15 C
Athens

«Βόμβα» ΣτΕ: Συνταγματική η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Αλλαγή 180 μοιρών των δικαστών του ΣτΕ, καθώς μετά το «όχι» της Ολομέλειας ήρθε το «ναι» από το Δ’ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου

Συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές έκρινε η πλειοψηφία του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς ανατρέπει παλαιότερη απόφαση (100/2017) της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου, που είχε κρίνει αντισυνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων κατά την 7η ημέρα της εβδομάδας.

Πλέον βρίσκονται στον «αέρα» όλα όσα πρέσβευε η προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας με τον τότε πρόεδρό της κ. Σωτήρη Ρίζο για «το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου των πάσης φύσεως εργαζόμενων και απασχολούμενων και το δικαίωμα της απόλαυσης του ατομικού τους χρόνου από κοινού με την οικογένειά τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας».

Ειδικότερα, η επταμελής σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Μιχαλακόπουλο (ο τελευταίος μειοψήφησε) έκρινε κατά πλειοψηφία με την υπ’ αριθμ. 18/2019 απόφασή της ότι δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η υπ’ αριθμ. 75812/6.7.2017 απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμου Παπαδημητρίου, με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Ακόμα, κρίθηκε ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη -σε εθνική κλίμακα- τουριστική κίνηση.

Επίσης, κρίθηκε ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση επιδιώκει θεμιτό και πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στο τομέα του τουρισμού, η τόνωση και η ενίσχυση του οποίου (τουρισμού) είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο ανταγωνισμός, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές αφορά μέρος της χώρας και συγκεκριμένες περιόδους του έτους, αναφέρει το ΣτΕ, έτσι ώστε να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα.

Παράλληλα, απορρίφθηκαν στο σύνολό τους οι αιτήσεις ακύρωσης ως αβάσιμες και έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις υπέρ της ισχύος της εν λόγω υπουργικής απόφασης, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κ.λπ.

Η μειοψηφία

Οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηλίας Μάζος και Χριστίνα Σιταρά, καθώς και ο πάρεδρος Ιωάννης Μιχαλακόπουλος, μειοψηφούντες υποστήριξαν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη και την 106η διεθνή σύμβαση εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Επίσης, η μειοψηφία επισημαίνει ότι η απόφαση της Ολομέλειας τους ΣτΕ του 2017 (100/2017), που έκρινε αντισυνταγματική και μη νόμιμη την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, έχει την δέουσα τεκμηρίωση.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και 28 ακόμα φορείς.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς