19.9 C
Athens

Επιστήμονες «άκουσαν» μυστηριώδη ραδιοσήματα από το διάστημα!

Η φύση και προέλευση των ραδιοκυμάτων παραμένει άγνωστη, με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει θεωρίες για εξωγήινους

Το καναδικό τηλεσκόπιο CHIME, ανίχνευσε 13 γρήγορα επαναλαμβανόμενα ραδιοκύματα, προερχόμενα από μια πηγή, η οποία βρίσκεται 1,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακρυά. Είναι η δεύτερη φορά που τηλεσκόπιο ανιχνεύει τέτοιου είδους ραδιοκύματα.

Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν ποια είναι η πηγή των γρήγορων εκλάμψεων ραδιοκυμάτων (Fast Radio Bursts-FRB), οι οποίες προέρχονται πέρα από το γαλαξία μας. Υπάρχει ένας αριθμός θεωριών που θα μπορούσαν να τα προκαλούν.

Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι προέρχονται από κάποιον αστέρα νετρονίων με πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο, το οποίο περιστρέφεται πολύ γρήγορα. Άλλοι αστρονόμοι μιλάνε για δύο αστέρες νετρονίων που συνενώνονται μεταξύ τους και τέλος υπάρχει μια μειοψηφία παρατηρητών που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για κάποια μορφή εξωγήινου διαστημοπλοίου.

Το παρατηρητήριο CHIME, το οποίο βρίσκεται στην κοιλάδα Οκανάγκαν της Βρετανικής Κολομβίας, αποτελείται από τέσσερις ημικυλινδρικές κεραίες μήκους 100 μέτρων η κάθε μια, οι οποίες «σκανάρουν» ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο καθημερινά.

Το καναδικό τηλεσκόπιο εντόπισε την επαναλαμβανόμενη FRB πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2018, ενώ τις επόμενες βδομάδες ακολούθησαν πρόσθετες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων, συνολικά 13 στο σύνολο.

Μέχρι τώρα έχουν ανιχνευθεί πάνω από 60 FRB (η πρώτη ανίχνευση έγινε το 2007), αλλά επαναλαμβανόμενες από την ίδια πηγή μόνο άλλη μια φορά, το 2012, από το μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο. Η πηγή προέλευσής τους ήταν πιθανότατα ένας γαλαξίας σε απόσταση 2,5 δισεκατομμυρίων έτη φωτός από τη Γη.

Η νέα καναδική ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature, ενώ σχετική ανακοίνωση έγινε στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας στο Σιάτλ. Όπως δήλωσαν οι επιστήμονες, η ανακάλυψη μιας δεύτερης επαναλαμβανόμενης FRB δείχνει ότι το φαινόμενο δεν είναι τελικά τόσο σπάνιο στο σύμπαν. Συνεπώς είναι πιθανό παρόμοια ραδιοκύματα να ανιχνευθούν και στο μέλλον.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς