21.4 C
Athens

Σοβαρός, θεαματικός… ασταμάτητος!

Ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε την ικανότητα να αναδεικνύει συνεχώς νέους πρωταγωνιστές και απέναντι στη Χίμκι (71-57), αυτή τη φορά με τον Βεζένκοφ να πλασάρεται δυναμικά δίπλα στους συνήθεις υπόπτους Μιλουτίνοφ και Παπανικολάου

Ορθώνοντας τοίχος μπροστά από τη ρακέτα του ο Ολυμπιακός έκανε επίδειξη ισχύος κόντρα στη Χίμκι την οποία νίκησε εύκολα με 71-57 στο ΣΕΦ. Οι ερυθρόλευκοι έπιασαν απόδοση υψηλού επιπέδου σε άμυνα κι επίθεση, και με κυριότερους εκφραστές του παιχνιδιού τους τους Μιλουτίνοφ, Παπανικολάου και Βεζένκοφ, έφτασαν στη 12η νίκη τους στην κανονική περίοδο της Euroleague. Γεγονός που τους επανέφερε έστω και προσωρινά στην τέταρτη θέση της κατάταξης, με την συγκάτοικό του Εφές να φιλοξενεί αύριο την Νταρουσάφακα.

Mε τον έναν να κυνηγάει λυσσαλέα μια θέση στην πρώτη τετράδα και τον άλλον να πασχίζει για να βρει θέα στην οκτάδα, στο χθεσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Χίμκι τα κίνητρα περίσσευαν για αμφότερους τους αντιπάλους.

Για τούς γηπεδούχους το ευχάριστο νέο αφορούσε την επιστροφή του Νίκολα Μιλουτίνοφ μετά την βαριά ίωση που του κόστισε την δράση για περίπου δέκα μέρες.

Για τους φιλοξενούμενους του αγαπημένου και πάντα ευπρόσδεκτου στο ΣΕΦ Γιώργου Μπαρτζώκα η παρουσία του αμφίβολου Γκιλ ήταν μια ανακούφιση στον ήδη φορτωμένο από τις απουσίες των Σβεντ-Μόνια Ελληνα κόουτς. Από κει και πέρα η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν εμφανής, κάτι που επιβεβαιώθηκε τελικά στο παρκέ.

Ο Μπλατ παρέταξε τους ερυθρόλευκους με μια μίνι έκπληξη, αφού ο Σάσα Βεζένκοφ ξεκίνησε στην πεντάδα αντί του Γιώργου Πρίντεζη, μαζί με τους Σπανούλη, Γκος, Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ. Η έμπνευση λειτούργησε και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε γρήγορα με 14-3 στο πρώτο εξάλεπτο, με όπλο την άμυνα και αιχμή του δόρατος τον αρχηγό του.

Οι φωνές του Μπαρτζώκα στο πρώτο τάιμ άουτ απέφεραν ένα 4-0 στην ομάδα του, αλλά η αντίδραση της Χίμκι, αλλά ο Πρίντεζης είχε έρθει φουριόζος από τον πάγκο. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε 20-11 με τους Πειραιώτες να παίρνουν άριστα στα ανασταλτικά τους καθήκοντα, έχοντας αναγκάσει τους αντιπάλους τους ήδη σε πέντε λάθη

Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ επιπόλαια στη δεύτερη περίοδο, ξόδεψε έξι λεπτά χωρίς να σκοράρει και παρά την καλή του άμυνα έδωσε την δυνατότητα στη ρωσική ομάδα να μειώσει σταδιακά στο καλάθι (20-18) και στον πόντο (23-22) στο 18′. Οι παίκτες του Μπλατ ξύπνησαν στο φινάλε και μ’ ένα 7-0 κατάφεραν να μετατρέψουν ένα πολύ στείρο δεκάλεπτο σε… κέρδος, αφού το τρίποντο του Στρέλνιεκς στη λήξη του ημιχρόνου έστειλε τη διαφορά φορά στους 10 (32-22)

Οι ερυθρόλευκοι έβγαλαν το πρώτο ημίχρονο έχοντας ως απόλυτο στήριγμα την άμυνα τους, όμως ήταν απαραίτητο να διορθώσουν κάποια πράγματα στην επανάληψη. Τα έξι επιθετικά ριμπάουντ της Χίμκι “χτυπούσαν” άσχημα στο μάτι, όπως και ο βιαστικός έως άτσαλος τρόπος εκδήλωσης πολλών επιθέσεων τους. Χρειάζονταν οπωσδήποτε καλύτερη κυκλοφορία και περισσότερη προστασία της μπάλας στην επανάληψη.

Ο εξαιρετικός και στις δύο πλευρές του γηπέδου Βεζένκοφ έστειλε με τρίποντο την διαφορά στη μεγαλύτερη τιμή (+14) της τρία λεπτά μετά την έναρξη της δεύτερης περιόδου στη οποία ο Ολυμπιακός συνέχισε να ελέγχει την κατάσταση. Ο Παπανικολάου συνέχισε να βλέπει το καλάθι σαν βαρέλι και λίγο αργότερα έστειλε την διαφορά στους 20 (48-28). Η Χίμκι προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά έμοιαζε αδύνατο να βγάλει τους Πειραιώτες από τη θέση του οδηγού. Ο Στρέλνιεκς “υπέγραψε” τη λήξη και της τρίτης περιόδου από τα 6μ.75, γράφοντας το 55-36 και δίνοντας ουσιαστικά διαδικαστικό χαρακτήρα στο τέταρτο.

Η Χίμκι προσπάθησε να μαζέψει την κατάσταση στο υπολειπόμενο διάστημα και κατάφερε να φτάσει στο -12 τέσσερα λεπτά πριν το τέλος, με τον Ολυμπιακό να έχει κατεβάσει αδικαιολόγητα ταχύτητα. Εν τέλει με την στοιχειώδη σοβαρότητα η ομάδα του Πειραιά ολοκλήρωσε το παιχνίδι χωρίς να ανησυχήσει.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς