26.5 C
Athens

Σαν σήμερα: Έφυγε από τη ζωή ο «αετός» Νίκος Σαμαράς (vid)

Στις 4 Ιανουαρίου 2013, ο «αετός» του ελληνικού βόλεϊ, Νίκος Σαμαράς, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών

Σε θλίψη «βυθίστηκε» ο ελληνικός αθλητισμός σαν σήμερα πριν από έξι χρόνια, όταν ο Νίκος Σαμαράς έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή, σε ηλικία 42 ετών, λόγω ανευρύσματος στον εγκέφαλο.

Ήταν ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων πετοσφαιριστών και παίκτης – σύμβολο για την Εθνική ομάδα με την οποία κατέγραψε 263 συμμετοχές και έφτασε μέχρι την 6η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1994 που διεξήχθη στο ΣΕΦ.

Είχε πλούσια καριέρα καθώς αγωνίστηκε μεταξύ άλλων με τις φανέλες των Ηρακλή, Φενερμπαχτσέ, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Φαλκονάρα και Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο, το όνομα του συνδέθηκε περισσότερο με την Ορεστιάδα (εκεί ξεκίνησε την καριέρα του) και στην οποία παρέμεινε επί σειρά ετών, ανεβάζοντάς την αγωνιστικά επίπεδο .

Με την ακριτική ομάδα αγωνίστηκε τρεις συνεχόμενες χρονιές (1994, 1995, 1996) σε φάιναλ φορ ευρωπαϊκών Κυπέλλων εκ των οποίων η κορυφαία παρουσία του ήταν στον τελικό Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας του 1995, όπου η ομάδα του ηττήθηκε από την πανίσχυρη Πάρμα με 3-0 σετ.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποσυρθεί στη Λήμνο, όπου αγωνιζόταν στην τοπική ομάδα, ενώ ήταν και προπονητής των τμημάτων υποδομής. Το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του το έδωσε στις 15 Δεκεμβρίου 2012 (Μακεδονικός – Λήμνος), είκοσι μέρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Μετά τον πρόωρο χαμό του, το νέο στάδιο της Ορεστιάδας πήρε το όνομά του, ενώ το ίδιο συνέβη και με το κλειστό γυμναστήριο της Μύρινας Λήμνου. Τέλος, η Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, τιμώντας τον σπουδαίο αθλητή, έδωσε το όνομά του στο Λιγκ Καπ, την τρίτη τη τάξει πανελλήνια διασυλλογική διοργάνωση.

νίκος σαμαράς

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Πρωτάθλημα Ελλάδας εφήβων 1988 (Ορεστιάδα): 1η θέση με τον Α.Ο. Ορεστιάδας

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων 1989 (Αθήνα): 6η θέση.

Κύπελλο Ελλάδας 1993 (Θεσσαλονίκη): 2η θέση με τον Α.Ο. Ορεστιάδας.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών 1994 (Αθήνα): 6η θέση.

Κύπελλο Κυπελλούχων 1994 (Γενεύη): 4η θέση με τον Α.Ο. Ορεστιάδας

Κύπελλο Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας 1995 (Πάρμα): 2η θέση με τον Α.Ο. Ορεστιάδας

Κύπελλο Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας 1996 (Παρίσι): 4η θέση με τον Α.Ο. Ορεστιάδας

Πρωτάθλημα Ελλάδας 1997 (Θεσσαλονίκη): 2η θέση με τον Α.Ο. Ορεστιάδας.

Πρωτάθλημα Ελλάδας 1998 (Ορεστιάδα): 2η θέση με τον Α.Ο. Ορεστιάδας.

Κύπελλο Ελλάδας 2000 (Πάτρα): 1η θέση με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς