18.9 C
Athens

Έκτακτο δελτίο: Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Κίνδυνος για πλημμύρες

Η ΕΜΥ προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα • Πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ και προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους μέχρι 8 μποφόρ στα πελάγη, χιόνια ακόμα και χαλαζοπτώσεις σε όλη τη χώρα.

Η επιδείνωση θα αρχίσει την Τετάρτη από τα δυτικά και μέχρι την Παρασκευή θα επεκταθεί σε όλη σχεδόν τη χώρα. Μάλιστα, πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Τετάρτη (23 Ιανουαρίου): Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος θα επηρεαστούν αρχικά από την κακοκαιρία, η οποία από τις απογευματινές ώρες θα επεκταθεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα.

Πέμπτη (24 Ιανουαρίου): Τις πρωινές ώρες η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και μέχρι το μεσημέρι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Εκ νέου από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η ήπειρος και η Δυτική Στερεά (κυρίως στα παραθαλάσσια) καθώς και η δυτική και νότια Πελοπόννησος.

Παρασκευή (25 Ιανουαρίου): Αρχικά η Δυτική Ελλάδα, με βαθμιαία επέκταση στην ανατολική ώρα.

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει ότι «ο κίνδυνος πρόκλησης πλημμυρών κατά τόπους είναι μεγάλος!»

Αναλυτικά όσα έγραψε:

ΠΡΟΣΟΧΗ το επόμενο τετραήμερο! Ο κίνδυνος πρόκλησης πλημμυρών κατά τόπους είναι μεγάλος! Προσοχή θέλει γενικά το ερχόμενο τετραήμερο στις περισσότερες περιοχές της χώρας καθώς η χώρα μας δείχνει να εισέρχεται σε μια τροχιά καθημερινών, και σε τοπικό επίπεδο, δυνητικά ισχυρών και πιθανώς πλημμυρογόνων βροχοπτώσεων.

Τοπικές πλημμύρες, αύξηση της στάθμης χειμάρρων και ποταμών, αλλά και κατολισθήσεις είναι συνήθως τα αποτελέσματα από τέτοιου είδους εμμονικές καιρικές καταστάσεις, όποτε κατά την ταπεινή μου γνώμη καλό θα είναι να υπάρχει κάποια επαγρύπνηση και λήψη στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης, ειδικά στις περιοχές όπου αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει και παράταση των έντονων καιρικών φαινομένων και μετά το πέρας του ερχόμενου τετραήμερου.

Σε κάθε περίπτωση η ακριβής θέση των διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών της εβδομάδας που διανύουμε θα καθορίσει την ένταση αλλά και την έκταση των καιρικών φαινόμενων.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς