19.7 C
Athens

Ντοκουμέντο FWS: Τα βίντεο από το συλλαλητήριο που εκθέτουν την κυβέρνηση

Το FWS φέρνει στο φως της δημοσιότητας βίντεο - ντοκουμέντα από τον τρόμο που σκόρπισαν τα ληγμένα δακρυγόνα των σε διατεταγμένη υπηρεσία δυνάμεων της ΕΛΑΣ

Συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχτηκαν την Κυριακή (20/1) σε όλο το μήκος της πλατείας Συντάγματος, όπως στους γύρω δρόμους, κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία, λόγω της αλόγιστης χρήσης χημικών και ληγμένων δακρυγόνων από την αστυνομία.

Το FWS.GR φέρνει στο φως της δημοσιότητας βίντεο – ντοκουμέντα, φωτογραφίες αλλά και στοιχεία που δείχνουν πως συνάνθρωποί μας, ανάμεσά στους οποίους ήταν γυναίκες, κληρικοί, παιδιά και ηλικιωμένοι, έδωσαν μάχη για να αντιμετωπίσουν παρά πολύ δύσκολες συνθήκες.

Οι συγκρούσεις της αστυνομίας με ακραία στοιχεία, που δεν ήταν πάνω από 100 άτομα, ξεκίνησαν στο… πάνω μέρος της πλατείας, στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Αμαλίας (από πολύ νωρίς) και αργότερα στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτου. Η χρήση χημικών έγινε, όμως, σε τέτοιο βαθμό, που και ο κόσμος που ήταν στην άλλη… πλευρά της πλατείας, εκεί όπου είχε στηθεί η εξέδρα των ομιλητών, έζησε στιγμές τρόμου μετά τις 16:00. Εκεί, ο περισσότερος κόσμος δεν είχε εικόνα για το τι γινόταν στο πάνω μέρος της πλατείας.

Αρχικά, πολλοί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με μάσκες, χαρτομάντιλα και αλοιφές που έβαζαν στο πρόσωπο, αλλά από ένα σημείο και μετά οι συνθήκες έγιναν απάνθρωπες. Μπορούσε να δει κάποιος ανθρώπους να τρέχουν για να… ξεφύγουν μέσα σε πανικό και κλάματα. Κάποιοι παράτησαν τα πανό κάτω, ενώ ένας ηλικιωμένος δεν άντεξε και λιποθύμησε, πέφτοντας στον δρόμο. Του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες από αυτούς που μπόρεσαν να το κάνουν και αργότερα τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Πιο δίπλα γυναίκες και κορίτσια είχαν κάτσει στη μέση του δρόμου και πολύ κοντά μαζί τους για να αντιμετωπίσουν τις αποπνικτικές συνθήκες. Πολλοί βρήκαν «καταφύγιο» στις ομπρέλες που ήταν μπροστά από τα καταστήματα.

Δημιουργήθηκε πανικός στους κάθετους δρόμους (Καραγιώργη Σερβίας, Ερμού, Μητροπόλεως), στη Φιλελλήνων και στη Σταδίου. Από… θαύμα δεν ποδοπατήθηκαν άνθρωποι. Κάποιοι από τους διαδηλωτές επέστρεψαν μπροστά από την εξέδρα και έψαλλα τον εθνικό ύμνο. Τις προηγούμενες ώρες ακούστηκαν καταγγελίες από τους διοργανωτές, πως υπήρχαν άνθρωποι με πολιτικά ανάμεσα σε διαδηλωτές και πετούσαν μέσα στον κόσμο δακρυγόνα.

Αργότερα συνωστισμός υπήρξε στην πλατεία στο Μοναστηράκι και στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ, λόγω και της «φυγής» χιλιάδων ανθρώπων από το Σύνταγμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι από τους συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο να πάρουν την πρωτοβουλία, ώστε ο κόσμος να μπαίνει με τάξη στον σταθμό, προκειμένου να μη ποδοπατηθούν κάποιοι στα σκαλιά. Εκεί έφτασαν και πολλοί γονείς με τα παιδιά τους να κλαίνε.

Κάποιοι είδαν μερικούς αστυνομικούς που περιφρουρούσαν την περιοχή και ξεκίνησαν να τους διαμαρτύρονται. «Γιατί μας συμπεριφέρεστε έτσι; Τι φταίνε αυτά τα παιδιά;», φώναζε μια μητέρα. Και ο επικεφαλής των αστυνομικών της απάντησε: «Κυρία μου ησυχάστε. Εμείς δεν θέλουμε το κακό μας. Εμείς εντολές παίρνουμε. Όταν μας κάνουν επίθεση και λίγα άτομα, προσπαθούμε να τους αντιμετωπίσουμε, αλλά αυτό είναι πιο δύσκολο μέσα σε τόσο πολύ κόσμο. Μας φωνάζετε γιατί δεν τους πιάνουμε, ενώ τους βλέπουμε, αλλά εάν αυτοί εκείνη την ώρα χτυπήσουν και απλό κόσμο, πάλι θα μας φωνάζετε. Εάν θέλετε να διαμαρτυρηθείτε, να πάτε στη ΓΑΔΑ». Αργότερα τα ΜΑΤ μέσω της Ερμού έφτασαν έως το Μοναστηράκι, πραγματοποιώντας ουσιαστικά «σκούπα» στην περιοχή.

Οι πρώτες συγκρούσεις της αστυνομίας με ακραία στοιχεία ξεκίνησαν στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Αμαλίας στα «Λουλουλάδικα» γύρω στις 14:30. Από την πρώτη έγινε χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό είχε αποτέλεσμα οι διαδηλωτές που ήταν στο Β. Σοφίας να… κοπούν στη μέση πολλές φορές, αλλά επανέρχονταν στη θέση τους, αν και έβρεχε.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που διαδραματίστηκαν σε κάθετους δρόμους και πεζόδρομους στο ίδιο σημεία, όπως στη Ζαλοκώστα, στην Ακαδημίας και στη Μέρλιν, όπου κόσμος… οπισθοχωρούσε και έτρεχε λόγω των δακρυγόνων που εισέπνεε. Και εκεί μπορούσε να δει κάποιος άνδρες, γυναίκες, νεαρούς, ηλικιωμένους να τρέχουν κλαίγοντας από τα χημικά…

Η οσμή των χημικών έφτασε μέχρι και σε μαγαζιά στο Κολωνάκι. Ακόμα και καταστηματάρχες που ήταν μέσα στα καταστήματά τους χρησιμοποίησαν μαντήλια για να σταθούν. Αργότερα, οι περισσότεροι έκλεισαν τα καταστήματά τους.

Οι εικόνες έδειξαν και ακροδεξιούς να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά άνθρωποι που βρέθηκαν στην οδό Ακαδημίας και στη Β. Σοφίας έλεγαν πως έβλεπαν άτομα με κράνη και ρόπαλα να ανεβαίνουν προς το Σύνταγμα από τα Προπύλαια και το Νομική Σχολή. Είναι χαρακτηριστικό πως έτσι υπήρξαν συγκρούσεις και στο πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, εκεί όπου κόσμος καθόταν και σε καταστήματα.

Ο περισσότερος κόσμος παρά τα χημικά που δέχτηκε και την βροχή που έπεφτε δεν έφευγε και δεν διαλυόταν πριν από την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου. Πολλοί τα είχαν γενικά με το πολιτικό σύστημα και τον τρόπο με τον οποίο πολλοί βουλευτές κάνουν «μεταγραφές» σε κόμματα, αν και έχουν εκλεγεί με άλλες παρατάξεις. Διαμαρτυρόντουσαν και για το… τσουβάλιασμα που κάνει η κυβέρνηση, λέγοντας πως στις κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν ακροδεξιοί και φασίστες.

Θυμηθείτε και το βίντεο που δείχνει παιδάκια να προσπαθούν να σωθούν από τα χημικά μπροστά από τη «Μεγάλη Βρετάνια»:

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟ FWS.GR

Συλλαλητήριο Μακεδονία δακρυγόναΣυλλαλητήριο Μακεδονία δακρυγόναΣυλλαλητήριο Μακεδονία δακρυγόνα παπάς ληγμένοΣυλλαλητήριο Μακεδονία δακρυγόνα

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς