24 C
Athens

Ένα πολύ σκληρό μάθημα κανονισμών από τον Ολυμπιακό

Ο Χρήστος Υφαντής αναλύει τις πραγματικές διαστάσεις της ερυθρόλευκης δικαίωσης και περιμένει πλέον την αντίδραση των «ηττημένων»...

Ήταν ένα πολύ σκληρό μάθημα περί την ισχύ των κανονισμών απέναντι σε πολιτικές αποφάσεις η σημερινή εξέλιξη με την προσφυγή του Ολυμπιακού κατά της απόφασης της Super League.

Ένα κανονικό αυτή τη φορά Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου απάντησε όπως η ποδοσφαιρική τάξη ορίζει στην απόπειρα ζητήματα απολύτως κανονιστικά (ερμηνείας ή εφαρμογής κανονισμών) να απαντώνται με πολιτικές επιλογές στηριγμένες στη λογική της αριθμητικής πλειοψηφίας.

Τι είπε, επί της ουσίας, σήμερα το Διαιτητικό Δικαστήριο στις 13 ΠΑΕ της Super League  και στους νομικούς ογκόλιθους που τους συμβούλευσαν να παρακάμψουν τη γενικευμένη ισχύ των κανονισμών και να την αντικαταστήσουν με τις λογικές της περιστασιακής πλειοψηφίας; Ότι είναι ένα κανονικό δικαστήριο, που εφαρμόζει τους κανονισμούς, δεν παρασύρεται από πλειοψηφίες και μειοψηφίες και ότι οι κανονισμοί ισχύουν επί των πάντων ακόμη και αν ένας, μόνος κι έρημος, υποστηρίζει την αλήθεια τους.

Η απόφαση, εκτός των αγωνιστικών συνεπειών της για την εξέλιξη του πρωταθλήματος, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία οι 13 ΠΑΕ (πλην Ολυμπιακού, Άρη και Πανιωνίου), που αποφάσισαν διαφορετικά, να ξαναμαζευτούν. Να πάρουν δε μαζί τους και τις κορυφαίες νομικές ερμηνείες που τους διαβεβαίωναν ότι έχουν δίκιο να αποφασίσουν κόντρα στον Κ.Α.Π. και όλοι μαζί αντάμα να ξανακοιταχτούν. Στον καθρέφτη και μεταξύ τους. Κι ύστερα να ζητήσουν από τους ειδικούς να τους εξηγήσουν πως στο καλό βρέθηκαν να κοιτάνε τα ραπανάκια ανάποδα από την προσφυγή μιας ομάδας που «έπαθε βατερλό στην ψηφοφορία στη Λίγκα».

Πως έγινε δηλαδή, και ο Ολυμπιακός ζήτησε τη νομιμότητα και την πήρε τόσο εύκολα και απλά την ώρα που οι ίδιοι διατυμπάνιζαν την γνωστή και τεράστια πολιτική τους νίκη με την οποία οι ερυθρόλευκοι απομονώθηκαν κλπ, κλπ.

Κι επειδή είναι κομματάκι δύσκολο σε μια τέτοια συγκέντρωση να ειπωθούν αλήθειες, ας επιχειρήσουμε εμείς μερικές:

Η τωρινή σύνθεση του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου είναι μια κανονική σύνθεση. Ούτε κόντηδες από τη Ζάκυνθο, ούτε κοντούλες λεμονιές μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις και πολύ περισσότερο να τις παραγγείλουν. Οι παλιές, προ τριετίας, καλές εποχές ετελεύτησαν.

Σε ένα τέτοιο δικαστήριο οι κανονισμοί ερμηνεύονται με βάση τις δεδομένες ποδοσφαιρικές σταθερές και την αντικειμενική υπόσταση των διατάξεων και όχι ανάλογα με τις συγκυριακές πολιτικές ισορροπίες κάθε διοικητικού οργάνου.

Κανείς δεν είναι πάνω από τους κανονισμούς. Με μια άλλη, περισσότερο προωθημένη έννοια, κανείς δεν είναι πάνω από το παιχνίδι. Όλοι (πρέπει να) παίζουν με τους ίδιους όρους και οι όροι αυτοί οριοθετούνται, όταν πρέπει, από τα αρμόδια όργανα και όχι από τον κάθε μπροστινό που σηκώνει το χέρι.

Όποιοι θέλουν και επιδιώκουν «να κάνουν κόλπο» στο πεδίο των κανονισμών καλό είναι να διαβάζουν δεύτερη και τρίτη φορά όσα τους σερβίρουν κάθε λογής ειδικοί. Η επανάληψη, άλλωστε, είναι μήτηρ μαθήσεως για τις επόμενες φορές.

Συμμαχίες, συμφωνίες, συμπράξεις, συνεργασίες και γενικά κάθε άλλο «συν» έχει πολύ κοντά ποδάρια όταν πρόκειται να αναμετρηθεί με την αλήθεια των κανονισμών.

Πλέον δεν υπάρχει άλλη οδός. Το πρωτάθλημα θα εξελιχθεί όπως ο ΚΑΠ επιβάλλει και το πρόγραμμα δεν αλλάζει για κανένα λόγο.

Αναμένεται η αντίδραση των ηττημένων. Από σήμερα κιόλας.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

LIVE: Ολυμπιακός – Λαμία

Παρακολουθήστε τη live περιγραφή του αγώνα Ολυμπιακός - Λαμία για την 8η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League

Ολυμπιακός: Με Πασχαλάκη και αρκετές αλλαγές η ενδεκάδα κόντρα στη Λαμία

Δείτε τις επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση με τη Λαμία στο «Γ. Καραϊσκάκης» με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη να επιστρέφει κάτω από τα δοκάρια μετά το ντέρμπι της πρεμιέρας των πλέι οφ απέναντι στον Παναθηναϊκό

Δευτεραθλητής Ευρώπης ο εκπληκτικός Στέφανος Ντούσκος στο μονό σκιφ!

Τρίτη μεγάλη επιτυχία για τα ελληνικά κουπιά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζέγκεντ, με τον Στέφανο Ντούσκο να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο μονό σκιφ και να δείχνει πανέτοιμος για την Ολυμπιάδα του Παρισιού