23.2 C
Athens

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: Επιστροφές, καταστροφές, αποχωρήσεις και ενισχύσεις

Ο Χρήστος Υφαντής αναλύει τις μεταγραφικές κινήσεις των πρωτοπόρων από μια άλλη ματιά, εξηγώντας μεταξύ άλλων τις προεκτάσεις της πώλησης Πρίγιοβιτς από τον ΠΑΟΚ

Ένα «άλλο» πρωτάθλημα, σε σχέση με αυτό του πρώτου γύρου, είναι έτοιμο να ξεκινήσει οσονούπω. Η διαφορετικότητα του έγκειται στις σημαντικές, καθοριστικές ίσως, ανακατατάξεις που παρατηρούνται στις ομάδες της κορυφής, από την εξέλιξη των οποίων είναι πολύ πιθανό να προκύψει ένας νέος χάρτης στον τομέα του ανταγωνισμού.

Κομβικής σημασίας διαφοροποιήσεις των συσχετισμών παράγονται από την εξαιρετικά πιθανή αποδυνάμωση του ΠΑΟΚ και την παράλληλη σημαντικότατη ενίσχυση του Ολυμπιακού. Κοντά σε αυτές τις δύο βασικές συνιστώσες του ανταγωνισμού για την πρώτη θέση κινούνται σε ανάλογους ρυθμούς ο Ατρόμητος και η ΑΕΚ, για να ολοκληρωθεί το «τετράγωνο εξουσίας» στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η περί την αποχώρηση του Πρίγιοβιτς φιλολογία αποδυναμώνει το αγωνιστικό αφήγημα του ΠΑΟΚ, αποδιαρθρώνει την εξουσιαστική του σχέση με την πρώτη θέση, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός και εκτός της ομάδας και ενισχύει την βάσιμη πιθανότητα ο Δικέφαλος να μπει στην κούρσα του δεύτερου μισού του πρωταθλήματος με σοβαρότατα προβλήματα ομοιογένειας και ορθής εσωτερικής λειτουργίας. Ανάλογες περιπτώσεις σε όλες τις ομάδες είναι εξαιρετικά δύσκολο (απίθανο ίσως) να αντιμετωπιστούν από την διοίκηση χωρίς να προκαλέσουν έντονες (καθοριστικές ίσως) παρενέργειες στον αγωνιστικό κορμό με πρόδηλες τις συνέπειες στην βαθμολογική κατάταξη.

Κακά τα ψέματα. Ο οργανισμός του ΠΑΟΚ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαχειριστεί την αποχώρηση του βασικότερου ποδοσφαιριστή του, ειδικά αυτή την περίοδο και ειδικότερα με το όνειρο του τίτλου μετά από τριάντα τέσσερα χρόνια να τρίζει και πάλι επικίνδυνα. Χωρίς τον Σέρβο θα χρειαστεί να γίνουν άλλου είδους «ομορφιές και επενδύσεις» για να στεφθεί ο Δικέφαλος πρωταθλητής, εξέλιξη που, αν σημειωθεί, θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο το βασικό επικοινωνιακό αφήγημα της «εξυγίανσης και της κάθαρσης».

Οι εξελίξεις στον ΠΑΟΚ επηρεάζουν καθοριστικά το «αδελφό σωματείο» με την επωνυμία «Ατρόμητος Αθηνών», καθώς είναι πολύ πιθανό να κληθεί να διαχειριστεί την αποχώρηση του δανεικού Κουλούρη, με τις δυνατότητες αντικατάστασης του να παρουσιάζονται μηδενικές. Από εκεί, άλλωστε, η άρνηση Σπανού στον Μονεμβασιώτη για τον δανεισμό του Μανούσου.

Την ίδια ακριβώς ώρα το μεγάλο κεφάλαιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός, εμφανίζεται ήδη σημαντικά ενισχυμένος και σύμφωνα με τις επίσημες διαρροές από την ΠΑΕ ετοιμάζεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Ο Σολδάνο, ο Μασούρας, ο Περέιρα ή κάποιος άλλος ακραίος που θα έρθει ανατρέπουν, σε πρώτη ανάγνωση, τον συσχετισμό δύναμης, προσδίδουν στους ερυθρόλευκους επιπλέον αξιόπιστες επιλογές στην επιθετική τους λειτουργία, θετικοποιούν τη σχέση της ομάδας με το εύκολο γκολ και προειδοποιούν όλο το γνωστό σύστημα για το τι θα ακολουθήσει εντός των γηπέδων στον δεύτερο γύρο.

Όλοι, εντός και εκτός Ελλάδος, αντιλαμβάνονται εύκολα τι σημαίνει για τον ανταγωνισμό ένας Ολυμπιακός, που ήδη αναγνωρίζεται πως παίζει το ελκυστικότερο ποδόσφαιρο, με ευκολότερο από ότι έως τώρα γκολ και νέα, παραγωγικότερη αγωνιστική δομή.

Από την εξίσωση κανείς δεν δικαιούται να βγάλει εκτός την ΑΕΚ. Η ομάδα πέρασε με τις χειρότερες απώλειες τον κάβο του Champions League, δείχνει ότι έμαθε από ό,τι έπαθε, ενισχύεται αθόρυβα, σύμφωνα με την Μελισσανίδεια τακτική, ενώ ήδη δείχνει να μετράει στα θετικά της σημαντικές επιστροφές ποδοσφαιριστών υψηλής για το επίπεδο της αξίας (Μπακασέτας), που έψαξαν, μάλλον, αλλού και προκοπή δεν είδαν.

Όλες αυτές οι επιστροφές, αποχωρήσεις και «καταστροφές» έχουν ένα κοινό σημείο. Εξελίσσονται εντός του γηπέδου, στον αγωνιστικό χώρο, πάνω στο χορτάρι κι εκεί αποτυπώνεται η δυναμική τους.

Για τους υπόλοιπους παράγοντες, τις ισορροπίες που αυτοί διαμορφώνουν, τις εκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης, τις ποδοσφαιρικές ανάγκες αυτού του οικτρού μορφώματος, που δήθεν διοικεί το άθλημα με παραχωρημένο από ελεήμονα αριστερή διάθεση γραφείο έξω από τις τουαλέτες του Υφυπουργείου Αθλητισμού, οι μέρες που θα έρθουν θα δείξουν καθαρά που το πάνε, που στοχεύουν, ποια ρίσκα είναι έτοιμοι να πάρουν και σε ποιες μάχες εξουσίας είναι πρόθυμοι να μετάσχουν.

Έτσι ή αλλιώς όμως οι δεκαέξι αγωνιστικές που απομένουν συγκροτούν μια εντελώς νέα πραγματικότητα.

Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Premier League: Πρωταθλήτρια για 4η σερί χρονιά με ιστορικό ρεκόρ η Μάντσεστερ Σίτι, στην αναμονή για ευρωπαϊκό εισιτήριο δύο ομάδες

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα έγινε η πρώτη στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος που κατακτά τέταρτο συνεχόμενο τίτλο, την ώρα που η Νιούκαστλ θα περιμένει τον τελικό του FA Cup για να μάθει αν θα παίξει και του χρόνου στην Ευρώπη αν τη θέση της θα πάρει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 4-12: Χαλαρή πρόκριση στους τελικούς και 54-0 οι Ερυθρόλευκοι κόντρα στους Πράσινους

Στο ρελαντί οι Ερυθρόλευκοι καθάρισαν τον Παναθηναϊκό και στο Γουδή για να πανηγυρίσουν την 54η σερί νίκη κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο και να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για τους τελικούς της Α1 πόλο Ανδρών όπου θα διεκδικήσουν τον τίτλο κόντρα στη Βουλιαγμένη

Επίσημο: Στο ΣΕΦ ο δεύτερος τελικός Ολυμπιακός – Βαλούρ, τη Δευτέρα κυκλοφορούν τα εισιτήρια

Στο ΣΕΦ αντί της Χαλκίδας θα διεξαχθεί ο ιστορικός δεύτερος ευρωπαϊκός τελικός του Ολυμπιακού με τη Βαλούρ - Οι λεπτομέρειες για τα εισιτήρια και τα δεδομένα για την κατάκτηση του τροπαίου