23.4 C
Athens

Σ’ αυτούς «ποντάρει» ο Τσίπρας για την ψήφο εμπιστοσύνης

Οι έξι βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση • Διαφορετικό «μείγμα» βουλευτών για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών

Τελικά το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου ήταν συναινετικό, αφού η λύση που επελέγη εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.

Ο Πάνος Καμμένος κρατάει την κοινοβουλευτική του ομάδα με ένα τρικ: Διώχνει μόνο δύο υπουργούς, αλλά δεν διώχνει βουλευτές και παράλληλα εμφανίζεται συνεπής στις θέσεις του για το Σκοπιανό.

Αυτό το επιτυγχάνει απομακρύνοντας την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη, αλλά όχι τον Κώστα Ζουράρι και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο. Για μεν τον πρώτο υποστηρίζει πως δεν το κάνει επειδή ήταν ξεκάθαρος στις απόψεις του εξ αρχής και επειδή συνεργάζεται με το κόμμα του πρωτίστως («Πυρίκαυστος Ελλάδα») και ακολούθως με τον ίδιο για δε τον δεύτερο επειδή αφενός ήταν ξεκάθαρος στις απόψεις του, αφετέρου ότι ακόμα κι αν ο ίδιος παραδώσει την έδρα του όπως είχε δηλώσει, πρώτος επιλαχών είναι ο Τέρενς Κουίκ που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε αποδρομή από το κόμμα.

Μετρούν μία μία τις ψήφους

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε την… πόρτα εξόδου στον Πάνο Καμμένο έχοντας πρώτα εξασφαλίσει ότι έστω και με οριακό τρόπο θα καταφέρει να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης υποβάλλοντας τη σχετική πρόταση στη Βουλή.

Η κυβέρνηση θέλει 151 ψήφους για να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Μέχρι στιγμής έχει εξασφαλισμένες τις ψήφους των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρείται δεδομένο, με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ότι ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσουν και τέσσερις βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.: Η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις. Ετσι έχει τις 149. Η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα επίσης θα ψηφίσει υπέρ, άρα ανεβαίνει στις 150. Ακόμη ένας είναι ο Σπύρος Δανέλλης, από το Ποτάμι, ο οποίος πιθανόν να είναι ο 151ος. Επειδή όμως το Ποτάμι δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας ο Σπύρος Δανέλλης είναι βέβαιος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά όχι και για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κ. Δανέλλης, μάλιστα, είναι από εκείνους που βρέθηκαν απόψε μαζί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μουσικής, για την εκδήλωση από πρόσωπα της κεντροαριστεράς για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ένας ακόμα βουλευτής ο κ. Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων που είχε υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό κόντρα στις θέσεις του κόμματος του και φημολογείτο ότι θα αποχωρήσει, ξεκαθάρισε σήμερα πως δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Άλλο «μείγμα» βουλευτών στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αντίθετα, πιο εύκολα μοιάζει να περνάει η συμφωνία των Πρεσπών. Κι αυτό γιατί είναι βέβαιος ο Σπύρος Δανέλλης, ενώ υπέρ έχουν ταχθεί και οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης. Σίγουροι είναι επίσης Έλενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αλλά και η Κατερίνα Παπακώστα. Κάτι που σημαίνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών συγκεντρώνει τις 145 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συν τις προαναφερθείσες επτά, επομένως φτάνει στις 152 ψήφους.

Ενάντια στη συμφωνία θα ψηφίσουν ο Κώστας Ζουράρις (που αντίθετα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί όπως είπε δεν του επιτρέπει η συνείδησή του να καταψηφίσει αριστερή κυβέρνηση) και ο Βασίλης Κόκκαλης (η δική του συνείδηση δεν του επιτρέπει να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών), αλλά αυτό όπως είναι λογικό δεν ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού και οι δύο θα στηρίξουν την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς