27.5 C
Athens

Δεν έπαιξε άμυνα και «τιμωρήθηκε»

Ο Ολυμπιακός ήταν στο περισσότερο διάστημα καλός μόνο στη μία πλευρά του παρκέ και εν τέλει η Ρεάλ υπερίσχυσε (94-78), τιμωρώντας την κακή άμυνα και την απουσία του πολύτιμου Μιλουτίνοφ

Ο Ολυμπιακός είχε δύσκολη αποστολή στην Μαδρίτη, κόντρα στην πανίσχυρη Ρεάλ και με μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα δεν κατάφερε να φύγει με το μεγάλο διπλό. Παράλληλα, η απουσία του Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν ζωτικής, όπως αποδείχθηκε, σημασίας για τους φιλοξενούμενους που ηττήθηκαν με 94-78.

Το παιχνίδι στο ξεκίνημα είχε έναν φρενήρη ρυθμό, ο οποίος πριν ξεκινήσει η αναμέτρηση θα λέγαμε ότι ευνοούσε τους γηπεδούχους. Όμως, ο Ολυμπιακός ήταν πολύ αποδοτικός στις συνεργασίες του στην επίθεση. Ο Σπανούλης με διττό ρόλο (εκτελεστή και δημιουργού) μοίραζε εξαιρετικά τη  μπάλα στον Μπόγρη, ο οποίος έκανε ρεκόρ καριέρας στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Το 8-13, έγινε 15-13 με τα καλάθια του Ρέγιες και του Τέιλορ. Παράλληλα, ο Σπανούλης έπαθε μια εξάρθρωση στο μικρό δάχτυλο και σκόρπισε την ανησυχία στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο, με την πρώτη περίοδο να κλείνει στο 28-23.

Σε εκείνο το σημείο, οι δύο ομάδες είχαν μεγάλη επιθετική συγκομιδή με παρόμοια ποσοστά σε δίποντα-τρίποντα. Το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, έφερε ένα μεγάλο τρίποντο του Σπανούλη, ο οποίος επέστρεψε άμεσα, μετά από ντρίμπλα και μια ασίστ στον Μπόγρη για την ισοφάριση. Η Ρεάλ με τον Ταβάρες και τα σουτ των Κοζέρ-Καμπάτσο επανέφερε το προβάδισμα στους γηπεδούχους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ολυμπιακός εκτέλεσε την πρώτη του βολή στο 15’ (δεν μπορούσε να φθείρει τους ψηλούς της Ρεάλ), ενώ ο Στρέλνιεκς πέρασε πρώτη φορά στο γήπεδο ένα λεπτό αργότερα. Επιπλέον, ο Ολυμπιακός στα μέσα της δεύτερης περιόδου έκανε ένα κακό επιθετικά δίλεπτο με τη Ρεάλ να ανεβάζει τη διαφορά στην υψηλότερη τιμή της (54-41), φανερώνοντας τις αμυντικές δυσλειτουργίες του Ολυμπιακού στα plays των γηπεδούχων.

Το δίποντο του Πρίντεζη 55’’ πριν τη λήξη του ημιχρόνου έγραψε το 54-46. Βέβαια, το περίεργο είναι ότι βλέποντας τον Ολυμπιακό να έχει πετύχει 46 πόντους μετά το εικοσάλεπτο μέσα στη Μαδρίτη, θα μιλάγαμε για μεγάλη εμφάνιση. Όμως, όσο καλοί και αν ήταν οι «ερυθρόλευκοι» (6/12 τρίποντα) η Ρεάλ είχε 14/18 δίποντα και 7/13 τρίποντα, ενώ οι φιλοξενούμενοι αντιμετώπιζαν εμφανέστατα δυσκολίες στο πρώτο μισό του γηπέδου.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τρίποντο του Ντεκ, συνεχίζοντας το σερί της Ρεάλ. Το μαρκάρισμα ΛεΝτέι-Αγιόν δεν έβγαινε, με τον ψηλό της Ρεάλ να ποστάρει συνεχώς τον ΛεΝτέι και να ταλαιπωρεί τον Ολυμπιακό, την ίδια ώρα που ο Μπόγρης είχε συμπληρώσει τα 3 φάουλ. Με κάποια άστοχα σουτ των γηπεδούχων και τον ψύχραιμο Πρίντεζη, ο οποίος έγινε ο 5ος σκόρερ στην ιστορία της Euroleague ο Ολυμπιακός στο 25’ ήταν στο -6 (62-56). Το τρίποντο του Καμπάτσο και στη συνέχεια το κάρφωμα το Ράντολφ (67-56) ανάγκασαν τον Ντέιβιντ Μπλατ να πάρει άρον-άρον τάιμ άουτ.

Ο Αγιόν συνέχισε να «πληγώνει» τη άμυνα του Ολυμπιακού, ο Παπανικολάου δεν κατάφερε να βάλει το τρίποντο buzzer-beater στο τέλος της τρίτης περιόδου, με το σκορ πριν το τελευταίο δεκάλεπτο να είναι στο 72-63. Το παράδοξο σε εκείνο το σημείο, ήταν ότι η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ είχε 3 παραπάνω ριμπάουντ (2 περισσότερα επιθετικά).

Στην κρίσιμη περίοδο, ο Σπανούλης μοίρασε ακόμα μια ασίστ στον Μπόγρη, με τον σέντερ του Ολυμπιακού να «γράφει» το 72-65. Η ομάδα του Λάσο απάντησε άμεσα με το σουτ του Ρούντι και το κάρφωμα του Ράντολφ (76-65). Οι Πειραιώτες δεν κατάφεραν για ακόμα μια φορά στη ροή του παιχνιδιού να ρίξουν τη διαφορά στο καλάθι, με τους «δαιμόνιους» Ισπανούς να τον τιμωρούν.

Στο τελευταίο τρίλεπτο, με το σουτ τριών πόντων και με τον Ολυμπιακό να έχει συμπληρώσει τα 5 φάουλ, η διαφορά ανέβηκε στους 16 (88-72). Στη πραγματικότητα, τα τελευταία λεπτά είχαν διαδικαστική σημασία με τη Ρεάλ να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Ο Ολυμπιακός δεν έχασε και πολλά από αυτό το παιχνίδι, ήταν ανταγωνιστικός για 35 περίπου λεπτά και διεκδίκησε όσα μπορούσε αν συνυπολογίσουμε και τις απουσίες, με μεγάλη εμφάνιση στην επίθεση. Πλέον, το βλέμμα στρέφεται στο εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στη Χίμκι.

Κορυφαίος για την Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ο Ράντολφ με 16 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ για τον Ολυμπιακό πρωταγωνιστής ήταν ο Βασίλης Σπανούλης με 10 πόντους και 11 ασίστ, κάνοντας double-double.

Τα δεκάλεπτα: 28-23, 54-46, 72-63, 94-78

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς