22.1 C
Athens

Αναπτύχθηκε τεχνητή νοημοσύνη που ανιχνεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να μάθει να ξεχωρίζει ποια χαρακτηριστικά είναι σημαντικά για τη διάγνωση της νόσου και πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανέπτυξαν μια τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ μέχρι έξι χρόνια πριν διαγνωσθεί στους ασθενείς.

Για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αποτελέσματα από τομογραφίες με εκπομπή ποζιτρονίων (PET scans). Οι τομογραφίες προέρχονταν από τη βάση δεδομένων του Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative, η οποία περιλάμβανε αποτελέσματα ασθενών που έπασχαν από τη νόσο.

Το σύστημα κατάφερε να μάθει να ξεχωρίζει ποια χαρακτηριστικά είναι σημαντικά για τη διάγνωση της νόσου. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρκετα ενθαρρυντικά. Ωστόσο χρειάζονται περισσότερες δοκιμές και βαθμονομήσεις του εξοπλισμού. Φαίνεται λοιπόν ότι θα περάσει καιρός πριν αρχίσει να εφαρμόζεται η τεχνική αυτή στα νοσοκομεία.

Προς το παρόν δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί πολλά υποσχόμενα φάρμακα, τα οποία επιβραδύνουν την εξέλιξη της ασθένειας. Όσο πιο νωρίς χορηγηθούν τα φάρμακα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αποτελεσματικότητά τους.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς