16.9 C
Athens

Το ραντεβού Τσίπρα-Παπαχριστόπουλου ώθησε στα άκρα τον Πάνο Καμμένο

Γιατί ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. «απασφάλισε» και κάνει λόγο για αποστασία • Παπαχριστόπουλος: Πήγα να ευχηθώ στον πρωθυπουργό • Έκτακτη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα

Όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοιχτά μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις που θέτουν εν αμφιβόλω την συνέχιση της συστράτευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., παρά το γεγονός ότι σχετικά πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έλεγε στους δημοσιογράφους ότι δεν ανησυχεί πως μπορεί ο Πάνος Καμμένος να φύγει όπως απειλούσε.

Τώρα όμως τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί και όπως αποδεικνύεται δεν ήταν οι δηλώσεις Κοτζιά που αποτέλεσαν την αφορμή, αλλά απλώς άναψαν το φιτίλι. Κι αυτό γιατί ήρθε στο φως μια συνάντηση που προηγήθηκε των δηλώσεων Κοτζιά, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Θανάση Παπαχριστόπουλου που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και αυτή φαίνεται ότι τελικά οδήγησε στην έκρηξη του Πάνου Καμμένου.

Ως γνωστόν, ο Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει στα μέσα Δεκεμβρίου στην εφημερίδα «Ποντίκι» ότι έχει συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα να μην συμπεριληφθεί κανείς σημερινός βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές. Ο στόχος προφανής: Να συγκρατήσει φυγόκεντρες κινήσεις από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, αλλά και να αφαιρέσει επιχειρήματα από όσους σκέπτονταν «ανταλλάγματα» για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ετσι, όταν, σύμφωνα με συνομιλητές του Πάνου Καμμένου, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. έμαθε εκ των υστέρων ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, θεώρησε ότι «έσπασε» η συμφωνία με τον πρωθυπουργό. Κι αυτό, δεδομένης την δημόσιας τοποθέτησης του κ. Παπαχριστόπουλου ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσει την έδρα του.

Η συνάντηση Τσίπρα με τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. έγινε παραμονή Πρωτοχρονιάς, όταν ο πρωθυπουργός δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι δεν ανησυχεί για τις Πρέσπες, ούτε ο ίδιος, «ούτε ο Πάνος Καμμένος, το έχει πάρει απόφαση».

Παπαχριστόπουλος: Πήγα να ευχηθώ στον πρωθυπουργό

Ο ίδιος ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., επιβεβαίωσε ότι συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά όχι μυστικά. «Πήγα, όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές, να ευχηθώ καλή χρονιά στον πρωθυπουργό. Αν είναι δυνατόν. Αν ήθελα να κάνω μυστικό ραντεβού θα πήγαινα παραμονή Πρωτοχρονιάς με τριάντα ανθρώπους, αστυνομικούς, συνεργάτες κλπ μπροστά;» είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος, που θεωρεί πως ο θόρυβος για το συγκεκριμένο ραντεβού είναι τεχνητός, παρόλο που παραδέχεται ότι δεν το γνώριζε ο Πάνος Καμμένος.

Τα σενάρια αποστασίας και οι προειδοποιήσεις Καμμένου

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση τόσο το ραντεβού Τσίπρα-Παπαχριστόπουλου όσο και η δημόσια τοποθέτηση του Νίκου Κοτζιά ότι ακόμα κι αν ήθελε ο Πάνος Καμμένος να ρίξει την κυβέρνηση δεν θα τον ακολουθούσαν οι βουλευτές του, θεωρήθηκαν από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., ως ενδείξεις αποστασίας και «αιτία πολέμου».

Δεδομένου δε ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει μια μικρή κίνηση την οποία ελέγχει, την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ είναι σαφές ότι τα πυρά του Πάνου Καμμένου έχουν μεν ως «όχημα» τον Νίκο Κοτζιά, αλλά επί της ουσίας απευθύνονται προς την κυβέρνηση.

«Αν μου κάνει αποστασία, θα τον καταγγείλω για αποστασία», φέρεται να λέει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. στο περιβάλλον του. Φέρεται να προειδοποιεί δε ότι αν ο κ. Τσίπρας θέλει να γραφτεί στην ιστορία σαν αποστάτης πρωθυπουργός, αυτός δεν θα το αποδεχθεί, αλλά θα αποχωρήσει και θα ρίξει την κυβέρνηση.

Δυσαρέσκεια και για την επίσπευση του χρόνου που θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Ο Πάνος Καμμένος έχει επίσης ενοχληθεί και από το γεγονός, ότι ενώ είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα να συζητήσουν ξανά το θέμα των Πρεσπών τον Μάρτιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε δημόσια ότι η κύρωση της συμφωνίας για Βόρεια Μακεδονία θα έρθει προς έγκριση στη Βουλή αμέσως μετά την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια στις 15 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. μιλάει πλέον ανοιχτά για τεράστιο πολιτικό φάουλ του κ. Τσίπρα και διαμηνύει ότι είναι έτοιμος να φύγει από την κυβέρνηση μαζί με τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., που εξακολουθούν να στοιχίζονται μαζί του.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτονται να τελειώσουν το θέμα με την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού θεωρούν ότι η παράταση της εκκρεμότητας μέχρι τον Μάρτιο -σε καθαρά προεκλογικό περιβάλλον εν όψει ευρωεκλογών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών- μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλάσιο πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έκτακτη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 12.00 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Είναι η πρώτη συνεδρίαση για το 2019 και σε αυτή αναμένεται να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα.

Φυσικά η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει έντονη την οσμή των εκλογών μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Αλλωστε, δύο ημέρες αργότερα, την ερχόμενη Τετάρτη, έχει ζητήσει και ο Πάνος Καμμένος σύγκληση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να γίνει και η τελευταία ψηφοφορία στα Σκόπια.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κυβέρνηση επιθυμούν να προετοιμάσουν τα επόμενα βήματά τους με τον Αλέξη Τσίπρα πάντως να απαντά σήμερα εμμέσως πλην σαφώς στον Πάνο Καμμένο για τις προθέσεις του.

Συγκεκριμένα από την Σαμοθράκη όπου βρέθηκε τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς