21 C
Athens

Συνάντηση Τσίπρα-Γεννηματά στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη

Οι διάλογοι, το παρασκήνιο • Το μισό υπουργικό συμβούλιο στο σπίτι του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την ονομαστική του εορτή • Δυσαρέσκεια στο ΚΙΝ.ΑΛ. για τη συνάντηση, αλλά και για την αυριανή συνέντευξη Παπανδρέου στην «ΕφΣυν»

Συνάντηση μεγαλοστελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έγινε χθες στο σπίτι του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Λιβάνη με αφορμή την ονομαστική του γιορτή.

Το σπίτι του 93χρονου πλέον Λιβάνη που υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, αποτελεί εδώ και 45 χρόνια σημείο συνάντησης του όλου ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά όμως βρέθηκε εκεί και το… μισό υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ με το γεγονός να προκαλεί δυσφορία στο ΚΙΝ.ΑΛ., που θεώρησε την κίνηση ως προσπάθεια οικειοποίησης της παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Την ενόχληση μεγάλωσε και το γεγονός ότι αύριο θα δημοσιευτεί συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου σε μια εφημερίδα που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, την «Εφημερίδα των Συντακτών» και μάλιστα μετά από μεγάλο διάστημα «σιωπής».

«Γεια σου Φώφη» – «Γεια σου Αλέξη»

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη περιγράφεται ως απλά κοινωνική συνάντηση από πρόσωπα του περιβάλλοντος της Φώφης Γεννηματά, τα οποία προσθέτουν με νόημα ότι η κ. Γεννηματά δεν γνώριζε καν την παρουσία εκεί του Αλέξη Τσίπρα. Και ότι απλά συνέπεσαν σε μια γιορτή που παραδοσιακά εδώ και χρόνια συγκεντρώνει τον πολιτικό κόσμο.

Αναφέρουν μάλιστα ότι δεν συζήτησαν κάτι πέρα από τους τυπικούς χαιρετισμούς: «Γεια σου Φώφη», «Γεια σου Αλέξη» και αυτά που λένε οι άνθρωποι σε κοινωνικές εκδηλώσεις, για τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Αναφέρουν ωστόσο ένα άλλο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο. Όταν ο Αλέκος Φλαμπουράρης ετοιμαζόταν να φύγει, η Φώφη Γεννηματά του έκλεινε τον διάδρομο και λόγω της πολυκοσμίας ο υπουργός Επικρατείας δεν μπορούσε να βγει από το δωμάτιο.

Κάνοντας χιούμορ, ο Αλέκος Φλαμπουράρης ακούστηκε να λέει: «Η Φώφη μας κλείνει τον δρόμο». Και η κ. Γεννηματά σήκωσε το γάντι και απάντησε μεγαλοφώνως: «Ναι, πάντα εγώ θα σας μπλοκάρω!»…

Στο σπίτι του ηλικίας 93 ετών Αντώνη Λιβάνη στην Κηφισιά βρέθηκε… όλο το ΠΑΣΟΚ: Η Φώφη Γεννηματά, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Θανάσης Τσούρας, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Κίμων Κουλούρης και πολλοί άλλοι.

Στη γιορτή του Αντώνη Λιβάνη βρέθηκε όμως και σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συμπεριλαμβανομένου. Για να ευχηθούν στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πέρασαν από το σπίτι στην Κηφισιά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Μαριζίλα Ξενογιαννακοπούλου, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Μάρκος Μπόλαρης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και πολλοί άλλοι.

Η ενόχληση του ΚΙΝ.ΑΛ.

Και μπορεί η συνάντηση Τσίπρα-Γεννηματά να ήταν τυχαία, ωστόσο ο αριθμός των προσώπων που παραβρέθηκαν, η χρονική συγκυρία αλλά και η εκτίμηση πολλών ότι η συνάντηση ήταν εν γνώσει τουλάχιστον των ανθρώπων που βλέπουν θετικά τη σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς έδωσαν σ’ αυτήν πολιτική διάσταση που αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις.

Πόσω μάλλον που άλλες πηγές επιμένουν ότι η συνύπαρξη της Φώφης Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να μην ήταν σε γνώση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ., αφού οι πληροφορίες είχαν διαρρεύσει ήδη από χθες το βράδυ.

Είναι και το γεγονός ότι στη συνάντηση στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη, βρισκόταν και ο γιος του Ηλίας, που ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι εκδότης ΜΜΕ που στηρίζουν το κυβερνών κόμμα που τους ωθεί να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Την ίδια ώρα, υπάρχει ένας δεύτερος πονοκέφαλος για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Και ο λόγος για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, μετά από σιωπή πολλών μηνών, επανέρχεται στο προσκήνιο με μια συνέντευξη στην προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ «Εφημερίδα των Συντακτών» και όλοι περιμένουν με αγωνία να μάθουν τι έχει πει.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς