19.1 C
Athens

Στο μυαλό του η άνοιξη: Και γι’ αυτόν που ψάχνει και γι’ αυτούς που «φτιάχνει»

Ο Μιχάλης Στεφάνου εξηγεί τη λογική του Μπλατ για το υπάρχον ρόστερ και το θέμα της ενίσχυσης - Η συμφωνία που ο ίδιος ακύρωσε και ο παίκτης που ήθελε αλλά δεν μπορούσε να έρθει

Το νέο χόμπι του Βασίλη Σπανούλη φαίνεται ότι είναι να… “διακόπτει” παιχνίδια με τα ιστορικά ρεκόρ και τις πρωτιές του σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και βέβαια, το ερώτημα δεν είναι πόσες κορυφές θα κατακτήσει απ’ αυτές που κυνηγάει, αφού η απάντηση έχει ήδη δοθεί και είναι μονολεκτική (όλες), αλλά πόσο ψηλά θα αφήσει τον πήχη.

Red Power FWSΕίναι βλέπετε τόσο… εξωγήινη περίπτωση που έχει δρόμο ακόμα μπροστά του στο κορυφαίο -εννοείται- επίπεδο.  Το θέμα, δηλαδή, που τίθεται από τώρα, είναι το πόσο εφικτό μπορεί να είναι για κάποιον από τους επόμενους μεγάλους παίκτες να απειλήσουν τα «high score» του. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν ξέρει τι μας περιμένει ακόμα με δαύτον, οπότε ας αφήσουμε τους… απολογισμούς στην άκρη προς το παρόν, διότι εκείνος βλέπει… άλλα πράγματα στον ύπνο του.

Σπανούλης ΜπλατΚι αν, το δίχως άλλο, η στιγμή της κορύφωσης χθες στο ΣΕΦ ήταν η Νο 2.145 ασίστ του Σπανούλη με την οποία πέρασε στο Πάνθεον αφήνοντας πίσω ακόμα και τον άνθρωπο-πάσα Δημήτρη Διαμαντίδη, υπήρχαν κι άλλοι λόγοι να σταθεί κανείς στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ. Λιγότερο λαμπεροί, αλλά καθόλου ασήμαντοι ενόψει της δύσκολης συνέχειας για τους ερυθρόλευκους.

Πρώτα απ’ όλα η διάθεση, η σοβαρότητα και η φρεσκάδα που είχαν οι παίκτες του Μπλατ, μόλις 48 ώρες μετά από από την ευρεία νίκη τους επί του Παναθηναϊκού, αποτελούν ένα εξαιρετικά θετικό σημάδι. Τα ντέρμπι κατά κανόνα προκαλούν το λεγόμενο «άδειασμα» στους νικητές, όμως στην προκειμένη περίπτωση ο Ολυμπιακός φάνηκε να το αφήνει πίσω με συνοπτικές διαδικασίες. Κάπως έτσι δεν επέτρεψε στο διόλου ευκαταφρόνητο σύνολο του Μπάνκι να φανεί απειλητικό και ταυτόχρονα έδειξε έτοιμη να μπει στην εβδομάδα… ευλογίας, όπως την ονόμασε ο «Μπογρίνιο», με τη σωστή νοοτροπία. Μπασκόνια και Ρεάλ «υπόσχονται» ένα καταιγιστικό και άκρως απαιτητικό τριήμερο, το οποίο δεν επιτρέπει την ελάχιστη χαλάρωση.

Βεζένκοφ και Τίμα δήλωσαν παρόντες τόσο αγωνιστικά και όσο πνευματικά. Το δεύτερο έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς πρόκειται για παίκτες με ποιότητα και εγωισμό που καλώς ή κακώς έχουν περιορισμένο χρόνο, με τον Λετονό ειδικά να έχει μείνει αρκετά εκτός ροτέισον μετά τις απανωτές ευκαιρίες που άφησε ανεκμετάλλευτες. Παρ’ όλα αυτά, η ετοιμότητα που τους διέκρινε στο χθεσινό παιχνίδι, φανέρωσε επαγγελματισμό υψηλού επιπέδου κι έκανε τον Μπλατ να τρίβει τα χέρια του. Αμφότεροι επιλέχθηκαν για να βοηθήσουν για κάποιον σοβαρό λόγο και όχι για να γεμίζουν το πούλμαν. Ήδη ο 23χρονος φόργουορντ έχει αρχίσει να ξαναμπαίνει πολύ ενεργά στα πλάνα του προπονητή του (είχε άλλωστε ξεκινήσει εντυπωσιακά της σεζόν), ενώ και ο Λετονός ξέρει ότι είναι στο χέρι του να βρει τη θέση του στην ομάδα.

ΒεζένκοφΓια τον 59χρονο τεχνικό βλέπετε όχι μόνο δεν υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια, αλλά στόχος του είναι να πάρει απ’ όλους το μάξιμουμ. Ξέρει ότι δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα και τους 13 παίκτες του σούπερ ευχαριστημένους, αλλά προσπαθεί – και το καταφέρνει – να μην χάσει κανέναν! Ο «τελειωμένος» Μάντζαρης ξεκίνησε βασικός κόντρα στον Παναθηναϊκό, ο Μπόγρης για τον οποίο στάζει μέλι έχει πλέον τον ρόλο του στην ομάδα, ο Αγραβάνης θα μπει κι αυτός σιγά σιγά. Για τον Τολιόπουλο πχ, δεν υπήρχε περιθώριο και χώρος – αφού επίκειται ακόμη μια προσθήκη παίκτη – κι έτσι ο Μπλάτ αποφάσισε να τον αφήσει να φύγει, σεβόμενος την επιθυμία του να παίξει μπάσκετ.

Κάπως έτσι εξηγείται και η “καθυστέρηση” στην απόκτηση γκαρντ. Ο Μπλατ πολύ απλά δεν βιάζεται και δεν βιάζεται για δύο λόγους. Πρώτον γιατί όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή θέλει να είναι σίγουρος ότι η όποια προσθήκη θα έρθει και θα κολλήσει ιδανικά στην ομάδα δίνοντας ακριβώς αυτό που της λείπει και δεύτερον γιατί κυρίαρχο μέλημά του είναι οι παρόντες. Για τον Αμερικανοϊσραηλινό προπονητή είναι δεδομένο ότι η πορεία και επιτυχία ή όχι του Ολυμπιακού εξαρτάται από το υπάρχον ρόστερ κι όχι από κάποιον παίκτη που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται καν. Ο άνθρωπος έχει φτιάξει ένα πλάνο, το οποίο και ακολουθεί προσπαθεί να βελτιώνει ώστε την εποχή που κρίνονται οι στόχοι να βρεθεί στο μάξιμουμ της αποδοτικότητάς του. Αυτό μπορεί να γίνει είτε δουλεύοντας και επιμένοντας στους πιο άπειρους παίκτες, είτε με την επίτευξη καλής επικοινωνίας με τους έμπειρους, είτε με την προσθήκη στοιχείων που πραγματικά πιστεύει ότι λείπουν.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακύρωσε την δεδομένη συμφωνία με τον Μπράντον Πολ επειδή αποφάνθηκε ότι δεν ήταν τελικά ο τύπος παίκτη που χρειάζεται ο Ολυμπιακός. Και κάπως έτσι εξηγείται ότι αμέσως μετά στράφηκε στον πρώην γκαρντ της Τσεντεβίτα, Γουίλ Τσέρι, έναν πολύ δυναμικό αμυντικά παίκτη, που ουδεμία σχέση έχει με τον Πολ. Δυστυχώς η εγκυμοσύνη της συζύγου του κατέστησε απαγορευτική την μετακίνησή του στην Ελλάδα. Αυτό πάνω κάτω είναι το προφίλ αναζητείται: Ανασταλτικά χαρίσματα υψηλού επιπέδου και δυνατότητα σποτ εκτέλεσης.  Ενας αθλητικός γκαρντ για ειδικές αποστολές, που θα μπορεί ταυτόχρονα βάλει τα ελεύθερα σουτ. Που θα δίνει ισορροπία στην άμυνα και δεν θα τη χαλάει στην επίθεση.

Πάντως, είναι διαφορετικό να ψάχνεις παίκτη που θα αντικαταστήσει έναν τραυματία ή θα υπηρετήσει την αλλαγή αγωνιστικής φιλοσοφίας (νέος προπονητής) και εντελώς άλλο να θες να προσθέσεις έναν κρίκο στην αλυσίδα που θα πρέπει να χωρέσει ανάμεσα στους άλλους και πάρει από τον χρόνο τους στο παρκέ. Ο Παναθηναϊκός για παράδειγμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αγορά, επειδή το πλάνο του καλοκαιριού δεν λειτούργησε. Το αρνητικό πρόσημο σε αποτελέσματα και θέαμα προκάλεσαν την απομάκρυνση του Πασκουάλ, αλλά αυτό δεν αρκεί καθώς ο Πιτίνο έχει μια εντελώς άλλη αντίληψη περί μπάσκετ και είναι φυσικά να χρειάζεται και κάποια δικά του εργαλεία.

Ο Μπλατ μπορεί να ψάχνει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά το μυαλό του βρίσκεται στην άνοιξη προσπαθώντας να εντοπίσει τις ανάγκες που θα έχουν οι ερυθρόλευκοι στο πιο καυτό διάστημα της σεζόν…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς