20.9 C
Athens

Μαρτίνς: Το πείραμα…

Η «τράμπα» Φορτούνη-Γκερέρο και το κομμάτι του παζλ που έρχεται να κουμπώσει στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού

Η έφεση του Κώστα Φορτούνη στο σκοράρισμα και η εξαιρετική φυσική κατάσταση, απόρροια της προσωπικής δουλειάς που έκανε το καλοκαίρι αλλά και κατά τη διάρκεια της σεζόν, επέτρεψε στον Πέδρο Μαρτίνς να προχωρήσει σε ένα “τρικ” στην επίθεση.

Έφερε τον αρχηγό του Ολυμπιακού πιο κοντά στην αντίπαλη εστία, χρησιμοποιώντας τον ως “εννιάρι” όταν υπήρχαν τα προβλήματα τραυματισμών των Γκερέρο και Χασάν και σε δύο διαφορετικές θέσεις με την επιστροφή του Ισπανού επιθετικού στη δράση.

Στην προσπάθεια αναζήτησης λύσεων στην επιθετική δυστοκία των Ερυθρόλευκων, ο Πορτογάλος τεχνικός κατέληξε –μέσα από τις προπονήσεις στου Ρέντη- σε αυτό που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην κορυφαία στιγμή του Ολυμπιακού μέχρι σήμερα στη σεζόν, στη νίκη-πρόκριση επί της Μίλαν στο Καραϊσκάκη.

Η εντολή ήταν σαφής: ο Φορτούνης παρατάχτηκε πιο μπροστά από τον Γκερέρο, μπερδεύοντας έτσι τους κεντρικούς αμυντικούς των Ροσονέρι. Η κίνηση του Ισπανού έξω από την μεγάλη περιοχή ανάγκαζε τους Ιταλούς να ανέβουν πιο ψηλά, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να έχουν το νου τους στον Έλληνα διεθνή, ο οποίος όμως δεν ήταν στατικός.

Το μυστικό, λοιπόν, είναι στην συνεχή κίνηση και στην εναλλαγή θέσεων κατά τη διάρκεια του αγώνα. Κάτι το οποίο μπορούν να υποστηρίξουν ο Φορτούνης και ο Γκερέρο.

Ο πρώτος διαθέτει την ποιότητα, την οξυδέρκεια, την ευχέρεια στο σκοράρισμα από κοντινή, μέση και μακρινή απόσταση, αλλά και με εκτελέσεις φάσεις. Κινείται σε πολλούς χώρους του γηπέδου, μπορεί να ξεκινήσει τις προσπάθειές του, είτε από τον άξονα λίγο κάτω από τη μεσαία γραμμή είτε από τα πλάγια της επίθεσης. Ταυτόχρονα, έχει τη δυνατότητα να παίξει ως φορ, εκτελώντας ή να “σπάσει”την μπάλα στον Γκερέρο και τους ακραίους επιθετικούς.

Ο δεύτερος αποτελεί τον τύπο του σέντερ φορ που δεν περιμένει μέσα στο “κουτί”. Θα τρέξει, θα πιέσει τα αντίπαλα μπακ, θα κάνει τάκλιν έξω από την περιοχή, κινείται διαρκώς, είναι μαχητικός, βγάζει ασίστ και γενικά είναι ένας παίκτης που βάζει δύσκολα στους αμυντικούς.

Αυτό το “μπρος-πίσω” με τους δύο επιθετικούς εφαρμόζεται εξαιρετικά στην περίπτωση των Φορτούνη και Γκερέρο, αλλά είναι δύσκολο όταν υπάρχει στην ενδεκάδα ο Χασάν. Ο Αιγύπτιος είναι πιο βαρύ κορμί, είναι φορ περιοχής και δεν έχει τα τρεξίματα και ανασταλτική προσήλωση του Γκερέρο.

Ωστόσο, δείχνει να μπορεί να εφαρμοστεί με το “δίδυμo” Φορτούνη – Σολδάνο. Τα χαρακτηριστικά του Αργεντινού είναι πιο κοντά σε αυτά του Γκερέρο. Επιπλέον ο 24χρονος επιθετικός είχε μάθει στην Ουνιόν να έχει ένα παίκτη δίπλα του στην επίθεση, καθώς ο Λεονάρδο Μαδελόν παρατάσσει σύστημα 4-4-2. Μόλις μπει, λοιπόν, κι ο Σολδάνο στην εξίσωση θα φανεί κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει στον Ολυμπιακό. Βέβαια, ο Σολδάνο πρωτίστως θα χρησιμοποιείται στη θέση του σέντερ φορ, καθώς οι Ερυθρόλευκοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την εκτελεστική του δεινότητα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς