18 C
Athens

Υπερψηφίστηκε η συνταγματική αναθεώρηση από τη Βουλή των Σκοπίων

Εγκρίθηκε η συνταγματική τροποποίηση με 81 ψήφους • Το… μπαλάκι στην Αθήνα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στην Αθήνα συγκεντρώνονται πλέον τα βλέμματα σε ό,τι αφορά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά από την υπερψήφιση στη Βουλή των Σκοπίων του συνόλου των τροπολογιών που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση.

Η αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» εγκρίθηκε με 81 ψήφους στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή της πΓΔΜ.

Το κοινοβούλιο των Σκοπίων μετά και τη συμφωνία του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ με το αλβανόφωνο κόμμα BESA, αλλά και με τους αντάρτες πρώην βουλευτές του VMRO-DPMNE, ενέκρινε την τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας.

Οι τέσσερις τροπολογίες, που ψηφίστηκαν σε μια σύντομη συνεδρίαση, αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ είχε ανακοινώσει και επισήμως την επίτευξη συμφωνίας για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Τελικά, ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε τις απαιτούμενες ψήφους (πήρε μάλιστα μία παραπάνω από τις 80 που χρειαζόταν), μετά τη συμφωνία του με το αλβανόφωνο κόμμα BESA,  που μετρά δύο βουλευτές.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς