18.6 C
Athens

Βλάστησε ο πρώτος σπόρος φυτού στη Σελήνη! (pic)

Η Κίνα καταγράφει στο ιστορικό της μια ακόμα πρωτιά, καθώς για πρώτη φορά βλάστησε σπόρος φυτού στη Σελήνη

Το Chang’e-4, που έστειλε η Κίνα, είναι το πρώτο όχημα στην ιστορία που προσεληνώθηκε στη «σκοτεινή πλευρά» της Σελήνης.

Η Κίνα καταγράφει στο ιστορικό της και μια ακόμα πρωτιά, καθώς για πρώτη φορά βλάστησε σπόρος φυτού στη Σελήνη. Το lander μετέφερε ένα σπόρο βαμβακιού, ο οποίος βλάστησε στο φεγγάρι, ως μέρος ενός βιολογικού πειράματος.

Το αεροστεγές δοχείο των 3 κιλών πέρα από αέρα, χώμα και νερό, είχε μέσα και σπόρους από πέντε διαφορετικά βιολογικά είδη. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν είδη όπως, γογγύλι, πατάτα, αραβιδόψις, προζύμι και αυγά μύγας. Στόχος είναι η δημιουργία μιας μικρής βιόσφαιρας. Κανένα από τα βιολογικά είδη όμως δεν φαίνεται να αναπτύχθηκε μέχρι τώρα.

Καθένα από τα συστατικά της βιόσφαιρας θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Τα φυτά που ανθίζουν επιλέχθηκαν γιατί είναι εύκολο να παρατηρηθούν από κάμερα. Οι μύγες θα λειτουργήσουν ως καταναλωτές των αναπτυσσόμενων φυτών. Το προζύμι θα παίξει ρόλο ρυθμιστή των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα μέσα στο σφραγισμένο δοχείο. Τέλος η πατάτα θα δείξει αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μελλοντική πηγή τροφής για τις επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς