21.4 C
Athens

Θέλει και του χρόνου τον νεκροθάφτη της διαιτησίας ο Γραμμένος

Ο «δικός μας» (κατά τον Ιβάν Σαββίδη) Βαγγέλης Γραμμένος ολοκληρώνει την καταστροφή και ζητά από τον Περέιρα να μείνει και την επόμενη σεζόν • Το φιάσκο με το VAR

Κλείνει τα μάτια σε όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ξεκαθαρίζει ότι επιλέγει το δρόμο της καταστολής προκειμένου να επιβάλει τις θέσεις του και να φιμώσει τις ομάδες ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος. Ο «δικός μας Βαγγέλης» όπως λέει και ο Ιβάν Σαββίδης, την ώρα που διαιτητές αλλοίωναν αποτελέσματα, έστελνε το μήνυμα πως πρέπει να συνεχίσει ο νεκροθάφτης της ελληνικής διαιτησίας Βίτορ Μέλο Περέιρα και την επόμενη περίοδο.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος της ΕΠΟ είπε ότι «πρέπει να συνεχίσει», αναφερόμενος στον Περέιρα. Το αστείο είναι ότι δήλωσε πως δεν έχει κάνει συζήτηση μαζί του και θα εξαρτηθεί από τον ίδιο τον Πορτογάλο, λες και υπάρχει πιθανότητα για κάποιον που εισπράττει μισθό μεγαλύτερο του Προέδρου της Δημοκρατίας και κάνει τις προσωπικές του δημόσιες σχέσεις ανά την Ευρώπη εκμεταλλευόμενος τη θέση του, να παραιτηθεί. Μπορεί κάποιοι απ΄ αυτούς που άκουσαν τον Βαγγέλη Γραμμένο να γέλασαν με την ψυχή τους, όμως άλλοι έκλαψαν καθώς αντιλαμβάνονται τι περιμένει την ελληνική διαιτησία.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Περέιρα εν γνώση του κάνει αποτυχημένες επιλογές, προκειμένου να είναι απαραίτητη η έλευση ξένων διαιτητών κάτι που διασφαλίζει την παρουσία του στην Ελλάδα, ή είναι εκτός πραγματικότητας. Όπως και να έχει ο κατήφορος της ελληνικής διαιτησίας δεν έχει τελειωμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όργια που έγιναν στην Ξάνθη, προκειμένου να γνωρίσει την ήττα ο Ατρόμητος. Ο διαιτητής Μανώλης Σκουλάς που αλλοίωσε το αποτέλεσμα, προτάθηκε από τον Περέιρα κι έγινε διεθνής!

Ποιο….VAR;

Όσοι περίμεναν πως θα εφαρμοστεί το VAR την τρέχουσα περίοδο στην Ελλάδα γιατί το είχαν υποσχεθεί η Κυβέρνηση και η Ομοσπονδία, θα πρέπει να αναβάλουν τους σχεδιασμούς τους για την επόμενη περίοδο. Ούτε στον τελικό του κυπέλλου δεν θα υπάρχει το σύστημα που βοηθάει τους διαιτητές να πάρουν ορθές αποφάσεις σε κρίσιμες φάσεις.

Ο Βαγγέλης Γραμμένος απάντησε για το αν θα δούμε το VAR από φέτος:

«Σας λέω κατηγορηματικά όχι. Μακάρι να το δούμε στον τελικό κυπέλλου. Είναι από τους μεγάλους στόχους της ομοσπονδίας κι εδώ είναι ένα παράδειγμα όπου συνυπάρχει και η πολιτεία, διότι το κόστος σε βάθος πενταετίας θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Η καινούργια περίοδος θα μας βρει με το VAR. Δεν μπορώ όμως να δεσμευτώ για τελικό κυπέλλου. Η εκτίμησή μου είναι πως δεν μπορούμε να τον προλάβουμε. Πρέπει να ελεγχθεί από τη FIFA και να πάρεις την άδεια και εφόσον είσαι σε όλα εντάξει να πιστοποιηθείς»

Για το αν θα λύσει όλα τα προβλήματα το VAR: «Είναι μία πρόοδος, θα φέρει αποτελέσματα δεν θα εξαλείψει όλα τα προβλήματα, αυτό δεν γίνεται ούτε σε προηγμένα πρωταθλήματα»

Για την καταστολή και τη λύση του φίμωτρου, ο πρόεδρος της ΕΠΟ παρατήρησε:

«Πρέπει να αλλάξει ρότα το ελληνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να αλλάξει φιλοσοφία. Δεν μου αρέσει που κάθε Σαββατοκύριακο ασχολούμαστε με τον διαιτητή και τον βοηθό. Πρέπει να σταματήσει αυτό, δεν κινούνται όλα γύρω από τη διαιτησία. Πρέπει να το σταματήσουμε επιτέλους αυτό, διότι εδώ υπάρχει και το παράδοξο φαινόμενο με το που θα οριστούν οι διαιτητές να αρχίζει η κριτική».

Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις παραγόντων κατά διαιτητών: «Είναι ένα ζήτημα που μας απασχόλησε και πέρυσι. Έκανα λάθος και το χρεώνομαι, διότι άμα τη εμφανίσει του συγκεκριμένου φαινομένου υπάρχουν δύο ενέργειες. Είτε καταφεύγεις στην καταστολή είτε από την άλλη επιλέγεις τον διάλογο και τη συναίνεση. Εγώ επέλεξα το δεύτερο αλλά δυστυχώς δεν έφερε αποτέλεσμα. Πέρυσι δεν λειτουργήσαμε σωστά, δεν εφαρμόσαμε την καταστολή και το ξεκινήσαμε φέτος. Παρόλα αυτά δεν είμαι υπέρ της καταστολής αλλά υπέρ της πρόληψης.

Με το ξεκίνημα των πρωταθλημάτων τις δηλώσεις που περιέχουν δυσμενείς κρίσεις η ίδια η ομοσπονδία τις στέλνει σε τακτικούς δικαστές. Πρόκειται για δηλώσεις που δυσφημούν το ποδόσφαιρο. Υπάρχει παραπληροφόρηση στο συγκεκριμένο θέμα, διότι δεν έχουμε βγάλει προς τα έξω τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε. Μιλάμε για δηλώσεις παραγόντων που περιέχουν συκοφαντικές κρίσεις. Μιλάμε για τη δυσμενή κρίση. Αν κάποιος κάνει δηλώσεις και δεν εμπίπτει σε αυτό το αντικειμενικό κριτήριο τότε δεν παραπέμπεται».

Για τους ορισμούς ξένων διαιτητών και το γεγονός ότι η ΚΕΔ έχει ξένο αρχιδιαιτητή:

«Ήμουν κι εγώ από αυτούς που ήθελαν τους ξένους διαιτητές ακριβώς εκεί που επιλέχθηκαν, δηλαδή στα παιχνίδια ανάμεσα στους τέσσερις συν το κλάσικο της Θεσσαλονίκης. Διότι μετά το κόψιμο τόσων διαιτητών, είχες ανάγκη να παράξεις νέους διαιτητές. Έφερες στη διαιτησία καινούρια πρόσωπα τα οποία χρειάζονται χρόνο. Εγώ πιστεύω στους Έλληνες διαιτητές όμως αυτή η μεταβατική περίοδος έπρεπε να έχει ξένους διαιτητές. Έχουμε δει και χειρότερους ξένους διαιτητές από τους Έλληνες, όμως βλέπετε ποια είναι η ατμόσφαιρα στο γήπεδο όταν σφυρίζουν ξένοι.

Επίσης υπάρχει το γεγονός ότι οι παράγοντες έχουν τον Έλληνα διαιτητή συνεχώς στο στόχαστρο. Σε ένα τέτοιο ισοζύγιο πρέπει να υπολογίσεις ποιο είναι αυτό που θα φέρει έστω και πρόσκαιρα την ηρεμία στο ποδόσφαιρο. Παρά λοιπόν την εμπιστοσύνη που έχουμε στους Έλληνες διαιτητές πρέπει η φετινή χρονιά να τελειώσει και με τους ξένους».

Για το αν υπάρχει σκέψη να οριστούν ξένοι διαιτητές και σε άλλα ματς πέραν των ντέρμπι: «Αυτό είναι ένα κομμάτι που βρίσκεται στην απόλυτη ευχέρεια του κ Περέιρα, αν δηλαδή υπάρχει ανάγκη να μπουν ξένοι διαιτητές και σε άλλους αγώνες πέραν αυτών που προγραμματίσαμε».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς