαιρετικά το παιχνίδι και προκάλεσε αρκετά ρήγματα στην αντίπαλη ρακέτα, πετυχαίνοντας 7 πόντους στο πρώτο πεντάλεπτο και μια ασίστ στον Γκιστ για το 8-11 των φιλοξενούμενων.

Η είσοδος του Πέιν στα τελευταία λεπτά του πρώτο δεκαλέπτου, έδωσε αρκετή δύναμη και όγκο στην ρακέτα, με τον Αμερικάνο όμως να είναι φανερά ανέτοιμος. Ο Παναθηναϊκός διατήρησε το μικρό προβάδισμα που είχε μετά από ένα δεκάλεπτο (16-17).

Στη συνέχεια, η Μακάμπι ανέβασε στροφές επιθετικά με τους Κοχέν και Ο’Μπράιαντ  να ανοίγουν διαδρόμους στην άμυνα του Παναθηναϊκού, με τον Τάιους να μπαίνει στην εξίσωση σε άμυνα και επίθεση.

Η μεγάλη πληγή του τριπόντου εμφανίστηκε και στο Ισραήλ

Σε εκείνο το διάστημα, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έκανε ένα μίνι σερί 8-3 (24-20) βελτιώνοντας αισθητά το παιχνίδι της.  Βέβαια, οι γηπεδούχοι είχαν πετύχει σε εκείνο το σημείο 5 τρίποντα, με τον Παναθηναϊκό να εμφανίζει το ίδιο αγωνιστικό πρόβλημα και να είναι άστοχος έξω από τα 6.75 με 0/4.

Όμως, ο Ματ Λοτζέσκι ήταν σε καλή μέρα για τους φιλοξενούμενους. Ο Βέλγος έβαλε ένα κρίσιμο καλάθι και φάουλ και τρύπωνε συνεχώς στην αντίπαλη άμυνα. Η Μακάμπι είχε τρομερή επιθετική πολυφωνία, καθώς μετά από 20 λεπτά αγώνα μόνο ο Ζούσμαν δεν είχε σκοράρει.

Με ένα επιμέρους 24-18, οι γηπεδούχοι είχαν ένα +5 στο ημίχρονο (40-35). Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με ένα τρίποντο του Σον Κιλπάτρικ, με τον Σκότι Γουίλμπεκιν να απαντά με το ίδιο νόμισμα, ενώ ένα γκολ-φάουλ του Μπλακ έφερε τη διαφορά ξαφνικά στο +10 (48-38).

Επέστρεψε παρά την ψυχρολουσία

Η ομάδα του Ρικ Πιτίνο υστερούσε στα ριμπάουντ (22-17), με τις τρεις βολές του Γουίλμπεκιν να δίνουν στην Μακάμπι το μεγαλύτερο προβάδισμα του παιχνιδιού +13 (51-38).

Οι εφτά μαζεμένοι πόντοι από Λοτζέσκι-Παπαπέτρου, ξανάριξαν τη διαφορά στους 10 (56-46). Σταδιακά, οι «πράσινοι» βελτίωσαν το αμυντικό τους ριμπάουντ και με τον Τόμας να ακολουθεί τους Λοτζέσκι-Καλάθη σε απόδοση, η διαφορά έπεσε ξανά σε μονοψήφιο αριθμό (62-54).

Ο Παναθηναϊκός δεν έχασε την επαφή του με το σκορ, είχε κάποια πολύ καλά διαστήματα και με δέκα λεπτά να απομένουν, ήταν μέσα στην διεκδίκηση της νίκης.

Στο κρίσιμο δεκάλεπτο, ο Λεκαβίτσιους με σουτ από την περιφέρεια ροκάνισε εκ νέου την διαφορά (62-57), χάνοντας παράλληλα νέο ελεύθερο σουτ. Ο Καλέιρο με τον Ρολλ έκαναν ένα 5-0 σερί, με τον Παπαπέτρου να δίνει ξανά πνοή στον Παναθηναϊκό στο 35’ (67-59).

Ο Ιωάννης έβαλε και ένα κρίσιμο τρίποντο λίγο αργότερα για στείλει τη διαφορά στο -6. Στο 37’ ο Καλάθης πέρασε όλη την άμυνα της Μακάμπι για το 72-68, με το παιχνίδι να έχει έναν φρενήρη ρυθμό.

Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού βγήκε μπροστά εκεί που έπρεπε, με την Μακάμπι να μην έχει ψυχραιμία κάνοντας επιθέσεις των δέκα δευτερολέπτων. Την λύση για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλο, έδωσε ο Καλέιρο στο 38’  με τρίποντο στη λήξη της επίθεσης (77-70), σηκώνοντας στο πόδι όλο το γήπεδο.

Με υπερβάσεις και αν…

Στο τελευταίο λεπτό, δεν άλλαξε κάτι δραστικό στο παιχνίδι, με τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί μάταια να κρατήσει την διαφορά των 5 πόντων που είχε από το παιχνίδι του πρώτου γύρου.

Το διπλό πλήγμα από τους Ισραηλινούς (ήττα-διαφορά) φέρνει σε πολύ δυσμενή θέση την ομάδα του Ρικ Πιτίνο, που έχει ακόμα μαι δύσκολη αποστολή την ερχόμενη εβδομάδα κόντρα στην Εφές εντός έδρας.

Τα δεκάλεπτα: 16-17, 40-35, 62-54, 84-75

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς