18.2 C
Athens

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς (pics, video)

Είχε διαγράψει 60 χρόνια επιτυχημένης πορείας στον κινηματογράφο, το θέατρο αλλά και την τηλεόραση

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Τρύφωνα Καρατζά σε ηλικία 82 ετών.

Πριν από ενάμιση χρόνο ο Τρύφων Καρατζάς είχε ένα ατύχημα, έπαθε κάταγμα στο ισχίο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση και να μείνει ένα διάστημα μακριά από το θέατρο. Ομως, τελικά αυτό το ατύχημα επιδείνωσε την υγεία του και την κινητικότητά του.

Ο αγαπημένος ηθοποιός μετρούσε μια περίπου 60χρονη πορεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και όπως είχε πει σε συνεντεύξεις του ήταν αυτό που ήθελε να κάνει σε όλη τη ζωή του. Αυτός όπως εξομολογήθηκε ήταν και ο λόγος που δεν έκανε ποτέ δική του οικογένεια.

Το ευρύ κοινό τον γνώρισε πριν από 24 χρόνια ως πατέρα της Λίλης στη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία «Λαβ Σόρι» με την Κωνσταντίνα Μιχαήλ και τον Τάσο Χαλκιά ωστόσο, η καριέρα του ήταν σημαντική στο θέατρο και τον κινηματογράφο, πολύ πριν συμμετάσχει σε τηλεοπτικές σειρές.

Επίσης, είχε πρωταγωνιστήσει και στη σειρά του ΑΝΤ1, «Ονειροπαγίδα» το 2011. Αυτή την περίοδο συμμετείχε στη θεατρική παράσταση «Οι 12 Ένορκοι», στο θέατρο Αλκμήνη.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή το μεσημέρι της Πέμπτης, η κόρη της ηθοποιού Βίκυς Σταυροπούλου, επίσης ηθοποιός Δανάη Μπάρκα, μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram.

«Αντίο Τρύφωνα Καρατζά. Πάντα θυμάμαι την ευγένεια σου και το χαμόγελο σου στην αυλή του σπιτιού μας», έγραψε η νεαρή ηθοποιός στο μήνυμά της που ανέβασε στο story της.

Ο Τρύφων Καρατζάς γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και σπούδασε με υποτροφία στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δάσκαλο τον Δημήτρη Ροντήρη, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε ως εκφωνητής στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων (1958). Μετά την απόλυσή του από το Στρατό συνέχισε να εργάζεται ως εκφωνητής επί σειρά ετών παράλληλα με τη θεατρική του δραστηριότητα.

Η πρώτη ταινία που συμμετείχε στο σινεμά ήταν οι «Ερωτικές ιστορίες» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, στην οποία κρατούσε έναν μικρό ρόλο, Συμμετείχε, μεταξύ άλλων στις ταινίες: Ερωτικές ιστορίες (1959), Ο εμποράκος (1967), Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων (1967), Εκείνοι που ξέρουν ν’ αγαπούν (1968), Πληγωμένα νιάτα (1969), Σκιές στην άμμο (1970), Βία & γοητεία (1989), Ζιγκολό (1993), Το κλάμα βγήκε απ’ τον Παράδεισο (2001).

Στο θέατρο η πρώτη του παράσταση ήταν «Η δωδέκατη νύχτα». Επί 10 χρόνια συμμετείχε στον θίασο του Κώστα Μουσούρη με μικρούς και μεγάλους ρόλους. Η τελευταία παράσταση στην οποία συμμετείχε ήταν «Οι 12 ένορκοι» στο θέατρο Αλκμήνη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς