18.9 C
Athens

Σοβαρό περιστατικό: Τουρκικό F-16 παρενόχλησε ελληνικό Super Puma

Παρ’ ολίγον ατύχημα στο Αιγαίο • Τα τουρκικά F-16 «έριξαν στα καυσαέρια» το ελικόπτερο • Ψύχραιμοι οι χειριστές κατάφεραν να διατηρήσουν την ευστάθειά του

Ένα πρωτοφανές περιστατικό τουρκικής προκλητικότητας που συνέβη χθες, με παρενόχληση ελικοπτέρου από τουρκικό F-16 στο Αιγαίο, έγινε σήμερα γνωστό. Δύο τουρκικά μαχητικά πέρασαν μόλις 100 πόδια πάνω από ελληνικό Super Puma που επιχειρούσε, την Παρασκευή, να εντοπίσει αγνοούμενο ανοιχτά του Φαρμακονησίου

Η παρενόχληση έγινε μετά τις 11:30 το πρωί όταν δύο ζευγάρια τουρκικών F-16 έκαναν τέσσερις εισόδους και εξόδους στον ελληνικό εναέριο χώρo.

Την ίδια ώρα το ελληνικό Super Puma που είχε απογειωθεί από τη Χίο επιχειρούσε να εντοπίσει ανοιχτά του Φαρμακονησίου έναν λαθρομετανάστη που είχε πέσει στη θάλασσα, όπως είχαν ενημερώσει άλλοι λαθρομετανάστες που βρίσκονταν σε βάρκα.

Το ένα εκ των δύο ζευγαριών F-16 που έκανε υπέρπτηση πάνω από το Κουνελονήσι και Φαρμακονήσι έχοντας πάρει προφανώς οδηγίες για να προκαλέσει ένταση πέταξε μόλις 100 πόδια (30 μέτρα) πάνω από το ελληνικό ελικόπτερο.

Το γεγονός αυτό έθεσε σε τεράστιο κίνδυνο την ευστάθεια του ελληνικού Super Puma, καθώς όπως λένε οι έμπειροι χειριστές, ο πιο εύκολος τρόπος να καταρρίψεις ελικόπτερο είναι «να το ρίξεις στα καυσαέρια», κάτι που προφανώς γνώριζαν και οι Τούρκοι πιλότοι.

Όμως, οι Έλληνες χειριστές με εξαιρετική ψυχραιμία κατάφεραν να το διατηρήσουν.

Ωστόσο, αυτή η πολύ σοβαρή προκλητική ενέργεια έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό αφενός για το ανισοβαρές του μαχητικού έναντι του ελικοπτέρου και αφετέρου γιατί το ελληνικό Super Puma εκτελούσε επιχείρηση έρευνας-διάσωσης.

Όπως λένε πιλότοι η κίνηση των τουρκικών μαχητικών αποτελεί έναν από τους πιο εύκολους τρόπους να προκαλέσουν πτώση του ελικοπτέρου χωρίς να κάνουν χρήση όπλων και χωρίς να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς. Και μόνο το γεγονός ότι θα μπορούσε το ελικόπτερο να πέσει αν δεν ήταν τόσο έμπειροι και ψύχραιμοι οι χειριστές του, σημαίνει ότι δεν ήθελαν απλώς να παρενοχλήσουν, αλλά ότι δεν τους ένοιαζε το ότι μπορούσαν να υπάρξουν θύματα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο άνδρας τον οποίο αναζητούσε το Super Puma εντοπίστηκε δυστυχώς νεκρός λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς