12.5 C
Athens

To τερμάτισε ο Ερντογάν: Θα ρίξω τους Έλληνες στη θάλασσα! (video)

Απήγγειλε σε συγκέντρωση στη Σμύρνη στίχους τουρκικού λαϊκού τραγουδιού για την... «απελευθέρωση της Σμύρνης από τους ποταπούς Έλληνες»

Για μια ακόμα φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δυναμιτίζει το κλίμα ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα, αυτή τη φορά απαγγέλλοντας τους στίχους ενός τουρκικού λαϊκού τραγουδιού, που αναφέρει χαρακτηριστικά «θα ρίξω τους Έλληνες στη θάλασσα»!

Σε ομιλία του κατά την ανακοίνωση των υποψηφίων του κόμματός του στη Σμύρνη, για τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, ο Ερντογάν διάβασε ένα ποίημα του λαϊκού τραγουδιστή και στιχουργού Μουαρέ Μερτάς. Το ποίημα αναφέρεται στην «απελευθέρωση της Σμύρνης το 1922», όπως αποκαλεί ο τραγουδιστής την καταστροφή της Σμύρνης.

«Ο άθλιος Έλληνας δεν μπορεί να πετύχει τον σκοπό του. Μην περάσεις, θα πουν, θα μπω όμως στη Σμύρνη. Θα ρίξω τους Έλληνες στην θάλασσα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους οπαδούς του.

«Ναι, αυτή η πόλη, την ημέρα ήταν πάντα στη φαντασία μας, τη νύχτα στα όνειρά μας. Για μας τα σύνορα της Σμύρνης ξεκινούν από τη Βιέννη, την Αδριατική, το ανατολικό Τουρκεστάν, από τη βόρεια Μαύρη Θάλασσα. Η πόλη αυτή, επί 9 αιώνες είναι τουρκική, από την εποχή του Τσακά Μπέι. Στην πόλη αυτή ζουν άνθρωποι που οι ρίζες τους φτάνουν στο ανατολικό Τουρκεστάν μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Από την Κριμαία, μέχρι και την Κρήτη, κι όλοι ζουν ήρεμα, ειρηνικά», απήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε προκλητικά ότι «αυτή η πόλη ήταν πάντα στη φαντασία μας την ημέρα, και το βράδυ στη σκέψη μας».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Σμύρνη, είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε εναντίον των αλεπούδων που προσπαθούν να μπουν στο κρεβάτι του λιονταριού; Σμύρνη, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μέρα νύχτα για να μην αφήσουμε να πραγματοποιήσουν τους σκοπούς τους οι ποταποί που βρίσκονται εκτός και εντός; Σμύρνη, είμαστε έτοιμοι, όπως ακριβώς έκανε ο βετεράνος Πασάς, να ρίξουμε στη θάλασσα αυτούς που έχουν βάλει στο μάτι την ελευθερία και το μέλλον σου;».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς