20.9 C
Athens

«Κλείδωσε» για την Παρασκευή το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου

Ο Πάνος Καμμένος ανέβαλε τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο Star ώστε να έχει προηγηθεί η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό • Τι ρόλο έπαιξε η επικείμενη άφιξη Μέρκελ στην ολιγοήμερη ανακωχή

Για την Παρασκευή μετατίθεται τελικά το ραντεβού των δύο κυβερνητικών εταίρων Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τόσο τις μεταξύ τους σχέσεις, όσο και το τοπίο σε ό,τι έχει να κάνει με το μέλλον της συγκυβέρνησης.

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., επικοινώνησε τηλεφωνικά με την διευθύντρια ειδήσεων και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του τηλεοπτικού σταθμού Star, Μάρα Ζαχαρέα, ζητώντας της να μεταφερθεί για την Παρασκευή -αντί για αύριο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί- η εμφάνισή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι θα προηγηθεί, την ίδια ημέρα, η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, και γι’ αυτό και η συνέντευξή του θα πρέπει να δοθεί την ίδια ημέρα, μετά τη συνάντηση αυτή.

Καθώς φαίνεται, οι δύο εταίροι επιθυμούν να δώσουν στην Άνγκελα Μέρκελ, που επισκέπτεται την Πέμπτη και την Παρασκευή την Αθήνα, μια εικόνα… ενότητας του κυβερνητικού συνασπισμού, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις κυβερνητικές προστριβές.

Όλα αυτά, ενώ αύριο το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ., από την οποία αναμένεται να προκύψουν πολιτικές εξελίξεις και να αποφασιστεί εάν το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό ή θα επιλέξει να αποχωρήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο ημέρες, ο Πάνος Καμμένος βρισκόταν στο Ομάν. Ακόμα και στενοί του συνεργάτες δήλωναν άγνοια (ή, προφανώς σε συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είχαν επιλέξει να αποσιωπήσουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. βρισκόταν στη Μέση Ανατολή), αρκούμενοι να αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος είναι στο εξωτερικό.

Στις 11 το πρωί της Τετάρτης συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. για να σταθμίσει τη στάση του συγκυβερνώντος κόμματος εν όψει της υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια. Μετά την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα, η «καυτή πατάτα» περνάει στην ελληνική πλευρά.

To παρασκήνιο πίσω από την οριστικοποίηση του ραντεβού

Στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, συμφώνησαν να συναντηθούν την Παρασκευή, καθώς την Πέμπτη το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού θα είναι φορτωμένο δεδομένου ότι θα υποδεχθεί την Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ.

Κατά πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσφορία του για την επιλογή Καμμένου για «άτυπη τηλεμαχία» και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. «καλή τη πίστει» όπως αναφέρουν από το κόμμα του Πάνου Καμμένου, δέχθηκε να αναβάλλει την δική του τηλεοπτική συνέντευξη.

Ετσι, ο υπουργός Αμυνας ζήτησε από την διευθύντρια ειδήσεων του καναλιού και παρουσιάστρια Μάρα Ζαχαρέα να μεταφερθεί η τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star αντί για αύριο Τετάρτη, την Παρασκευή το βράδυ, μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. συμφώνησαν να μην μιλήσουν δημοσίως για τις αποφάσεις τους σε σχέση με την συνέχιση ή όχι της συγκυβέρνησης πριν διεξαχθεί το τετ α τετ της Παρασκευής από το οποίο, όπως φαίνεται θα κριθούν όλα.

Η επίσκεψη στην Αθήνα της Ανγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη και την Παρασκευή, φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στην «προσωρινή ανακωχή» ολίγων ημερών, καώ φέρεται να εκτιμήθηκε από των πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας ότι θα πρέπει να μην σκιαστεί η επίσκεψή της από της ενδοκυβερνητικές διαφορές.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς