21.1 C
Athens

Αλλαγμένος, αλλά χάνει το «τρένο»

Ο Παναθηναϊκός έβγαλε διάθεση στην άμυνα, κοίταξε στα μάτια την Μπαρτσελόνα, αλλά του έλειψαν οι σωστές επιλογές στο τέλος. Η πρόκριση στην οχτάδα μοιάζει άπιαστη (79-68)

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να πάρει το μεγάλο «διπλό» στη Βαρκελώνη, με τον Ιωάννη Παπαπέτρου να βγαίνει μπροστά στα δύσκολα και να κάνει μεγάλη εμφάνιση, αλλά οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 79-68.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν νωθρά το παιχνίδι με φανερή διάθεση να «θωρακίσουν» τα μετόπισθεν. Ο Παναθηναϊκός βρήκε γρήγορα κάποια τρίποντα, καθώς Καλάθης-Γκιστ  ευστόχησαν αμφότεροι και έδωσαν προβάδισμα στους «πράσινους» (3-6).

Παράλληλα, η ομάδα του Ρικ Πιτίνο μάζεψε γρήγορα 3 επιθετικά ριμπάουντ και ανανέωσε επιθέσεις, δίχως όμως να αξιοποιηθούν (2/8 δίποντα). Η Μπαρτσελόνα σταδιακά έκανε το προφανές, χτύπησε την φροντλάιν των φιλοξενούμενων, με τον Ερτέλ να κόβει κάθετα προς το καλάθι και είτε εκτελούσε είτε «τάιζε» τον Σεραφέν. Ο Γάλλος ταλαιπώρησε πολύ τους ψηλούς του Παναθηναϊκού και ειδικά τον Παπαγιάννη, με την πρώτη περίοδο  να κλείνει στο 17-13.

Στη συνέχεια, η είσοδος του Μήτογλου έδωσε πνοή στον Παναθηναϊκό και στις δύο  μεριές του παρκέ. Οι γηπεδούχοι έκαναν ένα σερί 8-5, με τον Παναθηναϊκό να αντιδρά. Το τριφύλλι είχε μετά από 15 λεπτά αγώνα τις διπλάσιες ασίστ (8-4), με τον Νικ Καλάθη κυρίως να μοιράζει αρμονικά το παιχνίδι.

Βέβαια, ο Παναθηναϊκός ήταν αρκετά άστοχος εντός πεδιάς 5/14, αλλά έκλεψε αρκετές μπάλες και έμενε κοντά στο σκορ.  Ένα μεγάλο τρίποντο του Παπαπέτρου στο 17’ και ένα επιβλητικό κάρφωμα στη συνέχεια έφερε τη διαφορά στον πόντο (32-31). Σε εκείνο το σημείο του παιχνιδιού, ο Παναθηναϊκός είχε αισθητά καλύτερη αμυντική λειτουργία, παίρνοντας ενέργεια και για το επιθετικό σκέλος.

Ένα καθοριστικό επιθετικό ριμπάουντ του Ντίνου Μήτογλου στη λήξη του ημιχρόνου, κράτησε τη διαφορά στα ίδια επίπεδα (37-36). Όλα ήταν ανοιχτά.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός έπαιζε ασφυκτική άμυνα στα γκαρντ της Μπαρτσελόνα, με τους γηπεδούχους να κάνουν ένα κενό διάστημα 3μιση λεπτών, όπου δεν πέτυχαν καλάθι. Όμως, ένα κάρφωμα του Κλαβέρ και το τρίποντο του Ρίμπας στον αιφνιδιασμό έβαλαν ξανά σε θέση οδηγού την ομάδα του Πέσιτς (44-42).

Ένα σερί 10-0 των γηπεδούχων με τους Κλαβέρ και Σεραφέν να κάνουν άνω κάτω την άμυνα του Παναθηναϊκού, άλλαξε τα δεδομένα στο παιχνίδι, με ένα τρίποντο-ανάσα του Παπαπέτρου να κρατά τους φιλοξενούμενους κοντά στο σκορ (54-47).

Ο Σεραφέν συνέχιζε να πληγώνει την «πράσινη» άμυνα, ενώ ο Πιτίνο αναγκάστηκε να ξαναβάλει άρον-άρον τον Λεκαβίτσιους στο παρκέ. Ο Λιθουανός με εξαιρετική εμφάνιση στην άμυνα, σκόραρε από την περιφέρεια και έριξε στους 4 τη διαφορά στο 28’ (56-52). Λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου, ο Λάσμε έκανε ένα «χαζό» επιθετικό φάουλ, συμπληρώνοντας τα 4 προσωπικά. Όμως, ο Παναθηναϊκός δεν πτοήθηκε από το «νεκρό» τρίλεπτο και ήταν κοντά στο σκορ.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, Γκιστ-Λεκαβίτσιους ισοφάρισαν άμεσα για τον Παναθηναϊκό, με το πρόβλημα των ριμπάουντ όμως να παραμένει (23-16). Ο Τόμας Ερτέλ έβαλε ένα τρελό σουτ έξω από τα 6.75 στο 36’ βάζοντας στο +6 τους γηπεδούχους. Ο Παναθηναϊκός με «μπροστάρη» τον Παπαπέτρου προσπάθησε, αλλά η Μπαρτσελόνα στόχευσε εκ νέου τη ρακέτα του Παναθηναϊκού και κρατούσε το προβάδισμα.

Στο 1:55 η λάθος πάσα του Λεκαβίτσιους προς τον Καλάθη και με τη διαφορά στο +7 (72-65), έδειχνε πως το παιχνίδι γέρνει προς Μπαρτσελόνα μεριά. Στις τελευταίες επιθέσεις, ο Παναθηναϊκός έκανε αρκετές λάθος επιλογές και γνώρισε ακόμα μια φορά την ήττα εκτός έδρας με 79-68. Πλέον, ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για τη δύσκολη αποστολή την επόμενη εβδομάδα στο Κάουνας.

Κορυφαίος για τους γηπεδούχους ήταν ο Τόμας Ερτέλ με 23 πόντους και 3 ασίστ, ενώ για τον Παναθηναϊκό πρωταγωνιστής ήταν ο Ιωάννης Παπαπέτρου με 17 πόντους και 3 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 17-13, 37-36, 56-52, 79-68

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς